Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς η προσφορά πακέτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζημιώνει περισσότερο τις μη τραπεζικές μετοχές

Πώς η προσφορά πακέτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζημιώνει περισσότερο τις μη τραπεζικές μετοχές
Έχασαν χρηματιστηριακή αξία 4,2 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ των τραπεζών Εθνική και Eurobank έγραψαν τις μικρότερες απώλειες
Σχετικά Άρθρα
Η επικείμενη προσφορά τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς σε υψηλότερες απώλειες από τις τραπεζικές μετοχές.
Συγκεκριμένα, από τα υψηλά του χρηματιστηρίου (1.351 μονάδες), οι μη τραπεζικές μετοχές έχασαν 4,2 δισ. ευρώ από την αξία τους και οι τράπεζες απώλεσαν μόλις 2,9 δισ. ευρώ.
Εν όψει λοιπόν της τοποθέτησης νέων επενδυτών - οι οποίοι θα αποτελέσουν και τα φρέσκα κεφάλαια - σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, οι πωλήσεις προκαλούνται καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές εν όψει της προσφοράς μετοχών που θα διαμορφωθεί από το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Χθες, όμως, η αγορά πιέστηκε και από την είδηση της αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών στις τράπεζες, εξέλιξη σύμφωνα με την οποία θα υπάρχουν επιπτώσεις στα κέρδη (2024-2025) κατά την Morgan Stanley.
Χθες, όμως, η Fitch και η Moody's προχώρησαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου για τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, εξέλιξη η οποία αγνοήθηκε από την αγορά, αν και θα επιδράσει καθοριστικά στη μείωση του κόστους κεφαλαίου των τραπεζών.
Μάλιστα, οι πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν με μια χαμηλή αξία συναλλαγών 83,5 εκατ. ευρώ
Οι ρευστοποιήσεις αυτές όμως, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν πανικό και σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης (Aegean, Motor Oil, jumbo κ.α.).
Για άλλους, όμως, ξένους διαχειριστές πέραν του ΤΧΣ, έχουν διαμορφωθεί πιεστικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, ύστερα από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου το οποίο προκαλεί νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ύστερα και από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, οι αγοραστές είναι λιγότεροι από τους πωλητές.

Απώλειες 900 εκατ. ευρώ για Πειραιώς και 800 για Alpha bank στην κεφαλαιοποίηση από 27 Ιουλίου

Από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη στις 27 Ιουλίου (1.351 μονάδες), οι ελληνικές τράπεζες χάνουν 2,9 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση τους και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank με 900 και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς από 4,4 δισ. ευρώ χθες βρέθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της Εurobank από τα 5,9 δισ. ευρώ μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ η Εθνική Τράπεζα έχασε 300 εκατ. ευρώ από τα 5,8 δισ. ευρώ στα 5,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την χθεσινή μελέτη της Morgan Stanley, τις μεγαλύτερες απώλειες στην κερδοφορία εξαιτίας της αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα θα έχουν οι Alpha bank και Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες το 2024 για την Πειραιώς φθάνουν έως 5,8% και 5,6% για την Alpha bank ενώ και για το 2025 οι απώλειες κινούνται υψηλά μεταξύ 4,4 -4% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Eurobank και Εθνική θα καταγράψουν τις χαμηλότερες απώλειες από την αύξηση του ελάχιστου ορίου των αποθεματικών.
Την ίδια περίοδο ( 27/7 ) όμως όπου οι τράπεζες έχασαν 2,9 δισ. ευρώ οι υπόλοιπες εισηγμένες έχουν χάσει 4,2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης