Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Π.Λιαργκόβας (Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής): Μόνο με «haircut» μπορεί να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος – Δύσκολο να πειστούν οι αγορές το 2014 ότι μπορούν να δανείσουν την Ελλάδα με λογικούς όρους

tags :
Π.Λιαργκόβας (Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής): Μόνο με «haircut» μπορεί να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος – Δύσκολο να πειστούν οι αγορές το 2014 ότι μπορούν να δανείσουν την Ελλάδα με λογικούς όρους
Την άποψη ότι μόνο με «haircut» μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα του υπέρογκου δημόσιου χρέους της Ελλάδας εκφράζει ο Π.Λιαργκόβας καθηγητής και συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ερωτηθείς για την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ.Λιαργκόβας επισημαίνει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι για να φτάσουμε στο 124% του ΑΕΠ δεν αρκούν ρεαλιστικά οι υπόλοιπες προσπάθειες. Ίσως αν είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 5% και 6%, τότε δεν θα χρειαζόταν σαφώς κούρεμα, αλλά είναι δυνατόν να επιτύχουμε τέτοιους ρυθμούς ως το 2020; Είναι αδύνατον. Άρα, με την άτοπο απαγωγή τι πρέπει να γίνει;».
«Όσο διατηρείται το χρέος σε τόσο υψηλά νούμερα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας» αναφέρει ο κ.Λιαργκόβας.
«Το 2014, όταν και θα τελειώσει η δανειακή σύμβαση, το χρέος μας θα είναι στο 174,5% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε στο 124% ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και με τέτοιο μέγεθος χρέους – 319 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 – δεν θα μπορέσουμε εύκολα, χωρίς να κοπεί ένα μέρος του, να πιάσουμε το στόχο» υπογραμμίζει ο κ.Λιαργκόβας, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική λύση για την αντιμετώπιση του χρέους.
Σε ερώτηση για το τι πήγε λάθος και το χρέος από 122% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, εκτινάχθηκε στο 175% του ΑΕΠ, ο κ.Λιαργκόβας υπογραμμίζει ότι «συσσωρεύτηκε πολύ χρέος με τους δύο δανεισμούς που πήραμε. Ανέβασαν το χρέος. Ταυτόχρονα μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, και αν συνδυάσουμε τα δύο αυτά θέματα οδηγούμαστε σε μια διόγκωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014 ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βυλής υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο οι αγορές να πειστούν το 2014 ότι μπορούν να δανείσουν την Ελλάδα με λογικούς όρους.
«Ενδεχομένως να δανειστούμε ίσως ένα μικρό ποσό, αλλά το θέμα είναι με ποιους όρους» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Λιαργκόβας.
Σχετικά με το εάν οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν ένα «haircut» στο ελληνικό χρέος ο κ.Λιαργκόβας κάνει λόγο για ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα.
«Εφόσον υπάρξει κάποιο κούρεμα, αυτό θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι πλέον των δανειστών. Και εδώ είναι η δυσκολία: να πειστούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν αυτή τη θυσία. Πιστεύω, όμως, ότι εφόσον έχουν δεσμευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα βοηθήσουν τη χώρα μας ούτως ή άλλως, αν η χώρα μας αποδείξει έμπρακτα ότι πετυχαίνει κάποιους στόχους -και έχει δείξει ότι πέτυχε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και του χρόνου δεκαπλάσιο με βάση τις εκτιμήσεις- έχουμε διαπραγματευτικά όπλα ότι κάναμε θυσίες και η ευρωζώνη έχει κάθε συμφέρον να μας στηρίξει» τονίζει ο κ.Λιαργκόβας.
Ο κ.Λιαργκόβας υπογραμμίζει ότι το μοντέλο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα δανειακή σύμβαση από το 2014 και μετά,
«Από το 2014 και μετά που τελειώνει η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση, θεωρούμε ότι θα χρειαστούμε πρόσθετη βοήθεια, νέα δανειακή σύμβαση, για να μπορέσουμε να πληρώνουμε τους ετήσιους τόκους –ακόμη κι αν γίνει ελάφρυνση- αλλά και τα χρεολύσια, καθώς το 2014 και 2015 λήγουν πολλά ομόλογα. Μέχρι το 2020 λήγουν ομόλογα αξίας 70,5 δισ. ευρώ» τονίζει ο κ.Λιαργκόβας, ο οποίος ερωτηθείς αν αυτά είναι δυνατό να πληρωθούν με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης, απαντά αρνητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης