Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Σταθερά τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού στο β΄ τρίμηνο 2026– Υποτονική ζήτηση για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια

ΤτΕ: Σταθερά τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού στο β΄ τρίμηνο 2026– Υποτονική ζήτηση για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια
Οι τράπεζες δεν αναμένουν ουσιαστικές αλλαγές ούτε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026.
Αμετάβλητη παρέμεινε η πιστωτική πολιτική των ελληνικών τραπεζών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μεταβλήθηκαν, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη, με μοναδική εξαίρεση την αυξημένη ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτική χρηματοδότηση.

Αμετάβλητα τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2026, εξέλιξη που ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ίδια εικόνα θα διατηρηθεί και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα, αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Στάσιμη η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια

Η συνολική ζήτηση επιχειρηματικών δανείων δεν παρουσίασε ουσιαστικές μεταβολές κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως για τη χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων.
Για το τρίτο τρίμηνο του 2026, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η συνολική ζήτηση επιχειρηματικών δανείων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.
Παράλληλα, το ποσοστό των απορριφθεισών αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σταθερή η πολιτική και στα στεγαστικά δάνεια

Αμετάβλητα παρέμειναν και τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά.
Οι τράπεζες δεν αναμένουν ουσιαστικές αλλαγές ούτε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026.
Στα στεγαστικά δάνεια καταγράφηκαν περιορισμένες μεταβολές στους συνολικούς όρους χορήγησης, οι οποίες αφορούσαν κυρίως όρους πέραν του επιτοκίου, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια οι όροι παρέμειναν αμετάβλητοι.

Υποτονική η ζήτηση από τα νοικοκυριά

Η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά ούτε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Χωρίς μεταβολές οι απορρίψεις αιτήσεων

Η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά δάνεια το ποσοστό των απορρίψεων δεν παρουσίασε μεταβολή, γεγονός που αντανακλά τη σταθερότητα της πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης