Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Kατάθεση-φωτιά καίει τον Παπακωνσταντίνου – Μπάνος (νομ. σύμβουλος του π.ΥΠΟΙΚ): Ροκάνιζε το χρόνο με διαδικαστικά - Την Τρίτη η απόφαση για την ψηφοφορία για την προανακριτική - Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο usb εξετάζει να ζητήσει ο Ι. Διώτης

tags :
Kατάθεση-φωτιά καίει τον Παπακωνσταντίνου – Μπάνος (νομ. σύμβουλος του π.ΥΠΟΙΚ): Ροκάνιζε το χρόνο με διαδικαστικά - Την Τρίτη η απόφαση για την ψηφοφορία για την προανακριτική - Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο usb εξετάζει να ζητήσει ο Ι. Διώτης
(upd3) Η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν για οκτώ ολόκληρους μήνες στο συρτάρι του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά οι ενέργειες του πρώην Υπουργού Οικονομικών κινούνταν σε ρυθμούς...χελώνας, μέχρι την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011...
Αυτό αποκαλύπτει στην κατάθεσή του, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Real News, ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος, ο οποίος «καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως περιγράφει γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο επίμαχο usb που φέρεται να αντιγράφηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πρόταση την οποία σκέπτεται να υποβάλλει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης.
Σύμφωνα με την κατάθεση του μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού -στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή- είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.
«Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα. Παρά το γεγονός όμως ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που έλεγξε ο κ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα», γράφει η εφημερίδα.
Στην σύσκεψη, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Μπάνο, αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα. «Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου». Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε να γίνει έλεγχος πέρασαν τέσσερις μήνες χωρίς να έχει δοθεί καμία εντολή. Λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με όσα λέει στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μπάνος του είπε ότι τελικά η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ. Κλείνοντας την κατάθεσή τους τονίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.

Την ίδια στιγμή, ο Ι. Διώτης φέρεται να εμμένει πως δεν έχει πει ψέματα για την υπόθεση της λίστας που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Έτσι ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο επίμαχο usb, θεωρώντας ότι οι ισχυρισμοί του δεν κλονίζονται από το εύρημα της έρευνας για την 8η Ιουλίου 2011, ενόσω ο ίδιος ήταν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, ώστε να εξακριβωθεί αν και πώς θα μπορούσε κάποιος, εν αγνοία του, να παρέμβει στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο όσο το είχε στα χέρια του. Υπενθυμίζεται πως ο Ι. Διώτης έχει υποστηρίξει ότι η παράδοση έγινε στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011.
Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν παρέλαβε στα χέρια του ολόκληρη τη "λίστα Λαγκάρντ" παρά μόνο δέκα ονόματα καταθετών για να σκιαγραφήσει το φορολογικό τους προφίλ, χωρίς να πάρει οποιαδήποτε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο.


Στο μεταξύ, την Τρίτη, στη διάσκεψη των προέδρων, αναμένεται να λήξει το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με το πόσες κάλπες θα στηθούν για την ψηφοφορία, που θα αποφανθεί ποιοι θα βρεθούν στο "σκαμνί" της Προανακριτικής Επιτροπής ως "υπεύθυνοι" για τη λίστα Λαγκάρντ, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την Επίδαυρο που βρέθηκε για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως προκύπτει από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν.
Σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, η προανακριτική έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης στην ολομέλεια της βουλής. Βάσει του κανονισμού της βουλής μπορεί και τα εξωκοινοβουλευτικά ελεγχόμενα πρόσωπα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Λουκάς Παπαδήμος να ζητήσουν εάν επιθυμούν να λάβουν το λόγο πριν η Ολομέλεια κληθεί σε ψηφοφορία.
Το πιθανότερο σενάριο για την ψηφοφορία θέλει να στηθούν τέσσερις κάλπες μία για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο και να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμποσούνται όλες οι κατηγορίες που αποδίδονται και στις τρεις προτάσεις και ο κάθε βουλευτής να επιλέγει αυτόν ή αυτές που προκρίνει. Η δεύτερη πρόταση, με πολλά όμως και πρακτικά προβλήματα είναι να στηθούν τρεις κάλπες. Οχι μία για κάθε ελεγχόμενο πρόσωπο, αλλά μία για κάθε πρόταση κόμματος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Πάντως, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου οφείλουν να ψηφίσουν στις άλλες τρεις κάλπες, αλλά όχι και στη δική τους.
Σημειωτέον, για να παραπεμφθεί  κάποιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους επί μίας κατηγορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης