Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Στουρνάρας «βλέπει» τον Ιούνιο, την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Πρέπει να κινηθούμε με μικρά βήματα

O Στουρνάρας «βλέπει» τον Ιούνιο, την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Πρέπει να κινηθούμε με μικρά βήματα
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης
Σχετικά Άρθρα
Τον Ιούνιο του 2024 «βλέπει» ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οποιαδήποτε προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι σταδιακή.
«Είμαι κατά των απότομων αλλαγών στη νομισματική πολιτική» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «βλέπω μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο (...) Ας περιμένουμε μέχρι τότε, αλλά όχι περισσότερο».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει με μικρά βήματα και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «βλέπουν» τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για την έξοδο από νομισματική σύσφιξη. Ενώ μια μειοψηφία θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση».

Η ΕΚΤ έχει δυσκολότερες προκλήσεις

Παράλληλα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει δυσκολότερες προκλήσεις από τη Fed.
«Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από ό,τι η Fed» δήλωσε, αναφερόμενος στον κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και στην κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης