Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατά 8,1 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής, στα 5,30 ευρώ - Oι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές

Κατά 8,1 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής, στα 5,30 ευρώ - Oι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές
Η τελική τιμή διάθεσης στο βιβλίο προσφορών της Εθνικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ
(upd) Κατά 8,1 φορές υπερκαλύφθηκε το βιβλίο προσφορών για το 22% της Εθνικής Τράπεζας ή 201,237 εκατ μετοχές που πουλάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  (ΤΧΣ). 
Η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών και δη των μικροεπενδυτών ανήλθε στα 475 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει υπερκάλυψη 1,93 φορές αφού στους έλληνες μικροεπενδυτές θα διατεθούν 45,7 μετοχές Χ 5,30 ευρώ = 242 εκατ ευρώ.
Η υπερκάλυψη συνολικά έφθασε τις 8,1 φορές για να αντλήσει συνολικά το ελληνικό δημόσιο 201,237 εκατ μετοχές Χ 5,30 ευρώ = 1,067 δισεκ. ευρώ.
Η κατανομή ολοκληρώθηκε αργά το βράδη της 16ης Νοεμβρίου 2023.... που σημαίνει ότι το 17% των μετοχών της Εθνικής διατέθηκε σε πάνω από 40 ξένους επενδυτές...
Ως προς την τιμή διάθεσης η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ.

Οι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές

Οι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο placement είναι οι εξής: Fidelity, Blackrock, Lazard, Norges Bank Asset Management,  Allianz, Capital Group, GIS από Σιγκαπούρη, Romerco, IRWS, Wellington.

Πως θα κινηθεί η μετοχή βραχυπρόθεσμα

Γνωρίζοντας αυτές τις παραμέτρους και λαμβάνοντας την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Εθνικής στα 5,75 ευρώ προκύπτει ότι διαπραγματεύεται περίπου 8% υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς.
Ένας επενδυτής δεν συμφέρει να αγοράσει μετοχές από το ταμπλό αφού 201,237 εκατ μετοχές θα διατεθούν στα 5,30 ευρώ.
Λογικά αυτό το premium θα τείνει να κλείσει αλλά βασικό σενάριο είναι η μετοχή της Εθνικής τράπεζας να διαπραγματεύεται με οριακό premium έναντι της τιμής του βιβλίου προσφορών.
Με βάση την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 5,28 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δια 7,26 δισεκ. τα κεφάλαια διαμορφώνει αποτίμηση με όρους P/BV 0,72

ΤΧΣ: Κατά 8,04 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής - Αντλήθηκαν 1,06 δισ. ευρώ

Κατά 8,04 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 5,30 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο άντλησε από τη διαδικασία 1.066.557.870,20 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς) ανήλθε σε 1.617.300.838 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 201.237.334 Προσφερόμενες Μετοχές προς διάθεση μέσω της Προσφοράς (μετά την πλήρη άσκηση του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς από το ΤΧΣ), κατά περίπου 8,04 φορές.
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 87.150.492 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 40.247.467 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, κατά περίπου 2,17 φορές, διαιρούμενη ως εξής:

(α) η ζήτηση από τις 7.247 αιτήσεις αγοράς Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 41.487.034 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 24.148.480 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανέμονται σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 1,72 φορές, και

(β) η ζήτηση από τις 89 αιτήσεις αγοράς των Ειδικών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί σε 45.663.458 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 16.098.987 Προσφερόμενες Μετοχές που κατανέμονται σε αυτήν την κατηγορία, κατά περίπου 2,84 φορές.

Mε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που λήφθηκε στις 16.11.2023, η τιμή προσφοράς των Προσφερόμενων Μετοχών ορίστηκε, εντός του εύρους τιμών (€5,00-€5,44), σε 5,30 ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή.

Η κατανομή

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που λήφθηκε στις 16.11.2023, από τις Προσφερόμενες Μετοχές:

(i) 40.247.467 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 20% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Συγκεκριμένα:
(α) 24.148.480 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 60% των Προσφερόμενων Μετοχών που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και
(β) 16.098.987 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή το 40% των Προσφερόμενων Μετοχών που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

(ii) 160.989.867 Προσφερόμενες Μετοχές (δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

Αντλήθηκαν 1,06 δισ. ευρώ

Τα συνολικά έσοδα του ΤΧΣ που θα συγκεντρωθούν από την Προσφορά, πριν αφαιρεθούν τα έξοδα της Προσφοράς που βαρύνουν το ΤΧΣ, ανέρχονται σε €1.066.557.870,20.
Σύμφωνα με τη σύμβαση αναδοχής, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση ανάληψης κάλυψης Προσφερόμενων Μετοχών.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά για δικό τους λογαριασμό.
Η αναμενόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι Προσφερόμενες Μετοχές θα πιστωθούν στους ΛογαριασμούςΑξιογράφων των επενδυτών σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό του ATHEXCSD (η «Ημερομηνία Διακανονισμού») ορίζεται η 21.11.2023.
Σημειώνεται ότι η καθορισμένη Ημερομηνία Διακανονισμού εξαρτάται από έναν αριθμό απρόβλεπτων παραγόντων και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα ενημερωθούν με σχετική ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Η ανακοίνωση της Εθνικής

Κατά 8,04 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 5,30 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο άντλησε από τη διαδικασία 1.066.557.870,20 ευρώ.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, οι μετοχές θα πιστωθούν στους Λογαριασμούς των επενδυτών ορίζεται η 21.11.2023.
Όπως αναφέρει επίσης και η Εθνική Τράπεζα:
(α) το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 18.294.303 μετοχές και, ως αποτέλεσμα, ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 201.237.334 μετοχές (οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), και
(β) η Τιμή Προσφοράς για τις Προσφερόμενες Μετοχές, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 14.11.2023 έως τις 16.11.2023 στη Διεθνή Προσφορά, ορίστηκε, εντός του εύρους τιμών (€5,00-€5,44), σε €5,30 ανά Προσφερόμενη Μετοχή.
Η Τιμή Προσφοράς ισχύει τόσο για τη Διεθνή Προσφορά όσο και για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Οι ελληνικές τράπεζες πήραν ψήφο εμπιστοσύνης - Επιβραβεύτηκε η σκληρή δουλειά

Την επιτυχή διάθεση ποσοστού 22% από το σύνολο των μετοχών (40,39%) που κατείχε το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα, μέσω Δημόσιας Προσφοράς σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, έναντι συνολικού τιμήματος 1,067 δις Ευρώ, χαιρετίζουν οι κ.κ. Βερύκιος και Ξηρουχάκης.

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος δηλώνει σχετικά:

“Το ΤΧΣ ευχαριστεί θερμά το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό για την υψηλή ανταπόκριση στη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα και την έμπρακτη στήριξη τους στην ελληνική οικονομία.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΤΧΣ παραμένουν προσηλωμένοι στην στρατηγική από-επένδυσης, ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες”.

Σχολιάζοντας την συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, αναφέρει:

“Ο στρατηγικός στόχος της από-επένδυσης από τις συστημικές τράπεζες, προχωρά με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού μετοχών μας στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (8,9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,9 φορές για το Ελληνικό ή 8 φορές–μεσοσταθμικά- για τη συνολική προσφορά) προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ), αρκετοί εκ των οποίων συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους μια ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά, ή ξανά μετά από πολλά έτη.
Πρόκειται για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, και παράλληλα αποτελεί αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού μας κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας.
Ήταν βεβαίως πρωτοφανής η ανταπόκριση και από το ελληνικό επενδυτικό κοινό.
Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Εθνική Τράπεζα, επισφραγίζει την συστηματική και σκληρή δουλειά που έγινε από όλες τις πλευρές με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Ευχαριστώ θερμά τη Διοίκηση, ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παύλο Μυλωνά και φυσικά το προσωπικό της ΕΤΕ για την άριστη συνεργασία με το Ταμείο καθώς και τους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άρτια, πολύμηνη, προετοιμασία αυτής της συναλλαγής και την άψογη εκτέλεση της.
Αποτελεί το τρίτο ορόσημο της στρατηγικής από-επένδυσης του Ταμείου, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, επίτευγμα που ίσως για κάποιους να φάνταζε ακατόρθωτο αλλά που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πιστέψει ότι θα φέρουμε εις πέρας με επιτυχία.
Θα συνεχίσουμε τη πορεία της από-επένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης