Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Δεν θα έχουμε λιτότητα - Πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς - Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής

Στουρνάρας (ΤτΕ): Δεν θα έχουμε λιτότητα - Πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς -  Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ
Σχετικά Άρθρα
Δεν θα έχουμε λιτότητα εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σημείωσε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής.
«Όχι δε θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δε σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν ν’ αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων», εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όσον αφορά το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε εισαγωγές και ν’ αυξήσουμε εξαγωγές. Ο τουρισμός για παράδειγμα έχει γνωρίσει μια πολύ μεγάλη άνθηση. Επίσης, εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ακόμα και υψηλής τεχνολογίας αγαθά. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τρόφιμα, ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να το βάλουμε μπροστά. Πράσινη ενέργεια, και δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, πρέπει και αποθηκευτικούς χώρους, πρέπει και δίκτυα. Να ενώσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Άρα έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».
Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έφτασε στην έξοδο από το ευρώ δύο φορές: Το 2012 όταν κάποιοι εκτός της χώρας ήθελαν να συμβεί το Grexit και το 2015 με την ατελέσφορη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου.
Ο ίδιος πάντως, αναγνώρισε τη μεγάλη συνεισφορά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη σωτηρία της χώρας.

Πρωτοβουλία ΤτΕ για τους πλειστηριασμούς

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, αποκάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει έτοιμο και θα παραδώσει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ασπίδα προστασίας σε ευάλωτους που κινδυνεύουν τα σπίτια τους.


Φοροδιαφυγή

«Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ», εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τεχνοκράτης πρωθυπουργός;

Εχοντας ως παράδειγμα τον Μάριο Ντράγκι και τον Λουκά Παπαδήμο που από κεντρικοί τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι αυτό μόνο σε κρίσεις γίνονται.
«Σε περιόδους κρίσης τα πολιτικά συστήματα προσπαθούν να βρουν τεχνοκράτες, να μπορέσουν να περάσουν μερικά μέτρα. Δόξα τω θεώ, η Ελλάδα δεν είναι σε κρίση σήμερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι πολιτικοί με όραμα, χρόνια μπροστά τους και να χτυπήσω ξύλο, η Ελλάδα πέρασε την κρίση. Δε χρειάζεται λύσεις έξω από την πολιτική σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές λύσεις σήμερα».
Αναφορικά με την προσωπική του διαδρομή, σημείωσε ότι με τη λήξη της δεύτερης θητείας του στο «τιμόνι» της ΤτΕ, θα είναι 70 ετών και θα αποσυρθεί για να γράψει βιβλία σχετικά με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης