Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Kαθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. το 2023, εκτίναξη στην μετοχή – Το 16,43% των μετόχων καταψήφισαν τη διανομή δωρεάν μετοχών

Τράπεζα Πειραιώς: Kαθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. το 2023, εκτίναξη στην μετοχή  – Το 16,43% των μετόχων καταψήφισαν τη διανομή δωρεάν μετοχών
Πού θα κατευθύνει η Τράπεζα Πειραιώς δάνεια 8 δισ. για ενεργειακή μετάβαση
Σχετικά Άρθρα
Νωρίτερα θα επιτευχθούν οι στόχοι του επιχειρηματικού πλάνου 2023-2025, ύστερα από τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εξάμηνο 2023 εκτίμησε στις 27 Ιουνίου 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου κατά την τακτική Γενική Συνέλευση των μετοχών – εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει πιθανώς και σε αναθεώρηση των στόχων.
Συγκεκριμένα, όπως είπε στην ομιλία του στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών στόχων για το 2023, η τράπεζα αναμένει πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%.
Επιπλέον, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, και καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,6 δισ. ευρώ
Απόδειξη της θετικής πορείας είναι η ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Μετά την απορρόφηση των δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Πειραιώς, είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την 4η δόση των πόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Με την κίνηση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ γεγονός που επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

8 δισ. ευρώ για παραγωγή ενέργειας, ακίνητα και γεωργία

Για τα δυο επόμενα χρόνια, όμως, στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση να φθάσουν τα 5 δις. ευρώ μέχρι το 2025 και συνολικά 8 δις. ευρώ μέχρι μέσω έκδοσης ομολόγων και Αμοιβαίων. Προτεραιότητα από την τράπεζα όπως συμπλήρωσε ο κ. Μεγάλου, θα δοθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ακίνητα / κτίρια και στη γεωργία, ενώ θα προωθηθεί η εξατομικευμένη προσέγγιση ειδικά για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών.
Στην Γενική συνέλευση, μέτοχος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι, “τρία χρόνια μετά την πανδημία πραγματοποιείται διαδικτυακά ενώ πετάγονται 375 εκατ. μάσκες” ενώ σημειώθηκαν παράπονα για τη μη διανομή μερίσματος την μετοχή και την διανομή δωρεάν μετοχών παρά την αναφορά του κ. Μεγάλου για άνοδο της μετοχής κατά 94% από τις αρχές του χρόνου.
Η Γενική συνέλευση των μετοχών κλήθηκε επίσης να εγκρίνει πρώτον, την επαναγορά ίδιων μετοχών μέχρι 20 εκατ. μετοχές για 24 μήνες με τιμές από 0,75 ευρώ έως 5 ευρώ και συνολικό κόστος 15 εκατ. ευρώ, δεύτερον την διανομή δωρεάν μετοχών στα στελέχη μέχρι 20 εκατ. μετοχές ή 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου, τρίτον τον συμψηφισμό ποσού 300 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό υπέρ το άρτιο με το λογαριασμό υπόλοιπες ζημιές εις νέον προς απόσβεση ισόποσου ζημιών παρελθουσών χρήσεων.
Για το θέμα της διανομής δωρεάν μετοχών 83,19% ψήφισαν υπέρ ενώ 16,43% των μετόχων καταψήφισαν.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης