Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το fund Helikon με έκθεση 1,1 δισ θα αποεπενδύσει από την Ελλάδα το 2024 – Αποφασίζει το Fairfax στην Eurobank... στα 3 ευρώ

Το fund Helikon με έκθεση 1,1 δισ θα αποεπενδύσει από την Ελλάδα το 2024 – Αποφασίζει το Fairfax στην Eurobank... στα 3 ευρώ
Οι υπεραξίες του Fairfax  από την Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,4 δισεκ. - Η αξία των συνολικών επενδεδυμένων θέσεων του Helikon φθάνει το 1,1 δισεκ. και η απόδοση σωρευτικά στα 5 με 6 χρόνια φθάνει τα 500 με 580 εκατ ευρώ
Η σταδιακή αποχώρηση του fund Helikon δεν είναι κεραυνός εν αιθρία το bankingnews (ΒΝ) πριν πολλούς μήνες έχει αποκαλύψει ότι το Helikon επενδύει σε οικονομίες που έχουν να παρουσιάσουν μια ιστορία ανάκαμψης και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου – αυτό συμβαίνει ήδη – θα ρευστοποιήσει τις επενδυτικές του θέσεις…ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ. 
Το fund Helikon όπως και άλλα του είδους τους… στηρίζουν την επενδυτική τους στρατηγική πάνω σε ένα διαχρονικά αποδοτικό μοντέλο…επενδύουν σε κατεστραμμένες οικονομίες και στα πρόθυρα χρεοκοπίας εισηγμένες εταιρίες… και ποντάρουν στην ανάκαμψη τους….
Το Helikon και οι ομοειδείς εταιρίες ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο πρότυπο.
Παίρνουν ένα ρίσκο όταν κανείς δεν αγγίζει τα περιουσιακά στοιχεία… τοποθετούνται, παίρνουν επενδυτικές και όχι στρατηγικές θέσεις – δεν τους ενδιαφέρει ο ρόλος του στρατηγικού επενδυτή – και περιμένουν το recovery δηλαδή την ανάκαμψη…
Η ιστορία ανάκαμψης των τραπεζών, της ΔΕΗ και άλλων εταιριών δεν άφησε ασυγκίνητο το Helikon το οποίο έχει 5 με 6 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα…
Η αξία των συνολικών επενδεδυμένων θέσεων του Helikon φθάνει το 1,1 δισεκ. και η απόδοση σωρευτικά στα 5 με 6 χρόνια φθάνει τα 500 με 580 εκατ ευρώ.
Θυμίζουμε ότι κατέχει το 5,08% της Eurobank, το 6,97% της ΔΕΗ, κατείχε το 9,37% της Πειραιώς και το 9,98% των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης Sunrise και μείωσε στην Πειραιώς στο 6,7% και επίσης διαθέτει και ακόμη ελάχιστες θέσεις με ποσοστά κάτω του 5%.
Η διατήρηση ποσοστών άνω του 5% πέραν της σημειολογίας έχει στόχο την διαφάνεια…

Το 2024 θα είναι έτος αποεπένδυσης.
Το Helikon ήδη έχει αρχίσει σταδιακά και πουλάει τις μετοχές της Πειραιώς…
Η αποχώρηση του Helikon από την Ελλάδα αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη…
Αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα – για αυτούς που ξέρουν – είναι μια μπερδεμένη αγορά.
Λόγω της αναβάθμισης της οικονομίας δεν είναι ακριβώς αναδυόμενη – τυπικά είναι αναδυόμενη emerging market – αλλά δεν είναι και ώριμη (development) θα αναβαθμιστεί κάποια στιγμή το 2025 ή 2026.
Ως ώριμη αγορά θα έχει μικρότερο ειδικό βάρος… στους δείκτες της MSCI.
Επειδή λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε μια μεταβατική φάση… εντούτοις με όρους ανάκαμψης έχει απομακρυνθεί από την ζοφερή περίοδο της χρεοκοπίας και την τελευταία 5ετία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Οπότε τα funds που τοποθετούνται για να εκμεταλλευτούν το κύκλο του recovery… κάνουν απολογισμό και σταδιακά θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις… θα φύγουν από Ελλάδα και θα πάνε Αργεντινή π.χ. εάν πειστούν από το νέο αφήγημα…

Υποσημείωση

Θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα δύο ακόμη επενδυτές η Reggeborgh με ποσοστό 9,2% που στοχεύει στο 12% με 15%
To Capital με 5,13% στην Eurobank, στην Εθνική με 5,06% και στην Jumbo με 5,05% είναι επενδυτής άλλης επενδυτικής στρατηγικής.

Τι σχεδιάζει ο Watsa του Fairfax για την Eurobank – Τι ισχύει κόντρα στις φήμες

Ο Watsa o επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι βλέπει την μετοχή της Eurobank... στα 2,5 με 3 ευρώ από 1,77 ευρώ την τρέχουσα περίοδο…
Εσχάτως κυκλοφόρησαν φήμες ότι το Fairfax σχεδιάζει να πουλήσει ένα ποσοστό της Eurobank αλλά δεν ισχύει τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών της Eurobank είναι 2,52 ευρώ αλλά το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης μετά την ενσωμάτωση της Grivalia είναι στα 0,96 ευρώ.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής, που στάθηκε δίπλα στην Eurobank ακόμη και στην σκοτεινή περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο η διοίκηση Καραβία - Ιωάννου κατάφερε εν μέσω Συμπληγάδων να ξεπεράσει τα εμπόδια και η Eurobank να καταστεί η τράπεζα με την υψηλότερη κερδοφορία και την υψηλότερη αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι υπεραξίες του Fairfax  από την Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,4 δισεκ. 

Φθάνοντας στο σήμερα το Fairfax κατέχει το 33% της Eurobank, κατέχει mezzanine ομόλογα, κατέχει κρατικά ομόλογα, στρατηγικό ποσοστό στην Eurolife, στον Μυτιληναίο κ.α.
Εκτιμάται ότι από την Ελλάδα οι υπεραξίες που αποκομίζει είναι 2,4 δισεκ.
Ωστόσο μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις του Fairfax είναι πλέον η Eurobank αφού από 1,18 δισεκ. που έχει επενδύσει – αρχική επένδυση 942 δισεκ ευρώ και ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ – η αποτίμηση του 33% των μετοχών ή 1,226 δισεκ. μετοχές που κατέχει αποτιμάται στα 2,2 δισεκ. δηλαδή κέρδος 970 εκατ ευρώ.
Όπως τονίσαμε το Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει πωλήσεις αλλά όπως έχει δηλώσει ο Watsa θα έβλεπε την μετοχή… της Eurobank στα 2,5 με 3 ευρώ τα επόμενα χρόνια….
Όποτε φθάσει λοιπόν στα 3 ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Fairfax στην Eurobank θα αξίζει 3,5 με 3,7 δισεκ. ευρώ οπότε θα μιλάμε για κέρδος 2,5 δισεκ. πλέον των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί…

Εάν η Eurobank φθάσει στα 3 ευρώ π.χ. προς τα τέλη του 2025 με την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα αξίζει στο χρηματιστήριο 11 δισεκ. από 6,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου… οπότε τότε το Fairfax θα αρχίσει να σκέπτεται να πωλήσει ένα ποσοστό π.χ. το 33% να μειωθεί στο 20% αλλά και πάλι να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό.
Οπότε πωλήσεις του Fairfax βλέπουμε όταν το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά.

Πότε θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών η Eurobank;

Με βάση ενδείξεις μέσα Απριλίου 2024 θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν σχεδιάζει άλλη επαναγορά εντός του 2024 αφού θα εστιάσει στην δημόσια πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου για την οποία εκτιμάται ότι θα έχει επενδύσει συνολικά 650 με 680 εκατ και θα προσδοκάει κέρδη 300 εκατ ετησίως…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης