Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Έκδοση senior ομολόγου 350 εκατ. ευρώ, στο 7,375% το επιτόκιο

Τράπεζα Κύπρου: Έκδοση senior ομολόγου 350 εκατ. ευρώ, στο 7,375% το επιτόκιο
Η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε senior ομόλογο
Σχετικά Άρθρα
Στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) ύψους 350 εκατ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων (EMTN Programme) της, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου.
Το ομόλογο εκδόθηκε στην ονομαστική του αξία και φέρει ετήσιο σταθερό επιτόκιο ύψους 7,375%, το οποίο θα καταβάλλεται ετησίως αναδρομικά μέχρι την Ημερομηνία Πρόωρης Εξόφλησης στις 25 Ιουλίου 2027.
Το ομόλογο λήγει στις 25 Ιουλίου 2028, ωστόσο η τράπεζα έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης κατά την Ημερομηνία Πρόωρης Εξόφλησης, νοουμένου ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (περιλαμβανομένης της λήψης των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων) όπως ορίζονται στους Όρους και Προϋποθέσεις. Εάν το ομόλογο δεν εξοφληθεί από την Τράπεζα κατά την Ημερομηνία Πρόωρης Εξόφλησης, το επιτόκιο από την Ημερομηνία Πρόωρης Εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης θα είναι κυμαινόμενο, ίσο με 3 μηνών Euribor + 409,5 μονάδες βάσης, και θα καταβάλλεται κάθε τρίμηνο αναδρομικά.
Ο διακανονισμός του ομολόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου 2023 και το ομόλογο θα εισαχθεί στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.
Η έκδοση είχε σημαντική ζήτηση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον από περισσότερους από 90 θεσμικούς επενδυτές, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται μέχρι τα 950 εκατ. ευρώ και με την τελική τιμολόγηση να είναι κατά 37,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη τιμολόγησης.
Η συναλλαγή ακολουθεί την επιτυχή έκδοση Χρεογράφων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 τον Ιούνιο 2023 από την BOC Holdings.
Η επιτυχία της συναλλαγής, σε σχέση με τη συμμετοχή επενδυτών και την τελική τιμολόγηση, αντιπροσωπεύει ένα ακόμα ορόσημο όσον αφορά την αναγνώριση της βελτίωσης του οικονομικού προφίλ του Συγκροτήματος από τις αγορές.
Το ομόλογο αναμένεται να πληροί τα κριτήρια για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) συνεισφέροντας έτσι στις απαιτήσεις MREL της Τράπεζας. Η συναλλαγή βελτιώνει τον δείκτη Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL ratio) της Τράπεζας σε 24,26% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και σε 11,24% του δείκτη μόχλευσης μέτρου συνολικού ανοίγματος (Leverage Ratio Exposure, LRE), συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη της τελικής απαίτησης ύψους 24,35% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και 5,91% του δείκτη μόχλευσης μέτρου συνολικού ανοίγματος, με την οποία η Τράπεζα πρέπει να συμμορφωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Οι Barclays, BofA Securities Europe SA, Citi και Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών της έκδοσης (Joint Lead Managers). H Cyprus Investment and Securities Corporation Limited (CISCO) ενήργησε ως Co-Managers. Η Sidley Austin LLP ενήργησε ως ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας ως προς το Αγγλικό Δίκαιο και οι Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ ως οι νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας ως προς το Κυπριακό Δίκαιο σε αυτήν τη συναλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης