Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτός της αναχρηματοδότησης κόκκινων δανείων μένουν οι μεγάλες εταιρίες διαχείρισης NPEs

Εκτός της αναχρηματοδότησης κόκκινων δανείων μένουν οι μεγάλες εταιρίες διαχείρισης NPEs
Δημιουργείται ασυμβίβαστο καθώς ένας διαχειριστής του δανείου, δεν μπορεί ταυτόχρονα να προχωρεί σε αναχρηματοδότηση
Εκτός της αγοράς αναχρηματοδότησης κόκκινων δανείων θα μείνουν, προσώρας, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης, αφενός γιατί δεν υφίσταται τέτοια δραστηριότητα στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και αφετέρου διότι δημιουργούνται ασυμβίβαστα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από την αγορά κόκκινων δανείων, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης θα μείνουν εκτός της αγοράς αναχρηματοδότησης κόκκινων δανείων και δεν πρόκειται να επενδύσουν, καθώς αυτό είναι αντίθετο με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ιδιαίτερα στις μεγάλες εταιρείες - Dovalue, Intrum- οι οποίες εδω και δεκαετίες δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη δραστηριότητα, ούτε έχουν συμπεριλάβει τέτοια δάνεια στους ισολογισμούς τους.
Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται ασυμβίβαστο καθώς ένας διαχειριστής του δανείου, δεν μπορεί ταυτόχρονα να προχωρεί σε αναχρηματοδότηση.
Ένα πρόσθετο,όμως, εργαλείο για την αναχρηματοδότηση των δανείων, είναι η δυνατότητα που δίδεται στους παρόχους πίστωσης με νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα.
Εκτός, από τις μικροπιστώσεις, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά και καταναλωτικά και να αναχρηματοδοτούν και κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων, ενω η αδειοδότηση τους προβλέπεται να είναι πιο εύκολη δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η δεύτερη συμφωνία αναχρηματοδότησης από την Hellenic Finance – 200 εκατ. ευρώ στεγαστικά

Εν τω μεταξύ, την αναχρηματοδότηση κόκκινων δανείων, χαρτοφυλακίου ύψους 200 εκατ. ευρώ θα αναλάβει η Hellenic Finance (κ. Α. Θωμόπουλος), ύστερα απο συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης Do value.
Πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία, καθώς είχε προηγηθεί ένα κοινό σχήμα μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Fortress για χρηματοδότηση κόκκινων δανείων, το ύψος των οποίων δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Στο συγκεκριμένο σχήμα η Εθνική Τράπεζα, λόγω αντίστοιχων προγραμμάτων που είχε αναπτύξει διαθέτει την τεχνογνωσία για να εξυπηρετήσει τον μηχανισμό της αναχρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά την Hellenic Finance, το πακέτο των 200 εκατ. ευρώ θα αφορά, κυρίως, στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα προέρχονται από διάφορες τιτλοποιήσεις.
Οι δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω οχήματος (SpV) το οποίο θα δημιουργηθεί.
Εφόσον δοθεί μια προκαταβολή της οφειλής, τότε θα ακολουθεί ένα “κούρεμα” και αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού με ευνοϊκότερους όρους.
Το μοντέλο αυτό της αναχρηματοδότησης εμφανίζει πλεονεκτήματα σύμφωνα με πηγές εταιρειών αναχρηματοδότησης.
Πρώτον, θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εταιρειών διαχείρισης για να εκπληρώσουν τα επιχειρηματικά πλάνα των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”, δηλαδή να εμφανίζουν μεγαλύτερες εισροές από την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστόν η κακή πορεία των εσόδων στις τιτλοποιήσεις, έχει αναγκάσει τις εταιρείες διαχείρισης σε εμπροσθοβαρείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για την εκτέλεση των επιχειρηματικών πλάνων.
Επιπρόσθετα, στα στεγαστικά δάνεια, λόγω και των εξασφαλίσεων, (ακίνητα) η διαδικασία αξιολόγησης για την αναχρηματοδότηση είναι ευκολότερη.
Αντίθετα, λ.χ οι συνθήκες για την αναχρηματοδότηση στα επιχειρηματικά δάνεια είναι πιο δύσκολη καθώς υπάρχουν περισσότεροι εμπλεκόμενοι (τράπεζες, ιδιώτες πιστωτές, Δημόσιο κα)

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης