Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες στο www.bankingnews.gr «δεν έχουμε λάβει αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά» - Στις 28 μονάδες βάσης θα είναι καταστροφική η συμμετοχή – Να εγγυηθεί τα ομόλογα το ΤΧΣ – Μόνοι κερδισμένοι τα hedge funds που κερδοσκόπησαν

tags :
  Τραπεζίτες στο www.bankingnews.gr «δεν έχουμε λάβει αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά» - Στις 28 μονάδες βάσης θα είναι καταστροφική η συμμετοχή – Να εγγυηθεί τα ομόλογα το ΤΧΣ – Μόνοι κερδισμένοι τα hedge funds που κερδοσκόπησαν
(upd3)«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα ή ανεπίσημο για να συμμετάσχουμε στην επαναγορά χρέους» αναφέρουν 2 διοικητές ελληνικών τραπεζών στο www.bankingnews.gr.
Με δεδομένες τις παραμέτρους ότι

1)έως τις 13 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επαναγορά.
2)Οι τιμές επαναγοράς δεν μπορεί να είναι υψηλότερες των τιμών που είχαν διαμορφωθεί στο κλείσιμο της αγοράς στις 23 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των 20 νέων ομολόγων είχε τιμή 28 με 28,5 μονάδες βάσης.
Στις 35 μονάδες βάσης η 10ετία λήξης 2023 και 26,2 μονάδες βάσης το ομόλογο λήξης 2042.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί η δημόσια πρόταση στην επαναγορά να είναι στις 35 μονάδες βάσης.
3)Οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν όφελος για να συμμετάσχουν πάνω από τις 65 με 75 μονάδες βάσης.
4)Τα hedge funds που τοποθετήθηκαν εσχάτως στα ομόλογα έχουν λόγο να συμμετάσχουν καρπούνται ένα καλό κέρδος.
Τα hedge funds εκτιμάται ότι έχουν αγοράσει από 1 έως 2,3 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Στην ερώτηση αν συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά με αυτά τα δεδομένα τονίζουν ότι «η συμμετοχή των τραπεζών σε επαναγορά χρέους και με αυτούς τους όρους είναι καταστροφική για τις τράπεζες θα προκύψει νέα επιβάρυνση κεφαλαίων κοντά στα 10 δις ευρώ»
Οι τραπεζίτες επιμένουν. Η μόνη λύση είναι να επανέλθει στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων στα ομόλογα.
Πρέπει να ειπωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι το καλό σενάριο για τις τράπεζες είναι να επαναφέρουν το θέμα, των εγγυήσεων που είχε απορριφθεί από την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση.
Κωστόπουλος Alpha bank, Νανόπουλος Eurobank και Σάλλας Πειραιώς δίνουν ακόμη μάχη ώστε να επαναφέρουν την απορριφθείσα πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα και έτσι οι τράπεζες να βρεθούν με θετικά κεφάλαια όταν αποτιμηθούν για τις αμκ.
Η Εθνική σχεδόν απέχει από αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Αν οι τράπεζες καταφέρουν και αναστήσουν  την «πεθαμένη» πρόταση των εγγυήσεων τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν σωθεί.
Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός επαναγοράς και εγγυήσεων;
Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση όχι γιατί εγγύηση σημαίνει διακράτηση τίτλων και όχι συμμετοχή σε επαναγορά.
Μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση;
Θεωρητικά ναι θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβαστική λύση αναφέρουν οι τραπεζίτες.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:14 27 Νοεμβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης