Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 20% της προσφοράς της Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές - Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ

Το 20% της προσφοράς της Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές - Πλήρης επιβεβαίωση ΒΝ
Στα πρότυπα της Εθνικής το placement της Τράπεζας Πειραιώς: Το 20% του βιβλίου σε Έλληνες επενδυτές
Πλήρως επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα του Bankingnews (27 Φεβρουαρίου), σχετικά με την κατανομή του 20% της προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές, κατά το πρότυπο της Εθνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που λήφθηκε στις 07.03.2024, από τις Προσφερόμενες Μετοχές:
(i) 67.519.830 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 20% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά. Συγκεκριμένα: (α) 43.887.889 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 65% των Προσφερόμενων Μετοχών που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές (όπως αυτός ο όρος ορίζεται στο τελικό ενημερωτικό δελτίο που αφορά την Ελληνική Δημόσια Προσφορά), και (β) 23.631.941 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 35% των Προσφερόμενων Μετοχών που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές (όπως αυτός ο όρος ορίζεται στο τελικό ενημερωτικό δελτίο που αφορά την Ελληνική Δημόσια Προσφορά).
(ii) 270.079.320 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Τι είχε αναφέρει το Bankingnews

Στα πρότυπα της Εθνικής το placement της Τράπεζας Πειραιώς: Το 20% του βιβλίου σε Έλληνες επενδυτές

Την αύξηση του ποσοστού της ελληνικής Δημόσιας προσφοράς από 15% σε 20% - κατά το πρότυπο της Εθνικής - εξετάζουν και για το πακέτο πώλησης μετοχών της Τράπεζας, σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές.
Με άλλα λόγια, εφόσον το ΤΧΣ ή το Μέγαρο Μαξίμου (;) αποφασίσει το ακριβές ποσοστό 27% το πιθανότερο ή 22% των μετοχών της Πειραιώς που θα διατεθεί μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, το Διεθνές βιβλίο επενδυτών θα λάβει το 80% των μετοχών και το ελληνικό βιβλίο το υπόλοιπο 20%.
Όπως συνέβη και στην πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, θα προκύψει ένα εύρος τιμών προσφοράς (ανώτερο – κατώτερο) και θα επιλεγεί η τιμή διάθεσης βάσει της ζήτησης.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Πειραιώς, στα 3,888 ευρώ και υπολογίζοντας μια έκπτωση 5%, στην περίπτωση που θα πωληθεί το 27% των μετοχών οι ξένοι επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές αξίας 997 εκατ. ευρώ και οι Έλληνες επενδυτές 249 εκατ. ευρώ.
Όπως θα δούμε, σε μια αντίστοιχη συναλλαγή του Ιταλικού Δημοσίου για την Banca Monte Die Pasci, το ιταλικό υπουργείο οικονομικών αύξησε το ποσοστό από 20% σε 25% και τελικώς μείωσε την έκπτωση της τιμής από 6% σε 4,9%.
Οι συναλλαγές Εθνικής – Alpha bank – Εurobank και οι αποδόσεις

Yπενθυμίζεται ότι, το 22% των μετοχών της Εθνικής πωλήθηκαν από το ΤΧΣ με τιμή διάθεσης τα 5,30 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 71% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά την πώληση, σημείωσε υψηλό στα 7,31 ευρώ σημειώνοντας απόδοση 37,9%.
Στην πώληση του 8,98% της Alpha Bank το τίμημα ήταν 1,39 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 53,8% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
Η μετοχή της Alpha bank, μετά την συναλλαγή, κατέγραψε υψηλό 52 εβδομάδων στα 1,779 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 27,9%
Σε ότι αφορά το 1,4% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Eurobank δόθηκε στην Τράπεζα με τιμή διάθεσης τα 1,80 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 91,3% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
Όπως βλέπουμε, η πιο συμφέρουσα συναλλαγή για το συμφέρον των μετόχων της τράπεζας, ήταν αυτή της Eurobank.
Η μετοχή της Eurobank, μετά την συναλλαγή, κατέγραψε υψηλό 52 εβδομάδων στα 1,957 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 8,7%.

Η πώληση του 25% της Ιταλικής ΒΜPS

Aπόδοση έως 31% καταγράφουν οι επενδυτές της παλιότερης ιταλικής τράπεζας Banca Monte Die Pachi, οι οποίοι συμμετείχαν στην αγορά του 25% των μετοχών, το οποίο διέθεσε το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Νοεμβρίου 2023 αποκομίζοντας 920 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια συναλλαγή αντίστοιχη της πώλησης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (22% ή 27%).
Συναντώντας ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αύξησε το πακέτο μετοχών από 20% σε 25% και περιόρισε το discount των μετοχών πρoς τους επενδυτές σε 4,9% από 6%.
Συγκεκριμένα, πωλήθηκαν 314,9 εκατ. μετοχές με τιμή διάθεσης τα 2,92 ευρώ στο 40% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ή 0,40 την ενσώματη λογιστική αξία.
Σήμερα η μετοχή της αρχαιότερης ιταλικής τράπεζας – την οποία απέτυχε να πωλήσει το Ιταλικό Δημόσιο πριν χρόνια - κινείται στα 3,70 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 4,7 δισ. ευρώ, κατά τι λιγότερο από αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.
Το 2023 εμφάνισε 2 δις. κέρδη με ενεργητικό 122,6 δις. ευρώ, δάνεια 76,8 δισ. ευρώ, καταθέσεις.
Πρότεινε μάλιστα την διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ή 315 εκατ. ευρώ συνολικά και μετά την διανομή διαθέτει Δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CΕΤ-1 άνω του 18%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης