Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tο δίλημμα του Helikon Investments μετά την πώληση του 27% της τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ

Tο δίλημμα του Helikon Investments μετά την πώληση του 27% της τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ
Όλα τα βλέμματα στο Helikon Investments…
Στις 4 Μαρτίου 2024 το ΤΧΣ αποφασίζει για την πώληση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν τα μάτια στραμμένα προς τον δεύτερο μεγάλο μέτοχο της τράπεζας, ήτοι το Ιταλο-Ιρλανδικό fund Helikon Investment.
Η απόφαση των διαχειριστών του fund , σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιμένουν ότι θα αποβεί κρίσιμη για την πορεία της συναλλαγής το επόμενο διάστημα.
Δεδομένου, ότι ο ένας εκ των βασικών μετόχων (18,6%) κ. John Paulson έχει δηλώσει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας και δεν επιδιώκει να πωλήσει ταυτόχρονα με το ΤΧΣ καθώς αναμένει υψηλότερα κέρδη και μερίσματα τα επόμενα χρόνια, η προσοχή στρέφεται στο Helikon Investment.
Το τελευταίο διαθέτει συνολικά 9,3% των μετοχών, εκ των οποίων 4,3% σε μετοχές και 5,02% μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων.

Με πώληση του 22% ή 27% αυξάνεται η ελεύθερη διασπορά – τι θα συμβεί λ.χ με 32%;

Εφόσον το ΤΧΣ και οι σύμβουλοι του (Βank of America) εισηγηθούν την πώληση του 22% ή του 27% - βασικό σενάριο είναι να πωληθεί το 27% - τότε η ελεύθερη διασπορά αυξάνεται, όπως και η εμπορευσιμότητα της μετοχής, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συναλλαγές σε Εθνική, Helleniq Energy.
Οι νέοι μέτοχοι, όπως ήδη έχουν αναφέρει θα είναι 10-15 fund με ελάχιστη συμμετοχή 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα επενδυτών καθώς και το ελληνικό βιβλίο μετόχων.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι για ευνόητους λόγους θα προτιμούσαν να αυξηθεί περαιτέρω η διασπορά (άλλο ένα 5%) από το ιταλικό fund.
Σε αυτή την περίπτωση, η εμπορευσιμότητα θα γινόταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς η υπερβάλλουσα ζήτηση για την Πειραιώς – η οποία δεν θα έβρισκε τις μετοχές κατά την πώληση του 27% - θα απευθυνόταν πιθανότατα στον δεύτερο δυνητικό πωλητή.
Σύμφωνα με την φιλοσοφία των Ιταλο-Ιρλανδών σε όποια εταιρεία δεν συμφωνούν με την στρατηγική τους προχωρούν σε ολικές ρευστοποιήσεις, όπως συνέβη με τη μετοχή της Lamda. Oι υπεραξίες από την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από την περίοδο της αύξησης κεφαλαίου ( 1,15 ευρώ ) ξεπερνούν το 250%.
Με την νέα διευρυμένη μετοχική σύνθεση μετά την πώληση του 27%, οι Ιταλοί διαχειριστές θα έχουν ένα δίλημμα μπροστά τους.
Θα παραμείνουν στην τράπεζα όπου η πορεία της θα εξαρτάται και από τις αποφάσεις των υπόλοιπων μετόχων ή θα ψάξουν την επόμενη επένδυση τους έχοντας κατοχυρώσει υψηλές αποδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όποια απόφαση κι αν λάβουν θα καταγράψουν υψηλά κέρδη.
Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση λοιπόν της πώλησης του ΤΧΣ, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους και στο Helikon Investments.
Η ονομασία του τελευταίου προέρχεται από ελληνικό μύθο και μένει να δούμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό εάν το όνομα ταιριάζει και στην συμπεριφορά τους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης