Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - O ρόλος ΤΧΣ και τα νέα κεφάλαια

Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - O ρόλος ΤΧΣ και τα νέα κεφάλαια
Ποια στοιχεία αναμένεται να κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις τράπεζες, ακόμη και μετά τις εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Η πρόσφατη "κόπωση" στις τραπεζικές μετοχές εν όψει των δεύτερων εκλογών δικαιολογείται αν συνυπολογίσει κανείς ότι, από τον περασμένο Οκτώβριο διπλασιάστηκε η κεφαλαιοποίηση τους στα 17,75 δισ. ευρώ από 9,12 δισ. ευρώ (94,6%).
Παρά το γεγονός ότι, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν φθάσει να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ανάλογα με τις ευρωπαϊκές (τιμή πρός λογιστική αξία), κλείνοντας το σχετικό discount, τα περιθώρια ανόδου δεν έχουν εξαντληθεί καθώς όπως αναφέρει ξένος διαχειριστής, οι διοικήσεις έχουν δεσμευθεί για μια ισχυρή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.(12-13%).
Και πριν το investment grade, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα τους δίνοντας πιθανότατα και νέα ανοδική καθοδήγηση για το 2023, εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων.
Επιπλέον, όπως θα δούμε η αναμενόμενη διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο θα φέρει φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια σε μια περίοδο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τι ωθεί το ενδιαφέρον

Τα υψηλότερα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών – τα οποία βρίσκονται εκτός των σημερινών αποτιμήσεων - το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων εν όψει και της επενδυτικής βαθμίδας, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 4%, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού με περαιτέρω μείωση των ΝPE’s, τα αναμενόμενα μερίσματα, η μείωση του λειτουργικού κόστους και, κυρίως η έναρξη της ιδιωτικοποίησης (Εθνική – Πειραιώς ) θα συνεχίσουν να διατηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Για τον ίδιο διαχειριστή, η πώληση των πακέτων μετοχών από το ΤΧΣ ήταν το κυρίαρχο στοιχείο για τους ξένους επενδυτές – όπως αυτό εκφράστηκε και σε πρόσφατες παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών.
Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν στην Ελλάδα όσο κερδίζουν και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αύξησαν κατά τι τις εισροές τους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς αυτές- όπως και στο παρελθόν- αποτελούν το άμεσο εργαλείο προεξόφλησης για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν όψει της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.
Βεβαίως, όλα αυτά τελούν υπο την προϋπόθεση ότι, οι ξένες αγορές δεν θα γυρίσουν αρνητικές το επόμενο διάστημα, διότι τότε και η ελληνική αγορά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, όπως παραδέχεται ο ξένος διαχειριστής.
Το σημείο καμπής, όπως λέει είναι το διάστημα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας : Εφόσον οι αγοραστές είναι περισσότεροι από τους πωλητές, τότε η ελληνική αγορά θα περάσει σε μια νέα περίοδο με είσοδο νέων κεφαλαίων.
Και τα θετικά στοιχεία δεν τελειώνουν εδω για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως έδειξε η πρόσφατη προσφυγή της Alpha Bank στις αγορές, αλλά και οι υπόλοιπες οι οποίες θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές, οι ελληνικές τράπεζες δεν περιμένουν την επενδυτική βαθμίδα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις σε ότι αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστούν και οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών καθώς είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές οι οποίες δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Η εξέλιξη αυτή η οποία θα επιφέρει νέα μείωση του κόστους κεφαλαίων τους η οποία, ως συνήθως, αναμένεται να αποτυπωθεί νωρίτερα στις μετοχές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης