Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Δοκιμάζει» τις αντοχές της κυβέρνησης ο παραλογισμός της Τρόικας – Ζητά «ξαφνικό θάνατο» σε αμυντικές βιομηχανίες και συμβασιούχους απορρίπτοντας αναιτίως τις εναλλακτικές

«Δοκιμάζει» τις αντοχές της κυβέρνησης ο παραλογισμός της Τρόικας – Ζητά «ξαφνικό θάνατο» σε αμυντικές βιομηχανίες και συμβασιούχους απορρίπτοντας αναιτίως τις εναλλακτικές
Σε θρυαλλίδα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη ρήξη των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας εξελίσσονται τα ζητήματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των αμυντικών βιομηχανιών, με τους κύκλους του Μαξίμου να διαρρέουν ότι όλα κρέμονται σε μία κλωστή.
Τους τελευταίους 4 μήνες περίπου η Τρόικα δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, δείχνοντας μηδενική διάθεση διαπραγμάτευσης εναλλακτικών λύσεων για την επίτευξη των στόχων.
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα που υποδεικνύουν έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις ακόμη και από τους υπέρμαχους του μορφώματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ομάδα του P. Thomsen δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε καμία απαίτηση της ακόμη και αν αυτή φαίνεται εξ αρχής λανθασμένη.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση του «λουκέτου» που απαιτεί η Τρόικα σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε πως πρώτα θα πρέπει υλοποιηθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή «συρρίκνωση» και αναδιοργάνωση της εταιρείας.
Η τρόικα διατυπώνει το επιχείρημα πως τα αναμενόμενα έσοδα των εταιρειών δεν είναι εξασφαλισμένα, γιατί δεν πρόκειται για συμβόλαια παραγγελιών, αλλά για απλά προσύμφωνα.
Το δεύτερο ζήτημα, αυτό των απολύσεων, εκπρόσωποι της τριμερούς φέρονται να αρνούνται τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά μετατρέποντας το θέμα των 4.000 απολύσεων και της κινητικότητας των 12.500 επιπλέον υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του έτους, σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
Το Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί να απολυθούν ακαριαία 4.000 υπάλληλοι εντός του 2013 και 11.000 εργαζόμενοι το 2014 που θα προέρχονται από την δεξαμενή των διαθεσίμων. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ απολύθηκαν 2.662 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Ο αριθμός των απολύσεων προσμετρήθηκε στις υποχρεωτικές απομακρύνσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2013, με την αίρεση από την Τρόικα ότι από τον αριθμό των απολυθέντων θα αφαιρεθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις οποίες θα υλοποιήσει η Δημόσια Τηλεόραση.
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των υπόλοιπων περίπου 1.400 απολύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν «ακαριαία» δηλαδή με άμεσες απομακρύνσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μονάχα από μόνιμο προσωπικό που θα πρέπει να περάσει πρώτα από το 8μηνο της διαθεσιμότητας.
Η κυβέρνηση διαπιστώνει δυσκολία στον προσδιορισμό 1.000 ακόμα απολύσεων και γι’ αυτόν τον λόγο προτάθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους δανειστές να προσμετρηθούν στις φετινές απολύσεις οι τυχόν αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν τον απαιτούμενο αριθμό (περίπου 1.000).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να προσμετρηθούν στις απολύσεις και οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και έχουν καταφύγει στην Δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί εντός του Νοεμβρίου.
Ο αριθμός των συμβασιούχων που θα απομακρυνθούν εκτιμάται σε περισσότερους από 4.000.
Όπως όλα δείχνουν αυτά τα δύο ζητήματα οδηγούν στα άκρα τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που η Τρόικα συνήθως αντιδρούσε λόγω της μη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων.
Αν και κατατέθησαν σημαντικές και βιώσιμες αντιπροτάσεις, οι απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζονται με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η διαδικασία για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης σε περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς θέσει ηχηρά την κόκκινη γραμμή είναι ορατός, με την Τρόικα αυτή τη φορά να έχει βαρύτατες ευθύνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης