Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Optima bank θέλει να αντλήσει 120 εκατ. κατά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο με τιμή 7 ευρώ – Θέλουν αποτίμηση 550 εκατ.

Η Optima bank θέλει να αντλήσει 120 εκατ. κατά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο με τιμή 7 ευρώ – Θέλουν αποτίμηση 550 εκατ.
Οι αναφορές για αξία 550 εκατ. σε βάθος χρόνου φαντάζουν υπεραισιόδοξες αφού με τωρινές παραδοχές διαμορφώνεται σχέση τιμής προς λογιστική αξία (Price/Bookvalue) 1,96
Στο διάστημα 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023 η Optima bank αναμένεται να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο με στόχο να αντλήσει 120 εκατ. με τιμή 6,8 με 7,3 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κεφάλαια της Optima bank είναι σχεδόν 270-280 εκατ από 250 εκατ στο τέλος του 2022, οι αναφορές για αξία 550 εκατ. σε βάθος χρόνου φαντάζουν υπεραισιόδοξες αφού με τωρινές παραδοχές διαμορφώνεται σχέση τιμής προς λογιστική αξία (Price/Bookvalue) 1,96 κάτι που δεν παρατηρείται πουθενά στην Ευρώπη.
Η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία εισαγωγής της Optima bank στο χρηματιστήριο, κάτι που το θεωρούμε εύλογο, ωστόσο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η τελική αποτίμηση της γιατί ακόμη και αν η τράπεζα διατηρεί στο business plan μια κερδοφόρα μελλοντική πορεία, η μεγάλη απόσταση από τις συστημικές τράπεζες μπορεί να αποτελέσει αιτία ισχυρών πωλήσεων μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
Επίσης θεωρούμε ότι ενώ βραχυπρόθεσμα η Optima bank μπορεί να αποτιμάται καλύτερα από την Attica Bank, αφού η τελευταία με την Παγκρήτια βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης, εντούτοις η Optima bank δεν θα συγκρίνεται με τις συστημικές τράπεζες, αλλά με την Attica Bank, δηλαδή με μια ομοειδή τράπεζα.
Η προσπάθεια οι μέτοχοι να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες με το «καλημέρα», δηλαδή με την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, ιστορικά δεν είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική.
Ωστόσο, το πλεονέκτημα της Optima bank είναι ότι είναι σταθερά κερδοφόρος τράπεζα, χωρίς ρίσκο και με μετόχους (οικογένεια Βαρδινογιάννη) που θα συνεχίσουν να στηρίζουν την τράπεζα.

Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 22 Αυγούστου 2023

Η Optima bank με τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο 6,8 ευρώ και αξία 300 εκατ

Η Optima Bank θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο στο διάστημα 25 με 28 Σεπτεμβρίου 2023.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η τιμή εισαγωγής των μετοχών θα είναι τα 6,8 ευρώ και η αξία σχεδόν 300 εκατ.
Η κεφαλαιοποίηση της Optima Bank θα ανέρχεται στα 300 εκατ.
Με 2,6 δισεκ. καταθέσεις και 2,2 δισεκ. δάνεια και εκτιμώμενα κέρδη 65 εκατ για το 2023 και τα κεφάλαια σχεδόν 270-280 εκατ από 250 εκατ στο τέλος του 2022… η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε λίγο πάνω από 1 φορά ή 1,1 φορές τα κεφάλαια…
Τα θετικά στοιχεία του ισολογισμού της Optima Bank είναι η συμμετρική ανάπτυξη - αύξηση δανείων και καταθέσεων, η επίτευξη κερδών και ισχυροποίηση των κεφαλαίων…
Τα αρνητικά στοιχεία του ισολογισμού είναι ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από την διασύνδεση με την Motor Oil δηλαδή υψηλή εξάρτηση από μια εταιρία…
Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει και θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης