Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση της Unicredit στην Alpha είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι ανταγωνιστική – To ΤΧΣ θα μπορούσε να την απορρίψει για 4 λόγους

Η πρόταση της Unicredit στην Alpha είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι ανταγωνιστική – To ΤΧΣ θα μπορούσε να την απορρίψει για 4 λόγους
Ορισμένοι θεωρούν ότι υποτιμάει την Alpha bank και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σαν να μην αναγνωρίζει την αξία που θα δημιουργηθεί και προσπαθούν οι ιταλοί να πάρουν μια ελληνική τράπεζα σχεδόν τσάμπα και να καρπωθούν την μελλοντική υπεραξία.
Η πρόταση που υπέβαλλε η ιταλική τράπεζα Unicredit στην Alpha bank με αντικειμενικά κριτήρια ενώ είναι ενδιαφέρουσα, καθώς η μεγάλη ιταλική τράπεζα έδειξε ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικής τράπεζας, εντούτοις δεν είναι ανταγωνιστική…
O Χατζηδάκης ο υπουργός Οικονομικών
λέει ότι καλωσορίζει την πρόταση της Unicerdit.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ
επίσης παρενέβη λέγοντας ότι αφορά όλον τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης...
Αλλά ούτε ο Χατζηδάκης, ούτε ο Στουρνάρας σέβονται τις διαδικασίες... πωλητής είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)...οπότε η διαδικασία είναι για κλάματα...

Αντιθέτως ορισμένοι θεωρούν ότι υποτιμάει την Alpha bank και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σαν να μην αναγνωρίζει την αξία που θα δημιουργηθεί και προσπαθούν οι ιταλοί να πάρουν μια ελληνική τράπεζα σχεδόν τσάμπα και να καρπωθούν την μελλοντική υπεραξία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ανακοινώσει ότι παρέλαβε την πρόταση της Unicredit και θα την αξιολογήσει τις επόμενες εβδομάδες ωστόσο για 4 λόγους η πρόταση δεν κρίνεται συμφέρουσα…

1)Η πρόταση της Unicredit αφορά το 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha bank και οι Ιταλοί προσφέρουν 1,46 ευρώ με 1,48 ευρώ ή 309 εκατ ή premium 15% ή το πιο σαφές χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια 0,55…
Όταν πρόσφατα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε το 1,4% της Eurobank η πώληση πραγματοποιήθηκε με P/BV στο 0,95…
Γιατί η Eurobank στο 0,95 και η Alpha bank στο 0,55;
Δεν υπάρχει λογική εξήγηση, είναι προφανές ότι η ιταλική Unicredit θέλει να αγοράσει το 9% της Alpha bank τσάμπα…

2)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν βιαζόταν να πουλήσει το 9% της Alpha bank γιατί ήθελε να ενισχυθεί η τράπεζα κεφαλαιακά, να μειώσει περαιτέρω τα NPEs.
Ενώ η εξυγίανση που έχει πραγματοποιηθεί στην Alpha bank πρέπει να αναγνωριστεί, όπως και η διοίκηση Ψάλτη για τις προσπάθειες της, ωστόσο στο τελευταίο stress tests… οι επιδόσεις της ήταν κάτω από τον μέσο όρο των τραπεζών.
Η Alpha bank χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο ώστε να θωρακιστεί πλήρως.
Και ενώ δεν αμφισβητείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα… εντούτοις η κεφαλαιακά πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω η Alpha bank…

3)Το ΤΧΣ επένδυσε στην Alpha bank 3,98 δισεκ. ευρώ και θα πάρει πίσω 310 εκατ δηλαδή ζημία 3,67 δισεκ. ευρώ ή ζημιά -93%.
Η Alpha bank έχει τις καλύτερες προδιαγραφές να επιστρέψει μέρος της επένδυσης και το 0,55 P/BV είναι τραγικά ανεπαρκές.
Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι η Alpha bank χρειάστηκε 3,98 δισεκ. κρατικά κεφάλαια γιατί το 2012 η τράπεζα επί διοίκησης Μαντζούνη είχε αντοχές...

4) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινδυνεύει να αυτοπαγιδευθεί…
Ναι μεν επένδυσε 54 δισεκ. για να πάρει πίσω 3,5 δισεκ. αλλά κινδυνεύει να διασυρθεί ότι έχει αλλοπρόσαλλους κανόνες αποτίμησης.
Βέβαια υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι η πώληση της Alpha bank ανοίγει τον δρόμο για Εθνική και Πειραιώς… ωστόσο ποια είναι τα κριτήρια;
Γιατί η μια τράπεζα πρέπει να αποτιμάται 0,55 και η άλλη να αποτιμάται 0,95…

Ο αντίλογος

Η Alpha bank θα προκαλέσει τις μικρότερες ζημίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις 3,67 δισεκ. έναντι ζημιάς 10 δισεκ. στην Eurobank και σχεδόν 7,5 δισεκ. στην Εθνική.
Οπότε σε οποιαδήποτε τιμή και να πωληθεί θα είναι το λιγότερο κακό…
Σε αυτό οι διοικούντες της Alpha bank υπό τον Βασίλη Ψάλτη έχουν δίκιο…
Ωστόσο η ερμηνεία κάθε απόφασης έχει πολλαπλές μεταφράσεις…
Στην ανακοίνωση της η Alpha bank αναφέρει ότι εάν δεν ευδοκιμήσει η πρόταση με το ΤΧΣ η Unicredit θα μπορούσε να αποκτήσει το 5% της Alpha bank από την χρηματιστηριακή αγορά.
Ήδη η Reggeborgh που κατέχει το 8% έχει φάει κόκκινη κάρτα, δεν την εγκρίνει το ελληνικό δημόσιο... και ο Paulson με 4,36% δεν πουλάει ακόμη…
Η παρουσία της Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank θα ενισχύσει τις συνέργειες... και θα δημιουργήσει μελλοντική αξία... που θα καρπωθεί η Unicredit αλλά όχι το ελληνικό δημόσιο. 


Τι είδαν στη συμφωνία Alpha Bank – Unicredit οι JP Morgan, Euroxx και UBS – Ο αντίκτυπος της συνέργειας στη Ρουμανία

Στη συμφωνία της Alpha Bank με τη Unicredit στη Ρουμανία στέκονται ιδιαίτερα οι αναλυτές, καθώς όπως επισημαίνουν δημιουργείται μια αμοιβαία επωφελής συνέργεια σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.
Αναφορικά με την συμφωνία της Unicredit να αποκτήσει το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, οι αναλυτές εξακολουθούν να έχουν κάποια ερωτήματα, ειδικά στο μέτωπο της τιμής της συναλλαγής.

JP Morgan: Παραμένει στα 2,20 ευρώ η τιμή στόχος για την Alpha Bank

Η JP Morgan περιορίζεται στην παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, επιβεβαιώνοντας ότι η σύσταση παραμένει overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
Διατηρεί στα 2,20 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, επίπεδα που υποδηλώνουν άνοδο 73%.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η συναλλαγή βελτιώνει τον δείκτη CET1 κατά >100 μονάδες βάσης και την απόδοση κεφαλαίων κατά 50 μ.β., ενώ προσφέρει επίσης μια σαφή διαδρομή προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση μέσω μιας στρατηγικής επένδυσης από κορυφαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο.
2_293.JPG
Euroxx: Ενισχύεται κεφαλαιακά η Alpha Bank

Στο ίδιο μήκος και η Euroxx, η οποία βλέπει τη συμφωνία να ενισχύει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on tangible equity – ROTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.
Η συμφωνία θα είναι ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων σε μετρητά θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023).
Η κεφαλαιακή ελάφρυνση παράλληλα με τη θωράκιση των κερδών θα αυξήσει το ROTE κατά 50 μονάδες βάσης, αναφέρει η Euroxx.
3_197.JPG
UBS: Ερωτήματα για το ποσοστό του ΤΧΣ

Από τη μεριά της η UBS «προσπερνά» την απόκτηση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Αlpha Bank από την Unicredit, καθώς όπως επισημαίνει χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους επενδυτές.
Από την άλλη, η συμφωνία των δύο τραπεζών για την αγορά της Ρουμανίας είναι θετική, καθώς θα ενισχύσει τα έσοδα της ιταλικής τράπεζας, ειδικά μέσω του bancassurance.
Η κεφαλαιακή της επίπτωση θα είναι της τάξεως των 15 μονάδων βάσης στον δείκτη κεφαλαίων CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
1_397.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης