Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο 2023 της Alpha bank; - Retail και Κύπρος παράγουν κέρδη, εφικτός ο στόχος για 540 εκατ το 2023

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο 2023 της Alpha bank; - Retail και Κύπρος παράγουν κέρδη, εφικτός ο στόχος για 540 εκατ το 2023
Η Alpha bank με τιμή στο χρηματιστήριο 1,20 ευρώ και κεφαλαιοποίηση συνολικά 2,8 δισεκ. βάζει τις βάσεις για υπέρβαση των 3 δισεκ. η ρεαλιστική τιμή λοιπόν για την Alpha bank είναι η ζώνη των 1,40-1,45 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στο παρελθόν η βαθειά πληγή στον ισολογισμό της Alpha bank ήταν το retail banking και βεβαίως η Κύπρος…
Οι σωρευμένες ζημιές που έχει γράψει η Alpha bank από retail και Κύπρο ξεπερνούν τα 3,5 δισεκ. ευρώ…
Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν είδαμε καθαρά ότι το retail πέρασε σε κέρδη 30 εκατ και η Κύπρος πέτυχε κέρδη 15 εκατ…
Οι επιδόσεις μπορεί να είναι ακόμη χαμηλές αλλά σε σχέση με το παρελθόν αποτελεί πολύ μεγάλη πρόοδο.
Η Alpha bank έφθασε στα 5,9 δισεκ. κεφάλαια η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου συνεχίζεται και βεβαίως βελτιώθηκαν και τα NPEs αφού συνεχίζεται η μείωση τους.
Η Alpha bank με τιμή στο χρηματιστήριο 1,20 ευρώ και κεφαλαιοποίηση συνολικά 2,8 δισεκ. βάζει τις βάσεις για υπέρβαση των 3 δισεκ. η ρεαλιστική τιμή λοιπόν για την Alpha bank είναι η ζώνη των 1,40-1,45 ευρώ.

Τι μας έδειξε το α΄ τρίμηνο 2023;

1)Η Alpha bank πέτυχε κέρδη 111 εκατ ευρώ στηριζόμενη στα έσοδα από τόκους που ανήλθαν στα 424 εκατ ευρώ, 88 εκατ ήταν οι προμήθειες και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις 24 εκατ.
Ένα στοιχείο που αφορά όλες τις τράπεζες είναι ότι τα κέρδη των τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω εντόκων εσόδων, αφού το Euribor 3 μηνών που είναι η βάση των επιτοκίων δανείων έχει ανέλθει στο 3,28% συνεχίζει την ανοδική του πορεία…
Κάποια στιγμή όμως από το 2024 εντονότερα το Euribor θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται επιδρώντας στα έντονα έσοδα τα οποία θα πρέπει να αυξηθούν μέσω της χορήγησης νέων δανείων.

2)Τα κύρια προ προβλέψεων έσοδα ανέρχονται σε 288 εκατ ευρώ και οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στα 72 εκατ ευρώ.
Οι επιδόσεις αυτές είναι λογικές αξιολογώντας το α΄ τρίμηνο 2023.

3)Από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το retail πέτυχε κέρδη 30 εκατ μετά από πολλά χρόνια ζημιών, τα κέρδη από επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 95 εκατ και από το εξωτερικό 27 εκατ εκ των οποίων Ρουμανία 11 εκατ και Κύπρος 15 εκατ ευρώ.
Η Κύπρος πέτυχε περισσότερα κέρδη από την Ρουμανία.

4)Τα NPEs έχουν υποχωρήσει στα 3 δισεκ. και 2,8 δισεκ. στην Ελλάδα με τον δείκτη NPEs ratio να υποχωρεί στο 7,6%.
Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ανήλθε σε 40% που παραμένει ο χαμηλότερος στο σύστημα.

5)Θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια ανήλθαν στα 5,9 δισεκ. ενώ με όρους fully loaded έφθασαν στα 5,6 δισεκ.
Τα κεφάλαια της Alpha bank βελτιώνονται σημαντικά ενώ η τράπεζα διατηρεί και το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στο σύστημα μόλις 2,7 δισεκ. ευρώ.

6)Οι στόχοι για το 2023 έχουν οριστεί ως εξής τα κέρδη να φθάσουν στα 540 εκατ όπερ σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα ξεπεράσουν τα 6,2 δισεκ.
Ο δείκτης NPEs θα υποχωρήσει κάτω του 7%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με χρηματιστηριακούς όρους;

Η Alpha bank δικαιολογεί αποτίμηση στο χρηματιστήριο πάνω από 3 δισεκ
Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν δέος αλλά σίγουρα είναι θετικά και βάζουν τις βάσεις για πλήρη εξυγίανση NPEs και ενίσχυση των κεφαλαίων.
Η Alpha bank αρχίζει να βρίσκεται σε καλό δρόμο…
Με 2,8 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 5,9 δισεκ. κεφάλαια η αποτίμηση P/BV διαμορφώνεται σε 0,47… οπότε μέχρι τα 0,55 δικαιολογεί τις αποτιμήσεις...αρχικά… υπάρχει θετικότερο κλίμα για την μετοχή της Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης