Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tράπεζες: Υπερ-τριπλάσια προσφορά για τα ομόλογα και άντληση 1,8 δισ. ευρώ

Tράπεζες: Υπερ-τριπλάσια προσφορά για τα ομόλογα και άντληση 1,8 δισ. ευρώ
Οι τιμές των ομολόγων υποδεικνύουν ότι σύντομα και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν investment grade
Σχετικά Άρθρα
Υπερ-τριπλάσια προσφορά (7,2 δισ. ευρώ) συγκέντρωσαν από ξένους επενδυτές τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, σχεδόν μέσα σε ένα μήνα.
Από τις αρχές του χρόνου, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις τους μειώνοντας αισθητά το κόστος κεφαλαίου τους, αλλά και υπερβαίνοντας τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής.
Με την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας, αλλά και την ισχυροποίηση των ισολογισμών τους τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών κατέστησαν ανάρπαστα, δίχως ακόμα να κατέχουν οι ίδιες την επενδυτική βαθμίδα - αν και όπως θα δούμε οι τιμές των ομολόγων υποδεικνύουν ότι σύντομα και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν investment grade.
Πρώτη στις αγορές εξήλθε η Εθνική Τράπεζα με έκδοση ομολόγου κατηγορίας senior preferred, ύψους 600 εκατ. ευρώ το οποίο έχει κουπόνι 4,5% ενώ οι προσφορές που έλαβε ανήλθαν σε 2, 4 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η Eurobank με 10ετή ομολογιακή έκδοση μειωμένης εξασφάλισης subordinated, ύψους 300 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6,875 % για την οποία έλαβε προσφορές 1,8 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε σε έκδοση Τier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,25% για την οποία έλαβε προσφορές 1,8 δισ. ευρώ.
Και χθές η Alpha Βank άντλησε 400 εκατ. ευρώ για ομολογιακή έκδοση senior preferred με επιτόκιο 5,15% λαμβάνοντας συνολικές προσφορές 1,25 δισ. ευρώ. Το χαρακτηριστικό δε και των τεσσάρων εκδόσεων ήταν η υψηλή συμμετοχή σε ποσοστό 70-80% από ξένους επενδυτές η σύνθεση των οποίων περιλαμβάνει πλέον μεγάλα συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία τα οποία αναζητούν αποδόσεις στήν μεγαλύτερη bull market όλων των εποχών. Όπως φαίνεται και στην χρηματιστηριακή αγορά, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα γινόταν εν μια νυκτί, αλλά εξελίσσεται σταδιακά τόσο στο χρηματιστήριο, όσο και στις αγορές κεφαλαίου. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο στις επαφές τους με τις διεθνείς αγορές προκειμένου και να μην εμφανίζονται “συχνά” και να τιμολογούνται χαμηλότερα από την τρέχουσα αγορά.

Ράλι στις τιμές των ομολόγων του 2023

Εν τω μεταξύ, ανοδικό ράλι έχουν καταγράψει τα τραπεζικά ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν εντός της περασμένης χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τα στελέχη της αγοράς ομολόγων που ανέμεναν τις τοποθετήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Συγκεκριμένα, το 6ετες ομόλογο της Πειραιώς, λήξεως 2029 με κουπόνι 6,75% κινείται στο 105,66 % της ονομαστικής αξίας. Το επίσης 6ετες ομόλογο της Eurobank με κουπόνι 5,875%, λήξεως 2029, κινείται στο 104,2570% της ονομαστικής αξίας. Στο 108,38% της ονομαστικής αξίας του έχει βρεθεί το ομόλογο της Εθνικής, λήξεως 2034 με κουπόνι 8%. Στο 107,0170% κινείται το ομόλογο της Alpha Βank, λήξεως 2029 με κουπόνι 7,25%. Όπως φαίνεται και από την άνοδο των τιμών – και την πτώση των αποδόσεων – τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα έχουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση από τους επενδυτές, ακριβώς όπως συνέβη με τα κρατικά ομόλογα πριν από την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα είναι και η επενδυτική αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών, ύστερα από τους ισολογισμούς του 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης