Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρία μοντέλα συνοπτικής ιδιωτικοποίησης στις ελληνικές τράπεζες αλλά ποιο είναι τελικά το καλύτερο… και τι θα συμβεί στις μετοχές;

Τρία μοντέλα συνοπτικής ιδιωτικοποίησης στις ελληνικές τράπεζες αλλά ποιο είναι τελικά το καλύτερο… και τι θα συμβεί στις μετοχές;
Στο bankingnews θα διαβάσετε αξιολόγηση των τριών μοντέλων ιδιωτικοποίησης και τελικά ποιο είναι το καλύτερο;
Αλλού θα διαβάσετε ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες ιδιωτικοποιούνται…
Στο bankingnews (ΒΝ) θα διαβάσετε ότι από τις υλοποιημένες ιδιωτικοποιήσεις η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο φθάνει τα 21 δισεκ. ευρώ και δεν έχουμε ακόμη προσθέσει την μεγάλη ζημιά από την Πειραιώς που έρχεται…
Σε άλλη ανάλυση μας έχουμε αποδείξει ότι οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ζημιά 35 δισεκ. από τα ελληνικά ομόλογα αλλά έλαβαν κρατική βοήθεια πάσης φύσεως 102 δισεκ. ευρώ… τα τελευταία 12 χρόνια…
Αλλού θα διαβάσετε για ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων και άλλα τέτοια ανόητα επιχειρήματα…
Στο bankingnews θα διαβάσετε αξιολόγηση των τριών μοντέλων ιδιωτικοποίησης και τελικά ποιο είναι το καλύτερο;

Τρία μοντέλα ιδιωτικοποίησης αλλά ποιο είναι το καλύτερο;

Πρωτίστως πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο αλλά λιγότερο κακό, αφού όλα τα μοντέλα κατέληξαν σε ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 21 δισεκ. ευρώ και αυτά δεν αφορούν ακόμη την Πειραιώς όπου η ζημιά θα φθάσει τα 18 δισεκ.

Μοντέλο Eurobank – Υψηλή αποτίμηση αλλά εκ του ασφαλούς

Με μόλις 1,4% ποσοστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήρθε σε συνεννόηση με την Eurobank που αύξησε την τιμή στα 1,8 ευρώ, επαναγόρασε τις μετοχές και θα τις διαγράψει έως τέλος Νοεμβρίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 10 δισεκ. και πήρε 93,65 εκατ ευρώ.
Η Eurobank επαναγόρασε τις ίδιες μετοχές της… και τις διαγράφει και επειδή ήθελε να αποχωρήσει το ΤΧΣ που ασκεί ειδικούς ελέγχους και θέτει veto… είπε να πληρώσει 0,95 P/BV…
Δεχόμαστε το επιχείρημα των ανταγωνιστών ότι η Eurobank μπορεί να πλήρωσε υψηλά για να φύγει το Ταμείο αποκλειστικά γιατί πωλείτο μόλις το 1,4% εάν π.χ. πωλείτο το 10% είναι 1000% σίγουρο ότι η Eurobank δεν θα πλήρωνε 0,95 P/BV αλλά χαμηλότερα…

Μοντέλο Alpha bank – Έφερε η Alpha bank την UniCredit για να πουλήσει την Ρουμανία και να εκδιώξει το ΤΧΣ... με ένα σμπάρο... 

Το μοντέλο Alpha bank ήταν διπλό deal.
Η Alpha bank πούλησε την Ρουμανία και κράτησε ποσοστό μειοψηφίας 9,9% και συνέβαλλε ώστε να πωληθεί το 8,97% της Alpha bank που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ιταλική UniCredit στα 1,39 ευρώ αυξάνοντας το αρχικό τίμημα στα 1,33 ευρώ μόλις 13,5 εκατ ευρώ.
Η UniCredit κατέχει το 9,61% της Alpha bank επειδή αγόρασε από την αγορά και μέλλει να δούμε τα σχέδια της UniCredit…
Εάν δεν το αυξήσει και το κρατήσει κάτω από 10% το ποσοστό της… δεν νομίζουμε ότι θα κάνει καμία διαφορά.
Εάν όμως λάβουμε υπόψη ότι το plan B ήταν να αγοράσει το 5% της Alpha bank από το χρηματιστήριο τους επόμενους 24 μήνες εάν δεν ευδοκιμούσε η πώληση του 8,97% της Alpha bank… μας δείχνει ότι η UniCredit δεν έχει μεγαλόπνοα σχέδια…
Η θέση μας είναι η εξής μόνο εάν προχωρήσει σε ΑΜΚ 1,5 δισεκ. μειώσει το DTC κάτω από 1 δισεκ. μειώσει τα NPEs κάτω από 3% και αποκτήσει πάνω από 30% της Alpha bank η UniCredit θα είναι στρατηγικός επενδυτής… όλα τα άλλα είναι επικοινωνία.
Μια επισήμανση που πρέπει να ξέρει η διοίκηση της Alpha bank.
Η αγορά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι εντυπωσιακό στην απόφαση της UniCredit να αγοράσει Alpha…ειδικά σε τόσο χαμηλές τιμές 0,51 P/BV

Μοντέλο Εθνικής – Δημόσια προσφορά, πολλοί ξένοι, όμορφη κερδοσκοπία… όχι ψήφος εμπιστοσύνης

Το ΤΧΣ πούλησε το 22% της Εθνικής στην τιμή των 5,30 ευρώ με βιβλίο προσφορών μέσω του χρηματιστηρίου εκ των οποίων το 5% σε μικρομετόχους.
Έχετε διερωτηθεί γιατί οι επενδυτές υπέβαλλαν προσφορές 8,1 φορές;
Όχι δεν υπάρχει καμία μαγεία εδώ.
Π.χ. η Fidelity που είναι ήδη επενδυτής της Εθνικής ή η Lazard ή η BlackRock, που όλοι αυτοί είναι ήδη επενδυτές στην Εθνική, είπαν να αγοράσουν στα 5,30 ευρώ ενώ η τιμή στο χρηματιστήριο είναι 5,78 ευρώ (κλείσιμο 16 Νοεμβρίου 2023) για να εκμεταλλευτούν αυτό το gap, αγόρασαν επιπλέον μετοχές κατά 8% φθηνότερα…
Σίγουρα η Εθνική είναι μια καλή και υγιής τράπεζα αλλά στις επενδύσεις δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης αλλά κερδοσκοπία…
Ο ξένος που τοποθετήθηκε σκέπτεται απλά… η μετοχή από 5,30 ευρώ θα φθάσει στα 6,5 ευρώ +22% ναι κάποια στιγμή γιατί έχει ξαναπάει η μετοχή πρόσφατα και τότε… πουλάει ή κάνει άλλες κινήσεις…
Απλά το μοντέλο Εθνικής αποτιμάει την Εθνική στα 0,70 P/BV που θεωρείται fair value και παρά την μεγάλη ζημιά του δημοσίου επικοινωνιακά πουλάει λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης που είναι τέχνασμα…
Ένας επενδυτής θέλει να πάρει 10 αλλά βλέπει πολλούς που θέλουν 10 και τότε βάζει 30 για να πάρει τα 10 αλλά προφανώς δεν στοχεύει να επενδύσει 30… είναι ένα κλασσικό τέχνασμα…

Συμπέρασμα

Μεταξύ των τριών μοντέλων έχουμε της Εθνικής αυτό που πουλάει περισσότερο επικοινωνιακά, της Eurobank έχει την υψηλότερη αποτίμηση με όρους τιμήματο αλλά εκ του ασφαλούς και της Alpha bank που περιμένουμε να δούμε εάν η UniCredit είναι αέρας ή ουσία.

Τι θα συμβεί στις μετοχές;

Ότι θα διαβάσετε είναι υποκειμενικές θέσεις του bankingnews (BN).

Eurobank: Στα όρια να γίνει ξανά ακριβή

Η Eurobank δεν θα χάσει την πρώτη θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει 6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Παρατηρούμε ότι τα κέρδη από το εξωτερικό φθάνουν τα 450 εκατ με όρους 2024 και μετά την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου…
Μεγάλη διαφοροποίηση αλλά κ ρίσκο λόγω ανομοιογένειας, άλλο η Κύπρος, άλλο η Βουλγαρία και άλλο η Ελλάδα.
Παρατηρούμε επίσης ότι η Εθνική βγάζει περισσότερα κέρδη από την Ελλάδα από ότι η Eurobank.
Ως προς την μετοχή τα 1,60 ευρώ είναι μια δίκαιη αποτίμηση, ακόμη δεν έχει φθάσει στα 1,80 ευρώ που αγόρασε το 1,4% του ΤΧΣ.
Η τρέχουσα αποτίμηση της Eurobank είναι 6 δισεκ ευρώ δια 7,22 δισεκ κεφάλαια P/BV 0,83… η UniCredit που κατέχει το 9,61% της Alpha bank αποτιμάται P/BV 0,80….

Alpha bank: Παραμένει χαμηλά αποτιμημένη

Η μετοχή της Alpha bank στα 1,4865 ευρώ κινείται πάνω από τα 1,39 ευρώ που αγόρασε η UniCredit και προφανώς η τράπεζα θα προσπαθήσει να κρατήσει αυτό το κάτω όριο… απόρθητο.
Ωστόσο με όρους ελληνικού ανταγωνισμού η Alpha bank είναι η φθηνότερη τράπεζα στην Ελλάδα αφού έχει χρηματιστηριακή αξία 3,49 δισεκ. προς ίδια κεφάλαια (ενσώματα) 6,24 δισεκ. 0,55 P/BV…
Μπορεί να επικρίνουμε το deal της UniCredit αλλά με χρηματιστηριακούς όρους είναι πολύ φθηνή…
Ωστόσο δεν βλέπουμε πως η Alpha bank θα ξεπεράσει την Πειραιώς…

Εθνική τράπεζα: Η Εθνική οριοθετείται από τα 5,30 ευρώ βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα περάσει την Eurobank

Η Εθνική επικοινωνιακά σημείωσε επιτυχία με το βιβλίο προσφορών για το 22% των μετοχών της και την υπερκάλυψη 8,1 φορές στα 5,30 ευρώ.
Αλλά θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε πάει και 6,5 ευρώ οπότε εάν ξαναπάει σημαίνει άνοδος 22% καλή απόδοση για τους ξένους που μπήκαν στην μετοχή…
Γενικά θεωρούμε την Εθνική δίκαια αποτιμημένη με κάποια ακόμη περιθώρια ανόδου αλλά όχι άλματα…

Τι έχασε το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες

Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Alpha bank 3,96 δισεκ και πήρε 293,48 εκατ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 294 εκατ = 3,66 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ πούλησε το 22% της Εθνικής τράπεζας ή 201,237 εκατ μετοχές έναντι 1,067 δισεκ. ευρώ στην τιμή των 5,30 ευρώ με την υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών να φθάνει τις 8,1 φορές και στην Ελλάδα 1,95 φορές ή 475 εκατ ευρώ.
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει απομείνει το 18,39% των μετοχών της Εθνικής.
Το 18,39% σήμερα αξίζει 970 εκατ ευρώ οπότε το σύνολο της περιουσίας του ΤΧΣ στην Εθνική πωληθείσες μετοχές και διακρατειθείσες έως την επόμενη πώληση αξίζει 2 με 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,2 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 19,68 δισεκ. και η τρέχουσα αποτίμηση του 27% ανέρχεται περίπου 1,04 δισ. ευρώ δηλαδή ζημιά 18,5 δισεκ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 42 δισεκ. αλλά δεν περιλαμβάνουμε τα Cocos στις άλλες τράπεζες και πλήθος άλλων ενεργειών, το άθροισμα όλων φθάνει τα 54 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά επενδύθηκαν 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,6 δισεκ. ή υποαξία -93%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης