Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 20% της τράπεζας Πειραιώς θα πωληθεί στα 4 με 4,20 ευρώ ή 1 δισεκ. ευρώ - Δίκαιη τιμή τα 5 ευρώ μετά το placement

Το 20% της τράπεζας Πειραιώς θα πωληθεί στα 4 με 4,20 ευρώ ή 1 δισεκ. ευρώ - Δίκαιη τιμή τα 5 ευρώ μετά το placement
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 το 20% ή 27%.
Το 20% αναλογεί σε 250,4 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1 δισεκ. ευρώ και με τιμή 4,20 ευρώ = 1,05 δισ
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,12 ευρώ (2 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 34%.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,82 ευρώ 2 Φεβρουαρίου 2024) αποτιμάται 1,29 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι η μια πραγματικότητα που αφορά το παρελθόν.

Το σχέδιο δύο αξόνων του ΤΧΣ για το placement της Πειραιώς

Όμως βρισκόμαστε στο σήμερα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει αρχές Μαρτίου 2024 στην διάθεση των μετοχών της Πειραιώς.
Το ΤΧΣ επεξεργάζεται δύο σενάρια

1)Εάν προκύψει κάποιος μεγάλος επενδυτής που θα πάρει π.χ. το 8% της τράπεζας, τότε θα διατεθεί και το 27% των μετοχών
Εάν η Bank of America ή η Ισπανική Santander που έχουν υποβάλλει ερωτήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πράξη, τότε το placement θα αφορά το 27% και θα διατεθεί ως εξής
Έως 8% σε νέο μεμονωμένο επενδυτή προσομοίωση στρατηγικού επενδυτή
Έως 5% σε μικρομετόχους
Έως 14% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές σε ευρεία διασπορά
Το σενάριο αυτό έχει και την μεγαλύτερη πιθανολόγηση.
Στην κυβέρνηση μπορεί να μην το λένε δημόσια αλλά θα ήθελαν και κάποιον άλλο επενδυτή που να κατέχει μεγάλο ποσοστό όχι μόνο ο Paulson με το οποίο όμως δεν βρίσκονται σε κάποια κόντρα, το τονίζουμε αυτό προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

2)Εάν δεν υπάρξει νέος μεγάλος επενδυτής τύπου προσομοίωσης στρατηγικού επενδυτή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα διαθέσει το 27% αλλά θα πουλήσει το 20% και θα κρατήσει το 7%.
Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμμετέχει ο Paulson που κατέχει το 18,62% αλλά και το Helikon με 9,37% ενώ ο Μυστακίδης έχει κάτω από 1% άπαξ και μείωσε την θέση του.
Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι συμμετοχές αυτών των επενδυτών στα mezzanine ομόλογα των τιτλοποιήσεων.

Στα 4 με 4,20 ευρώ η τιμή του placement

Το bankingnews πριν πολλούς μήνες όταν η μετοχή της Πειραιώς ήταν κάτω από τα 2,70 ευρώ είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ θέλει τιμή στα 4 με 4,20 ευρώ
Τα 4 ευρώ σημαίνουν υπερτίμημα 5% από τις τρέχουσες τιμές στα 3,82 ευρώ και επειδή το placement θα πραγματοποιηθεί με discount η μετοχή της Πειραιώς πρέπει να είναι πάνω από τα 4 ευρώ π.χ. 4,3 ευρώ για να διατεθεί το 20% στα 4 ευρώ που σημαίνει 4 ευρώ Χ 250,4 εκατ μτχ = 1 δισ
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…
Το ΤΧΣ που κατέχει το 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 20% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1 δισ.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 - με όρους 9μήνου 2023 - που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.
Ωστόσο στο βασικό σενάριο – όπως και στην Εθνική – θα υπάρξει ένα discount που θα καθοριστεί με βάση κυρίως τις τότε χρηματιστηριακές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης