Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βarclays: Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο - Τα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής πλήττουν την ανάπτυξη - Η Ευρωζώνη ανακάμπτει...

Βarclays: Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο - Τα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής πλήττουν την ανάπτυξη - Η Ευρωζώνη ανακάμπτει...
Ορατός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ισχυρών αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως προειδοποιεί η Barclays, σε νέα 16σέλιδη έκθεσή της "Euro Themes - The spectre of deflation", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Παρακολουθώντας στενά την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, η βρετανική επενδυτική τράπεζα διαπιστώνει τα εξής: Ελλάδα και Κύπρος είναι οι δύο χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων εντός της Ευρωζώνης.
"Ελλάδα και Κύπρος εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα προγράμματα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία διαμόρφωσης των τιμών", εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους αναμένουν αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
"Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου θα διαρκέσουν για μερικά χρόνια ακόμη. Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισορροπιών που απειλούν τις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας", υποστηρίζει η βρετανική τράπεζα, στην εν λόγω έκθεσή της.
Ωστόσο, κατά τη Barclays, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι μικρός, σε γενικές γραμμές, για το σύνολο της Ευρωζώνης. "Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων στις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία", τονίζει.
Κατά τη Barclays, πράγματι η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η διαδικασία απομόχλευσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής απειλούν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, περιορίζοντας την ισχύ της ανάκαμψης.
Ειδική μνεία κάνει η Barclays στην πορεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη άνοδό της...
"Αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει δράση άμεσα, η Ευρωζώνη θα βρεθεί δέσμια ενός εξαιρετικά επικίνδυνου φαύλου κύκλου αδύναμης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού", καταλήγει η βρετανική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης