Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά οι τράπεζες έδωσαν λιγότερα επιχειρηματικά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που διαφημίστηκε ως μεγάλη αλλαγή

Τελικά οι τράπεζες έδωσαν λιγότερα επιχειρηματικά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που διαφημίστηκε ως μεγάλη αλλαγή
Οι ελληνικές τράπεζες εντός της νέας χρονιάς θα βγουν στις αγορές με νέες ομολογιακές εκδόσεις (MREL)
Σχετικά Άρθρα
Παρά την αισιοδοξία την οποία εξέφρασαν οι τραπεζικές διοικήσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για την ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης το 2024, οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι από την εταιρική τραπεζική είναι πιο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τη ζήτηση των δανείων.
Σύμφωνα με πηγές από τις χορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων με δεδομένη την εικόνα στην αγορά, θα είναι πολύ αισιόδοξο εάν οι προϋπολογισμοί των τραπεζών διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.
Ειδικότερα, από τη μια πλευρά, οι διοικήσεις (λ.χ. Χρ. Μεγάλου) θεωρούν ότι το 2024 δεν θα υπάρχουν οι μεγάλες αποπληρωμές από τις επιχειρήσεις λόγω της απότομης αύξησης επιτοκίων, ενώ η πτώση τους από την ΕΚΤ θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης των χορηγήσεων.
Επιπρόσθετα, δημιουργείται υψηλή ζήτηση για τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει μεγάλος αριθμός υπογεγραμμένων συμβάσεων σε αναμονή για εκταμίευση.
Αντίθετα με αυτή την αισιόδοξη εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις για την διατήρηση στα ίδια επίπεδα σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης βασίζονται στο γεγονός ότι, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μειώνουν την τραπεζική ύλη και δεν την αυξάνουν.
Κι αυτό, γιατί ένα μέρος αποτελεί συμμετοχή του Ταμείου, ένα μέρος τραπεζικό δάνειο και ένα 20% ίδια συμμετοχή.
Επιπλέον, το 2023, μόνο δυο τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς) εξάντλησαν όλες τις δόσεις τις οποίες έλαβαν για την χορήγηση δανείων.
Τις χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία των δανείων ενισχύουν και τα υψηλά επιτόκια στην στεγαστική πίστη όπου δύσκολα θα υπάρχει αναστροφή καθώς όταν προσφέρονται επιτόκια της τάξεως του 6,5-7% δεν υπάρχουν συνθήκες για την δημιουργία ζήτησης.
Από την άλλη πλευρά, για τα δάνεια υπάρχει αισιοδοξία στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) καθώς εντός του 2023, ένα σημαντικό μέρος των δανείων κατευθύνθηκε για τις εξαγορές επιχειρήσεων είτε από ξένους επενδυτές, είτε από ελληνικές επιχειρήσεις.
Ενισχυτικός παράγοντας για την άνοδο του τομέα μέσα στο 2024 αποτελεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει πολλά κεφάλαια προς την Ελλάδα, όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες συναλλαγές στο χρηματιστήριο με την πώληση των πακέτων της Alpha bank και της Εθνικής Τράπεζας.
Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες εντός της νέας χρονιάς θα βγουν στις αγορές με νέες ομολογιακές εκδόσεις (MREL).
Στις τελευταίες εκδόσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρατηρήθηκε μια μείωση του κόστους δανεισμού η οποία αναμένεται να μεταφερθεί και στον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης