Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψάλτης (CEO Alpha Bank): Άμεση προτεραιότητά μας η καταβολή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2023

Ψάλτης (CEO Alpha Bank): Άμεση προτεραιότητά μας η καταβολή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2023
Την καταβολή μερίσματος έθεσε ως κύρια προτεραιότητα, μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα της Alpha Bank, o Βασίλης Ψάλτης...
«Επιβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους Μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών» σημείωσε ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου του 2023, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου επεσήμανε ότι το μέρισμα θα δοθεί με την μορφή μετρητών και οι όποιες άλλες εναλλακτικές όπως το buy back αποτελούν εργαλεία που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο.
Επί του παρόντος για το ζήτημα του μερίσματος η τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με τις εποπτικές αρχές και αναμένει εντός του έτους να λάβει την σχετική απάντηση.
Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένα κέρδη ύψους Ευρώ 162 εκατ. και περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με τον Δείκτη FL CET1 να ανέρχεται σε 12,8%1, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες βάσης.
Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας, η Alpha Bank ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, ως αποτέλεσμα της οργανικής κερδοφορίας του τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε στο 17,0%, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της πρώτης συναλλαγής AT1, ύψους Ευρώ 400 εκατ. τον Φεβρουάριο, και της εκτιμώμενης θετικής επίπτωσης στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των υλοποιούμενων συναλλαγών πώλησης MEA.
Η βελτίωση της ποιότητας του Ενεργητικού της Τράπεζας αντανακλάται και στο μειωμένο Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου, το οποίο διαμορφώθηκε στις 75 μονάδες βάσης, επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023.
Κλείνοντας τη δήλωσή του για τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2023, ο CEO της Alpha Bank κάλεσε τους επενδυτές στο Investor Day του Ιουνίου:
«Στην Alpha Bank είμαστε υπερήφανοι για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, σε αυτό το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους μας.
Οι ισχυρές μας επιδόσεις και η επίτευξη όλων των μεγάλων στόχων που θέσαμε, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση εν όψει της Investor Day του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για το μέλλον της Τράπεζας, μέσα από το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για τα έτη 2023–2025 καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους μας για το 2023».
Ερωτηθείς ο κ. Ψάλτης για το αν οι εκλογές επηρεάζουν τα επενδυτικά σχέδια άρα κατ` επέκταση και την τραπεζική χρηματοδότηση αυτών τόνισε:
«Οι πελάτες μας δεν έχουν σταματήσει-παγώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες.
Είναι αναμενόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλεί μια στασιμότητα ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε πάγωμα των επενδύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης