Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς αύξηση κεφαλαίου και έξοδος από το ΧΑ το σχέδιο που μελετάται για την Emporiki bank

Προς αύξηση κεφαλαίου και έξοδος από το ΧΑ το σχέδιο που μελετάται για την Emporiki bank
Προς νέα αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ την νέα ονομαστική αξία θα προχωρήσει η Emporiki ύψους 700 εκατ με 1 δις ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στο ΧΑ στα 1,30 ευρώ.

Την πληροφορία γι αύξηση κεφαλαίου  την είχαμε παρουσιάσει στις 4 Νοεμβρίου και με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός που θα οδηγήσει ταυτόχρονα την Emporiki και εκτός χρηματιστηρίου. Η Credit Agricole κατέχει το 92% της τράπεζας και αν υπάρξει και νέα αύξηση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 96% ή 98% και θα τεθεί θέμα εξόδου της μετοχής από το χρηματιστήριο.
Με βάση μια λογική προσέγγιση δύο πράγματα μπορεί να συμβούν.
1)Ή η μετοχή παραμένει στο ΧΑ και ποντάρει στην επόμενη 2ετία ανάκαμψη η Credit Agricole ώστε να αποτιμηθεί υψηλότερα η τράπεζα αν μάλιστα περάσει στα κέρδη το 2012.
2)Με την νέα αύξηση κεφαλαίου να βγει από το ΧΑ και έτσι να λύσει ένα βασικό πρόβλημα αποτίμησης στον ενοποιημένο ισολογισμό η Credit Agricole.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Credit Agricole θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου που προσδιορίζεται στα 700 εκατ ευρώ ίσως και να πλησιάσει το 1 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η τράπεζα άντλησε 989 εκατ ευρώ από αύξηση κεφαλαίου η οποία όμως ουσιαστικά δαπανήθηκε στην κάλυψη προβληματικών δανείων.
Συνολικά τα προβληματικά δάνεια διαμορφώνονται στα 2,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 22,6 δις ευρώ δάνεια δηλαδή το NPLs στο 11,5%.
Το δύο σημαντικά μείζονος σημασία ζητήματα στην Emporiki είναι τα προβληματικά δάνεια και οι προβλέψεις που έφθασαν τα 826 εκατ ευρώ. Το πρόβλημα αυτό επιδρά άμεσα στα κεφάλαια και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αύξηση των 989 εκατ ευρώ του Μαρτίου μηδενίσθηκε μέσα σε 7 μήνες.
Αν αξιολογηθεί από πού προέρχονται οι ζημίες προκύπτει ότι η λιανική τραπεζική είναι το μεγάλο αγκάθι της τράπεζας 760 εκατ ευρώ. Οι προβλέψεις στα 716 εκατ ευρώ.
Στο 9μηνο η Emporiki εμφάνισε ζημίες σε ενοποιημένη βάση 745 εκατ ευρώ.
Η επενδυτική τραπεζική εμφάνισε αξιόλογες αποδόσεις αλλά προφανώς οι τεράστιες ζημίες στην λιανική και δευτερευόντως στα επιχειρηματικά πλήττουν καίρια την τράπεζα.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά στα 12,2 δις και η τράπεζα υποχρεώνεται να εκδίδει μέσω της Credit Agricole ομολογιακά 2,69 δις ευρώ. Μόνο στο 9μηνο του 2010 εξέδωσε 1,448 δις ευρώ.
Μεγάλο αγκάθι και τα λειτουργικά έξοδα.
Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί αισθητά ωστόσο είναι μεγάλο το κονδύλι των λοιπών λειτουργικών εξόδων και των εξόδων μετασχηματισμού.
Δεν μπορεί η σχέση κόστους προς έσοδα να είναι στο 83%.
Η Credit Agricole έχει πραγματοποιήσει συνολική επένδυση μαζί και με την νέα αύξηση πάνω από 6 δις ευρώ και έως τώρα η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου είναι ζημιογόνος…
Πλέον το θέμα για την Emporiki αρχίζει να καθίσταται σοβαρό.
To 2011 η τράπεζα θα εμφανίσει εκ νέου ζημίες και από το 2012 στοχεύει σε κέρδη…
Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να εκτιμηθεί είναι η επιμονή και εμμονή των Γάλλων της Credit Agricole να στηρίζουν την επένδυση τους στην Ελλάδα.
Υπάρχει σαφέστατη στρατηγική στήριξης της Emporiki bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης