Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φαβορί η Alpha bank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Αμυντική η εμπλοκή Εθνικής και Eurobank με 2 διαφορετικές προτάσεις – Στην ΤτΕ υπέβαλλε την πρόταση της και όχι στο ΤΧΣ η Attica bank – Το TT θα σπάσει σε good και bad bank 11 ή 18 Ιανουαρίου

Φαβορί η Alpha bank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Αμυντική η εμπλοκή Εθνικής και Eurobank με 2 διαφορετικές προτάσεις – Στην ΤτΕ υπέβαλλε την πρόταση της και όχι στο ΤΧΣ η Attica bank – Το TT θα σπάσει σε good και bad bank 11 ή 18 Ιανουαρίου
(upd3)Φαβορί φαίνεται ότι είναι η Alpha bank για την διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παρ΄ ότι ούτε σε επίπεδο προσφοράς, ούτε σε επίπεδο ποιοτικών όρων είναι η καλύτερη.
Το βασικό πλεονέκτημα της Alpha bank είναι ότι έχει εξαγοράσει την Emporiki μια ιδιωτική τράπεζα που δεν έχει λάβει κρατική ελληνική βοήθεια, έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με 2,85 δις ευρώ από την Credit Agricole.

Οι 2 διαφορετικές προσφορές της Εθνικής και της Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χαρακτηρίζονται αμυντικές και έχουν μικρές πιθανότητες να πάρουν το ΤΤ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Οι 2 τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.
Η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει π.χ. το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να είχε αποφασίσει για την πρόταση της Εθνικής αλλά ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση.
Γιατί ήταν αμυντική απόφαση η συμμετοχή στην διεκδίκηση του ΤΤ από την Εθνική και την Eurobank;
Το λογικό σενάριο είναι ότι το deal Εθνικής – Eurobank δεν μπορεί να χαλάσει καθώς ο βασικός μέτοχος της Eurobank παρέδωσε τις μετοχές του αλλά έστω και ως μικρή πιθανότητα καταγράφεται ως σενάριο.
Οι 2 τράπεζες όμως συμμετείχαν στην διεκδίκηση του ΤΤ και καλούνται να ξεπεράσουν 2 βασικά εμπόδια
1)Αν υποθέσουμε ότι μια εκ των Εθνικής ή Eurobank εξαγοράζει το ΤΤ θα βρεθεί με ένα πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο περί των 14 δις ευρώ.
Άρα θα πρέπει να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των 2 τραπεζών προς το καλύτερο ή χειρότερο με βάση το ποια τράπεζα θεωρητικά θα αγόραζε το ΤΤ.
2)Η εξαγορά του ΤΤ από την Εθνική ή την Eurobank θα έθετε εν αμφιβόλω το βασικό deal Εθνικής – Eurobank.
Είναι δυνατό να αποδεχόταν η DGCom     η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να συγχωνευθούν 3 τράπεζες μαζί που θα ελέγχουν πάνω από το 65% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς;
Υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι που αποτελούν βασικά προβλήματα στις προσφορές της Εθνικής και της Eurobank για το ΤΤ.
Για τους λόγους αυτούς έχουν μικρές πιθανότητες.
Να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες της Eurobank είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την Εθνική τράπεζα για το ΤΤ παρ΄ ότι ως προσφορά θεωρείται καλή…..
Η προσφορά της Attica bank είναι σίγουρα ιδιάζουσα και ενδιαφέρουσα.
Επειδή η τράπεζα δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια από το ΤΧΣ η πρόταση της για την εξαγορά του ΤΤ υποβλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι η πλέον ογκωδέστατη και η Ernst & Young που είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ εκτελεί υπερωρίες για να αποτιμήσει τις 4 προσφορές που έχουν υποβληθεί για το ΤΤ.
Το βασικό επιχείρημα της Attica bank είναι ότι ποντάρει στην δημιουργία 4ου πυλώνα στις τράπεζες μέσω της συγχώνευσης της Attica bank του ΤΤ (το ΤΤ ελέγχει το 22,5% της Attica bank), της Νέας Proton bank και ίσως μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις 11 ή 18 Ιανουαρίου σπάει σε good και bad bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλες οι προτάσεις των 4 ενδιαφερομένων τραπεζών αναφέρονται σε σπασμένο στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με βάση την αρνητική καθαρή θέση του ΤΤ -2,4  δισ ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το core bad bank που θα περιλαμβάνει τα καθυστερούμενα δάνεια πάνω από 90 μέρες (!!!!!!) το funding gap που πρέπει να καλυφθεί στο ΤΤ θα είναι 3,8 δις ευρώ ενώ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το good TT εκτιμώνται στα 500 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ θα αποτιμήσει με τον σύμβουλο της την Ernst & Young και ίσως έως τις 11 Ιανουαρίου την ερχόμενη  Παρασκευή θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα εισηγηθεί την τελική της πρόταση.
Αν το ΤΧΣ έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση των προσφορών και των βελτιώσεων που ίσως υπάρξουν έως τις 11 Ιανουαρίου το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου.
Αν τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν η διάσπαση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου.

Τα ποιοτικά στοιχεία των προσφορών

Τίμημα


Με βάση ενδείξεις το τίμημα κινείται σε ένα μεγάλο εύρος για το good TT.
Μεταξύ 70 και 175 εκατ ευρώ κατά ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Να σημειωθεί ότι οι προσφορές για το ΤΤ είναι μεγαλύτερες της good ATE στα 95 εκατ ευρώ.

Ποιοτικοί παράμετροι

Με εξαίρεση την Alpha που δεν δεσμεύεται για 500 εργαζομένους αυτούς που κατά βάση έχουν συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων η Εθνική, Eurobank και Attica bank δεσμεύονται για όλους τους εργαζομένους.

Πρόσθετα ποιοτικά στοιχεία

Η Εθνική αμφιταλαντεύτηκε σημαντικά πριν καταλήξει στην διεκδίκηση του ΤΤ.
Η προσφορά της κρίνεται σοβαρή και την βάζει στο παιχνίδι διεκδίκησης, ωστόσο εγείρεται ένα θέμα με την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αν πλειοδοτήσει η Εθνική για το ΤΤ ενώ σχεδιάζει να συγχωνεύσει και την Eurobank θα προκύψει ένα δαιδαλώδες σχήμα και ενδέχεται να τεθεί θέμα ανταγωνισμού.
Η προσφορά της Eurobank σε αντίθεση με την πρόταση που είχε υποβάλλει στην ΑΤΕ και δεσμευόταν μόνο για το 50% των εργαζομένων στο ΤΤ δεσμεύεται για το 100% των εργαζομένων.
Ωστόσο για Εθνική και Eurobank υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο αν θεωρητικά μια από τις 2 τράπεζες εξαγόραζε το ΤΤ θα υποχρεωνόταν σε αλλαγή της σχέσης ανταλλαγής.
Η Alpha bank έχει υποβάλλει εξίσου σοβαρή πρόταση και συνεχίζει να παραμένει φαβορί ωστόσο το θέμα των εργαζομένων είναι σημαντικό ζητάει να αποδεσμευθούν περίπου 500 εργαζόμενοι από το ΤΤ.
Ίσως υπάρξουν πιέσεις προς την Alpha και όχι μόνο για να βελτιώσει την πρόταση της σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία.
Η πρόταση της Attica bank είναι η πλέον ογκωδέστατη και η πιο λεπτομερής.
Η Attica bank που επίσης διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας στηρίζεται στο σχέδιο της δημιουργίας νέου του 4ου τραπεζικού πυλώνα με την Attica, good TT, νέα Proton bank , μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και ίσως και άλλη μικρή τράπεζα.
Ωστόσο πέραν του ζητήματος που έχει τεθεί με την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θεωρεί μικρή την Attica για να απορροφήσει το υπερδιπλάσιο ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει
1)Να απαντηθεί το ερώτημα γιατί το νέο σχήμα θα είναι βιώσιμο και εδώ όντως υπάρχουν προβληματισμοί
2)Η Attica bank θα χρειαστεί 400 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια τα οποία θα βρει με ίδια μέσα.
Το ΤΤ θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ με 500 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει ότι το νέο σχήμα θα διαθέτει περί τα 850 με 900 εκατ κεφάλαια εκ των οποίων τα 500 εκατ θα είναι από το ΤΧΣ.
Η πιθανή ένταξη της νέας Proton bank ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  εφόσον αποσχιστεί δεν είναι βέβαιο ότι διασφαλίζει ένα ομοιογενές σχήμα.
Ωστόσο όπως έχουμε τονίσει δεν παύει να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που υπό όρους θα ήταν καλή εναλλακτική πρόταση η δημιουργία 4ου τραπεζικού πυλώνα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 6 Ιανουαρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης