Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς η Ελένη Βρεττού μπορεί στην Attica bank να επιτυγχάνει 150 εκατ κέρδη και η τράπεζα να έχει χρηματιστηριακή αξία 1 δισ.

Πώς η Ελένη Βρεττού μπορεί στην Attica bank να επιτυγχάνει 150 εκατ κέρδη και η τράπεζα να έχει χρηματιστηριακή αξία 1 δισ.
Μετά την ολοκλήρωση των βημάτων αυτών, που είναι προαπαιτούμενα… η Attica bank θα προχωρήσει σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 250 με 300 εκατ ευρώ στο β΄ 6μηνο του 2024
Η Attica bank, η Παγκρήτια και η HSBC θα συγχωνευθούν μέσα στο 2024…. δημιουργώντας μια τράπεζα με σχεδόν 8 δισεκ. ισολογισμό.
Μέχρι το τέλος του 2023 υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί ο Ηρακλής 3 που θα αφορά κρατικές εγγυήσεις σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μη συστημικών τραπεζών.
Τα NPEs της Attica bank θα εξαφανιστούν, όπως και της Παγκρήτιας, η HSBC δεν έχει NPEs, αντιθέτως προσφέρει λόγω αρνητικού good will σχεδόν 95 με 100 εκατ κεφάλαιο.
Στο α΄ 4μηνο του 2024 θα υπαχθούν η Attica bank και η Παγκρήτια τράπεζα στον Ηρακλή 3, το κράτος μέσω των senior bond θα πάρει μέρος της ζημιάς και η Attica bank επίσης ένα μέρος της ζημιάς από τα NPEs με βάση την αξιολόγηση που θα κάνει ο καναδικός οίκος DBRS. 
Μετά την ολοκλήρωση των βημάτων αυτών, που είναι προαπαιτούμενα… η Attica bank θα προχωρήσει σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 250 με 300 εκατ ευρώ στο β΄ 6μηνο του 2024.
Τα βήματα αυτά είναι περίπου αυτά…

Η ευκαιρία της Ελένης Βρεττού

Η Ελένη Βρεττού η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank έχει μεγαλεπήβολα αλλά υλοποιήσιμα σχέδια για την Attica bank.
Η τράπεζα έχει κακό και σαθρό παρελθόν και η Βρεττού είναι αφοσιωμένη στον στόχο να τα αλλάξει όλα…
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα που θα επιτυγχάνει μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των βημάτων, των αλλαγών που θα υπάρξουν σε δομές, μετά από νέα εθελούσια και νέες στρατηγικές που θα υιοθετηθούν περίπου 150 εκατ ευρώ κέρδη τον χρόνο.
Εάν δεχθούμε ότι το μέσο P/E στις ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύεται στο 6 σήμερα αλλά πιθανότητα 8 το 2025… τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η Attica bank με 750 εκατ κεφάλαια θα έχει αξία στο χρηματιστήριο 1 δισεκ. ευρώ ή και πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.

Η Ελένη Βρεττού εμφανίζεται αποφασισμένη να πετύχει.
Κάνει βήματα και κατοχυρώνει τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει, δείχνει να ξέρει… το αποτέλεσμα πριν λάβει μια απόφαση και κινείται μεθοδικά ξέροντας τις αδυναμίες της Attica bank αλλά ξέροντας και πως θα επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι μέτοχοι το ΤΧΣ και η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου.
Μετά την συγχώνευση η Thrivest θα ελέγχει το 51% της νέας τράπεζας - τουλάχιστον - και το ΤΧΣ το 30%...


Το σημαντικό με την Βρεττού δεν είναι ότι είναι απλά τεχνοκράτης αλλά ότι έχει κατανοήσει τα προβλήματα και έχει ήδη αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες για την διαχείριση τους.
Σίγουρα ο δρόμος της Attica bank δεν είναι εύκολος αφού η τράπεζα καθυστερημένα εξυγιαίνεται… οι προηγούμενες διοικήσεις υπέπεσαν σε σωρεία λαθών πολλά εξ αυτών σκόπιμα αφήνοντας ακάλυπτη και εκτεθειμένη την τράπεζα.
Η Attica bank δεν είναι διαμάντι… είναι σκουριασμένο σίδερο αλλά υπάρχει βάσιμη πιθανότητα η Attica bank με την Παγκρήτια που έχει παρόμοια προβλήματα να κάνουν πραγματικό restart…

Το σενάριο 150 εκατ κέρδη σε βάθος 2-3 ετών και 1 δισεκ. χρηματιστηριακής αξίας δεν είναι εξωπραγματικό αλλά ρεαλιστικό.
Η Βρεττού δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τους άλλους τραπεζίτες, φαίνεται ότι ξέρει τι κάνει και μαζί με τον Βαρθολομαίο που θα είναι ο νέος Πρόεδρος της νέας τράπεζας μετά την συγχώνευση… αλλά και νέα στελέχη που θα έρθουν… να δημιουργηθεί κάτι νέο και υγιές…

Η Βρεττού μπαίνει στο μικροσκόπιο… ωστόσο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι… το σχέδιο της μπορεί να πετύχει.
Εάν αναστηθεί η Attica bank δεν θα αποδοθεί σε θαύμα.... αλλά στην διοικητική ικανότητα της Βρεττού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης