Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρατείνεται η αγωνία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Ιανουάριο – Ή θα πωληθεί έναντι 50 εκατ ευρώ ή θα σπάσει και θα μείνει αυτόνομο προσωρινά

 Παρατείνεται η αγωνία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Ιανουάριο – Ή θα πωληθεί έναντι 50 εκατ ευρώ ή θα σπάσει και θα μείνει αυτόνομο προσωρινά
Φαίνεται ότι παρατείνεται η αγωνία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς σύμφωνα με θεσμικές πηγές λόγω της καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης και επειδή προέχουν τα ζητήματα τακτοποίησης των συστημικών τραπεζών οι αποφάσεις για το ΤΤ μεταφέρονται για τον Ιανουάριο και όχι για 21 Δεκεμβρίου που είχε αναφερθεί.

Σε ερώτηση που ετέθη σε δύο αρμόδιες αρχές  χθες από το bankingnews.gr «υπάρχει πιθανότητα να μην διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των 72 χιλ μετόχων και να προστατευθούν οι 3220 εργαζόμενοι» η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής.
«Η λύση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η διάσπαση του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα θα χρειαστεί 4-5 δις κεφάλαιο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη λύση»
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό το ΤΤ
1) Ή θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και θα πωληθεί το good τμήμα του ταμιευτηρίου έναντι 50 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι due diligence έχουν πραγματοποιήσει στο ΤΤ η Εθνική/Eurobank, η Alpha και η Πειραιώς.
2) Ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μείνει μεν αυτόνομο αλλά προηγουμένως θα έχει σπάσει σε good και bad bank.
Η λύση αυτή αποτελεί τον λάθος δρόμο για το Ταμιευτήριο το οποίο έχει τις δυνατότητες να παραμείνει αυτόνομο χωρίς να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Όπως εδώ και 5 εβδομάδες τονίζει το www.bankingnews.gr υπάρχει πιθανότητα αν οι 3 συστημικές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες να υιοθετηθεί το μοντέλο της νέας Proton bank που ενώ έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα παραμένει αυτόνομη με βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.
Με βάση αυτό το σενάριο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν θα πωληθεί άμεσα όπως αρχικώς αναφερόταν καθώς αν οι τράπεζες συμμετάσχουν στην επαναγορά θα είναι αδύνατο να αναλάβουν και το ΤΤ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκρίνει σε μια εκ των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών την αγορά του Ταμιευτηρίου.
Η λύση της Νέας Proton bank δίνει την δυνατότητα στους επίδοξους μνηστήρες να ανασυνταχθούν να ξεκαθαρίσουν τα κεφαλαιακά τους ζητήματα και να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους αν έχουν παραμείνει ιδιωτικές οι τράπεζες καθώς ο κίνδυνος κρατικοποίησης είναι πολύ μεγάλος.
Όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του ΤΤ εφόσον σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα χρειαστεί 3,4 δις ευρώ ενώ σημειώνεται ότι κατέχει και 1,4 δις ευρώ νέα ελληνικά ομόλογα σε ονομαστικές αξίες από τα οποία θα χάσει δυνητικά 950 εκατ ευρώ.
Άρα το ΤΤ θα χρειαστεί περίπου 4,3 με 4,4 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί και εφόσον συμμετάσχει στην επαναγορά.

Με βάση την Alvarez&Marsal τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου το ΤΤ μπορεί να παραμείνει αυτόνομο καθώς είναι η πλέον συμφέρουσα κεφαλαιακά λύση.

Σενάριο πρώτο
Το βασικό σενάριο με αυτόνομη ανάπτυξη προϋποθέτει 2,9 δις κεφάλαιο
Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 445 από 3220 δηλαδή 2774 και θα κλείσουν 5 καταστήματα

Σενάριο δεύτερο
Θα αυξηθούν τα δάνεια μετά το 2012
Το ΤΤ θα χρειαστεί άνω των 3,2 δις ευρώ κεφάλαια
Μείωση προσωπικού κατά 445 εργαζομένους

Σενάριο τρίτο
Βελτίωση εσόδων από το 2015
Το ΤΤ θα χρειαστεί 3 δις κεφάλαιο ενώ η μείωση προσωπικού θα είναι 546 εργαζόμενοι

Σενάριο τέταρτο
Εκκαθάριση του ΤΤ.
Θα χρειαστεί 5,3 δις ευρώ και οι εργαζόμενοι θα μείνουν από 3220 μόνο 474.

Σενάριο πέμπτο
Good και bad bank
Στην καλή τράπεζα θα μείνουν μόνο 1000 εργαζόμενοι από 3220 εργαζομένους που ήδη διαθέτει το ΤΤ
Θα χρειαστεί 3,4 δις ευρώ κεφάλαιο.

Υποσημείωση

Το www.bankingnews.gr τάσσεται ξεκάθαρα κατά της διάσπασης του ΤΤ σε good και bad bank.
Ο σκοπός είναι να σπάσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι να αναδείξουν τυχόν προβλήματα του ΤΤ που δεν υπάρχουν.
Με βάση την έκθεση της Blackrock έλαβε την καλύτερη θέση στο σύνολο των 18 εξεταζομένων τραπεζών.
Το www.bankignews.gr πρότεινε λύσεις.
Για τους εργαζομένους μετατάξεις με βάση τον νόμο περί ανωνύμων εταιριών που ειδικά στο ΤΤ λειτουργεί και φωτογραφικά.
Για τους μετόχους να μειωθεί η ονομαστική αξία, να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, το ΤΧΣ να αγοράσει από τους μετόχους στην τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης ώστε να μην χάσουν οι 72 χιλ μέτοχοι.
Λύσεις υπάρχουν αλλά δυστυχώς είναι όλα προσχεδιασμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης