Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Capital Economics: Οι μαύρες τρύπες του ευρωπαϊκού banking - Βαθιά δυσλειτουργικές οι τράπεζες για μακρά χρονική περίοδο - Ο εφιάλτης των stress tests του 2014 και η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων

Capital Economics: Οι μαύρες τρύπες του ευρωπαϊκού banking - Βαθιά δυσλειτουργικές οι τράπεζες για μακρά χρονική περίοδο - Ο εφιάλτης των stress tests του 2014 και η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων
Tι θα συμβεί στην Ευρωζώνη μετά τη διεξαγωγή του νέου γύρου των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2014;
Τον εν λόγω προβληματισμό θέτει η Capital Economics, στην τελευταία έκθεσή της, υπό τον τίτλο "What will happen after next year’s bank stress tests?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι Ευρωπαίοι δεν κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση πρόωθησης των αναγκαίων σχεδίων για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Εάν ο νέος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, το 2014, καταδείξει μεγάλες κεφαλαιακές ελλείψεις, το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αρμόδιος για την κάλυψή τους, προειδοποιεί η Capital Economics.
Yπενθυμίζεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια του 2014 η ΕΚΤ πρέπει να δρομολογήσει δύο αναγκαίες διαδικασίες, προτού αναλάβει επισήμως την εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι διαδικασίες είναι:
- Η αξιολόγηση της ποιότητας των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών
- Η διεξαγωγή του νέου γύρου των stress tests
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, σε γενικές γραμμές η Ευρωζώνη διαθέτει "στηρίγματα" για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών (Single Resolution Mechanism - SRM), με στόχο την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών. Παράλληλα, υπάρχει και ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο οποίος θα μπορεί απευθείας να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες, αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, κανένας από τους παραπάνω σχεδιασμούς δεν θα τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία, προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Την ίδια ώρα, η Γερμανία επιμένει πως για να προχωρήσουν όλες οι ανωτέρω διαδικασίες, θα απαιτηθεί τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ.
Θέμα μείζονος σημασίας, κατά την Capital Economics, είναι το εξής: Από που θα χρηματοδοτείται ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών; Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν συμφωνήσει στην επιβολή εισφοράς στις τράπεζες, ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μέχρι τα τέλη του 2014, τα διαθέσιμα κεφάλαια για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ελάχιστα.
"Αν αναλογιστεί κανείς τα πόσα απομένουν ακόμη να οριστικοποιηθούν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κατανοεί πλήρως τις... αναταράξεις που έρχονται. Το βάρος των τραπεζικών διασώσεων θα σηκώνουν για καιρό ακόμη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις... ", προειδοποιεί η Capital Economics.
"To ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει βαθιά δυσλειτουργικό για μακρά χρονική περίοδο", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης