Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank - Πειραιώς: Τι αποκάλυψε το 9μηνο για την παραγωγή νέων δανείων... στα όρια της στασιμότητας

Alpha Bank - Πειραιώς: Τι αποκάλυψε το 9μηνο για την παραγωγή νέων δανείων... στα όρια της στασιμότητας
Προκειμένου να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα στηριχθούν επίσης στην επιτάχυνση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε υψηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες.

Αναγκασμένες να στηριχθούν και στην επιστροφή θεραπευμένων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης είναι οι τράπεζες , καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του 9μηνου έδειξαν χαμηλή, αλλά θετική πιστωτική επέκταση.
Και η επιστροφή “πράσινων” δανείων μόνο εύκολη δεν είναι, όταν οι κανόνες διαχείρισης αλλάζουν συνεχώς.
Προκειμένου να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα στηριχθούν επίσης στην επιτάχυνση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε υψηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες.
Στο τρίτο τρίμηνο, στα μέχρι τώρα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε η γενικότερη τάση σε όλες τις τράπεζες, δηλαδή των μεγαλύτερων αποπληρωμών από τις επιχειρήσεις με ρευστότητα λόγω των υψηλών επιτοκίων και η οριακά θετική πιστωτική επέκταση.
Η ίδια εικόνα φάνηκε και από τα στοιχεία της Τράπεζης Ελλάδος και μένει να αποδειχθεί εαν θα συνεχιστεί έως το τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα, μικρή, αλλά θετική ήταν η πιστωτική επέκταση των τραπεζών Alpha bank και Πειραιώς στο τρίτο τρίμηνο του έτους καθώς ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, μέχρι τα τέλη του 2022, είχαν πραγματοποιηθεί διμερείς ρυθμίσεις άνω των 35 δισ. ευρώ και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 είχαν επιστρέψει στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 22%.

Τράπεζα Πειραιώς: + 200 εκατ. ευρώ.

Στο τρίτο τρίμηνο η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη δάνεια πρός καταθέσεις στο 62% και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας LCR σε 242% .
Σε ετήσια βάση η δανειακή επέκταση ανήλθε σε 1% σημειώνοντας άνοδο 4%.'
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξήθηκε κατά 1% τριμηνιαίως και κατά 4% ετησίως, φτάνοντας στα 29,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2023.
Η καθαρή πιστωτική επέκταση, όπως αναφέρει η τράπεζα προέρχεται από εταιρείες ενέργειας και μεταφορών οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ η πιστωτική επέκταση υποστηρίχθηκε επίσης από την ισχυρή ανάληψη από την Πειραιώς, δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με μερίδιο αγοράς 40% σε νέες εκταμιεύσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την Eurobank βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, έχει χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις ως τώρα, εκ των οποίων τα 2/3 μικρές και μεσαίες.

Alpha Bank: + 300 εκατ. ευρώ

Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha bank, σύμφωνα με την τράπεζα, αυξήθηκε κατά 300 εκατ ευρω σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,8 δισ. ευρώ, 1% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και των Διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Με βάση την παρουσίαση στο τρίτο τρίμηνο, οι αποπληρωμές ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις σε 1,9 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με βάση την παρουσίαση της τράπεζας τα συνολικά δάνεια στο 9μηνο του 2023 ανήλθαν σε 39,9 δισ. ευρώ έναντι 38,7 δισ. του Ιουνίου του 2023 και αποτελούν το 32% των εσόδων της Alpha bank.
Η πιστωτική επέκταση στηρίχθηκε κυρίως από το τομέα επιχειρηματικής τραπεζικής και την διεθνή δραστηριότητα στην Ρουμανία – η οποία εφεξής με την συνένωση με την ιταλική Unicredit θα είναι το 10% με δάνεια, ύψους 10,3 δις. ευρώ αποτελώντας την τρίτη τράπεζα στην γειτονική χώρα. Στο κομμάτι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Alpha bank μαζί με την Εθνική υπολείπονται των δυο άλλων τραπεζών, ωστόσο κατέχουν σημαντικό κόμματι στα ενεργειακά επιχειρηματικά δάνεια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης