Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πουλάμε ή αγοράζουμε; - Eurobank 100 δισ, Εθνική προς εξαγορά τράπεζας, Πειραιώς placement 20%, Reggeborgh στηρίζει Alpha

Πουλάμε ή αγοράζουμε; - Eurobank 100 δισ,  Εθνική προς εξαγορά τράπεζας, Πειραιώς placement 20%, Reggeborgh στηρίζει Alpha
Τα μερίσματα, τα placement, η Ελληνική στην Κύπρο και η αύξηση της εμπορευσιμότητας έχουν αλλάξει το τοπίο καθιστώντας τις τράπεζες φούσκα αφού πλησιάζουν P/BV 1 δηλαδή όσα είναι τα κεφάλαια τους να είναι και η χρηματιστηριακή τους αξία...
Οι μετοχές των τραπεζών εκτινάχθηκαν απόρροια κερδοσκοπίας, ωστόσο σε αυτές τις αποτιμήσεις με την συνολική αξία των 4 συστημικών τραπεζών να φθάνει τα 22,4 δισεκ. και τα 27,8 δισεκ. με όρους τέλους 2023 και ενσωματωμένη την Ελληνική στην Eurobank διαμορφώνει σχέση P/BV 0,80.
Είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένα funds ανατιμολογούν τις τράπεζες που έχουν καταστεί ωστόσο ορισμένες εξ αυτών ακριβές αν και η Alpha bank είναι η μόνη φθηνή…
Η κερδοσκοπία στις τράπεζες πάντως είναι ακραία και οι μετοχές των τραπεζών εξελίσσονται σε μια μεγάλη φούσκα...
Τα μερίσματα, τα placement, η Ελληνική στην Κύπρο και η αύξηση της εμπορευσιμότητας έχουν αλλάξει το τοπίο καθιστώντας τις τράπεζες φούσκα αφού πλησιάζουν P/BV 1 δηλαδή όσα είναι τα κεφάλαια τους να είναι και η χρηματιστηριακή τους αξία...

Ποιες οι αποτιμήσεις – Κεφάλαια 2023

Alpha bank 0,63 με κεφάλαια 6,35 δισ και αποτίμηση 4 δισεκ.
Eurobank 0,89 με κεφάλαια 8 δισ και αποτίμηση 7,1 δισεκ.
Εθνική 0,88 με κεφάλαια 7,4 δισ και αποτίμηση 6,51 δισεκ.
Πειραιώς 0,78 με κεφάλαια 6,1 δισ και αποτίμηση 4,79 δισεκ.

Η Ελληνική Κύπρου επανακαθορίζει την αξία της Eurobank

Οι επενδυτές ανατιμολογούν την Eurobank έχοντας ενσωματώσει με την διαδικασία της ενοποίησης της Ελληνικής Κύπρου.
Η δημόσια πρόταση θα ολοκληρωθεί Μάιο 2024 και θα αποκτήσει η Eurobank το 60% περίπου
Αυτό σημαίνει ότι η Eurobank θα έχει ενεργητικό 100 δισεκ. και κεφάλαια 8 δισεκ. από 7,25 δισεκ. χωρίς την Ελληνική.
Το μέρισμα που θα δώσει στους μετόχους και η συνεχής αύξηση των κεφαλαίων κατεβάζει τον πήχη του P/BV και ενώ η Eurobank είναι ακριβή μετοχή… φθηναίνει λόγω της Ελληνικής τράπεζας.
Μέσα στον Μάρτιο η Eurobank θα διαγράψει και το 1,4% των ιδίων μετοχών.

H Εθνική εξετάζει εξαγορά στο εξωτερικό

Μετά το placement του 22% αυξήθηκε η κινητικότητα στην μετοχή και από τα 5,30 ευρώ που έγινε το placement έχει καταγράψει άνοδο 35% ή 7,12 ευρώ.
Ωστόσο το χάσμα με την Eurobank αυξήθηκε στα 500 εκατ.
Η Εθνική καταγράφει ισχυρά κέρδη λόγω και της δυνατής σχέσης δανείων προς καταθέσεις αλλά για να μπορέσει να καλύψει το χάσμα από την Eurobank εξετάζει εξαγορά στο εξωτερικό…
Ορισμένοι ξένοι οίκοι έχουν παρουσιάσει προτάσεις στην Εθνική τράπεζα για εξαγορά.
Επίσης η Εθνική πέραν από το μέρισμα εξετάζει και επιστροφή κεφαλαίου.

To placement τουλάχιστον του 20% εκτινάσσει την μετοχή της Πειραιώς

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 το 20% ή 27%.
Το 20% αναλογεί σε 250,4 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1 δισεκ. ευρώ και με τιμή 4,20 ευρώ = 1,05 δισ
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,12 ευρώ (9 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 34%.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,82 ευρώ 2 Φεβρουαρίου 2024) αποτιμάται 1,29 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι η μια πραγματικότητα που αφορά το παρελθόν.
Με το placement η Πειραιώς θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Επίσης δεν υπάρχει θέμα στρατηγικού επενδυτή, το θέμα Santander απλά δεν υπάρχει…
Το 20% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62%

Οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν την Alpha bank, η Reggeborgh αγοράζει

Το Ολλανδικό family office Reggeborgh κατέχει πλέον μετά τις τελευταίες αγορές το 9% της Alpha bank εξέλιξη που ώθησε την μετοχή από τα 1,50 στα 1,72 ευρώ με κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης τα 1,80 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το 8% η Reggeborgh της Alpha bank το έχει αποκτήσει στο 0,75 ευρώ και μετά τις τελευταίες αγορές το μέσο κόστος κτήσης φθάνει το 0,85 ευρώ και με βάση την τρέχουσα τιμή 1,72 ευρώ εμφανίζει απόδοση πάνω από 200%.
(8% με κόστος 0,75% και 1% με κόστος 1,65 ευρώ)
Το 9% της Alpha bank είναι 212 εκατ μετοχές Χ 0,85 ευρώ = 180 εκατ.
Το 9% της Alpha bank αποτιμάται 365 εκατ που σημαίνει κέρδος περίπου 185 εκατ οπότε σίγουρα οι Ολλανδοί επιτυγχάνουν εντυπωσιακές αποδόσεις…
Η Reggeborgh έχει επενδυτική στρατηγική…
Με την UniCredit και με προοπτική ανόδου της μετοχής το ολλανδικό fund δράττει της ευκαιρίας να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες.
Βέβαια οι υπεραξίες είναι λογιστικές θα κερδίσει όταν πουλήσει αλλά δεν φαίνεται ότι θα πουλήσει τώρα αφού η Reggeborgh βλέπει την τιμή της μετοχής στα 2,5 ευρώ σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το 9% που κατέχει;
Θα το αγόραζε η UniCredit και αυτομάτως θα έφθανε στο 18%;
Θα το πουλούσε σε κάποιον άλλον επενδυτή ή επενδυτές;
Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές προεκτάσεις οι οποίες θα αρχίσουν να διαφαίνονται…
Η Reggeborgh διατηρεί καλές σχέσεις με την διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank και πιστεύει ότι μπορεί να βγουν πολλά κέρδη από την μετοχή… δεν βιάζεται να πουλήσει.
Τονίζεται ότι η Reggeborgh κατέχει το 9%, η Unicredit το 9%, ο Paulson 5,61%... η Alpha bank εμφανίζει μια γενικώς ευρεία διασπορά στην μετοχική της σύνθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης