Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η υπόθεση του ΤΤ την Παρασκευή 18/1 – Επιστολή προειδοποίησης της ΕΚΤ «θα αποσύρουμε το ELA αν δεν υπάρξει άμεσα λύση» - Εθελουσία 480 εργαζομένων με 65 χιλ ευρώ – Θα αποχωρήσουν συνολικά 1000 εργαζόμενοι

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η υπόθεση του ΤΤ την Παρασκευή 18/1 – Επιστολή προειδοποίησης της ΕΚΤ «θα αποσύρουμε το ELA αν δεν υπάρξει άμεσα λύση» - Εθελουσία 480 εργαζομένων με 65 χιλ ευρώ – Θα αποχωρήσουν συνολικά 1000 εργαζόμενοι
(upd3)Αγώνας δρόμου για να κλείσει η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως την Παρασκευή καταβάλλεται ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι προχωράει πρόγραμμα από την τωρινή διοίκηση εθελούσιας εξόδου 480 εργαζομένων με μέσο κόστος 65 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ είχε εγγράφως ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ότι αν δεν κλείσει η υπόθεση του ΤΤ με κάποιο τρόπο έως τις 11 Ιανουαρίου θα αποσύρει το ELA την παρεχόμενη ρευστότητα.
Ωστόσο εν συνεχεία αποδέχθηκε παράταση μιας εβδομάδας έως τις 18 Ιανουαρίου.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικότατα, η πίεση της ΕΚΤ υπαρκτή.
Το ΤΧΣ πάντως καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσει η διάσπαση την Παρασκευή και να μην υπάρξει νέα παράταση.  

Το μείζον ζήτημα των εργαζομένων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Τρόικα ζητάει το νέο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διαθέτει 1000 εργαζόμενους λιγότερους από 3220 σε 2200 σχετικά σύντομα.
Στο business plan του ΤΤ προτείνεται ως λύση να αποχωρήσουν λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις τους περίπου 480 εργαζόμενοι κυρίως οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Κατά το πιθανότερο σενάριο το προσωπικό θα μειωθεί κατά 1000 εργαζομένους μάλλον σε δύο δόσεις σε διάστημα 4 με 6 μηνών.
Εν τω μεταξύ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από πλευράς διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να προετοιμαστούν οι βασικοί άξονες του business plan που έχει ζητήσει η Τρόικα πριν σπάσει σε good και bad bank.
Με δεδομένο ότι η απόφαση για νέο business plan λήφθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και με επίσης δεδομένο τον ελάχιστον χρόνο που έχει απομείνει καθώς ΤτΕ και ΤΧΣ θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες άμεσα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο business plan στα βασικά του σημεία.
Ο βασικός στόχος είναι να αποδειχθεί πως μετά το σπάσιμο σε good και bad το νέο καλό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να μπορεί να είναι κερδοφόρο ή σε βάθος χρόνου να μπορεί να παράγει εσωτερικά κεφάλαιο.
Με βάση την έκθεση της ΤτΕ το ΤΤ εμφάνιζε ζημία στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου κατά 311 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ δεν διαθέτει ομόλογα άρα έχει χάσει μια βασική πηγή εσόδων του.
Σημειώνεται ότι το ΤΤ κατείχε ομόλογα όσο το 34% του ενεργητικού της τράπεζας.
Η μόνη πηγή εσόδων είναι τα δάνεια που φθάνουν τα 8 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις οι οποίες σημειωτέον έχουν σταθεροποιηθεί αγγίζουν τα 11 δις ευρώ.
Όσον αφορά τους μετόχους, η λύση του resolution, δυστυχώς έχει παγκοσμίως διασφαλισμένους όπως τους καταθέτες και μόνιμα χαμένους τους μετόχους.
Οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ θα καταλήξουν στην bad bank και θεωρητικά μπορούν να διεκδικήσουν τις μετοχικές τους αξίες κατά την διαδικασία της εκκαθάρισης.
Όμως με βάση την διεθνή εμπειρία μπορεί να ανακτηθεί στο σύνολο των assets που καταλήγουν στην bad bank περίπου το 30% και εν προκειμένω στα 4 δις του ΤΤ τα 1,2 στο καλύτερο σενάριο.
Με βάση αυτή την διεθνή παραδοχή είναι έως αδύνατο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των μετοχικών αξιών οι 72 χιλιάδες μέτοχοι του ΤΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης