Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μυτιληναίος πληρώνει τα διπλάσια και παίρνει στελέχη από τις τράπεζες… Το ιδιαίτερο deal Εθνικής με Fortress

Ο Μυτιληναίος πληρώνει τα διπλάσια και παίρνει στελέχη από τις τράπεζες… Το ιδιαίτερο deal Εθνικής με Fortress
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι τράπεζες έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους...
Σχετικά Άρθρα
Η Εθνική Τράπεζα εδώ και πάρα πολύ καιρό σχεδίαζε μια προσέγγιση για τα NPEs των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με το αμερικανικό fund Fortress.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και οι αρμόδιες διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και της Φωτεινής Ιωάννου, πρώην -πλέον- Γενικής Διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής, έχουν σχεδιάσει μια νέα πλατφόρμα...
Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετέχουν με 51% η Εθνική και με 49% η Fortress.
Ο στόχος αυτής της εταιρείας θα είναι να αγοράζει NPEs από άλλες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων, να χρηματοδοτεί δάνεια τα οποία θα μετατρέπονται σε εξυπηρετούμενα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τα NPEs της επόμενης φάσης διαχείρισης, που στην Ελλάδα φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φάση αφορούσε την αγορά των προβληματικών δανείων από servicers όπως η DoValue, Intrum και Cepal, αλλά στην πρώτη φάση αγοράστηκαν τα πάντα – ακόμα και NPEs που δεν πρόκειται να αποφέρουν κέρδος.
Η δεύτερη περιλαμβάνει τη διαλογή των καλής ποιότητας NPEs - εκεί που στοχεύει η Εθνική τράπεζα, η οποία συνεργάστηκε με τη Fortress.
Να σημειωθεί πως η Fortresss είναι επίσης μέτοχος στην DoValue.

Τα διπλάσια

Και ενώ σχεδιάζονταν όλα αυτά, πριν από τέσσερις μήνες, η Φωτεινή Ιωάννου ενημέρωσε τον Παύλο Μυλωνά ότι έχει δεχθεί μια πολύ δελεαστική πρόταση από τον Μυτιληναίο, ο οποίος της προσέφερε τα διπλάσια χρήματα.
Μάλιστα, με βάση ορισμένες ενδείξεις θα λαμβάνει 200.000 – 250.000 ευρώ καθαρά ετησίως
Ο Μυλωνάς της ζήτησε να παραμείνει τρεις-τέσσερις μήνες στην Εθνική Τράπεζα προτού αποχωρήσει…
Η Ιωάννου στον Μυτιληναίο θα αναλάβει όλη την εσωτερική αναδιοργάνωση ενώ θα έχει επιτελικό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας…
Σε κάθε περίπτωση, πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι τράπεζες έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους για τα ικανά τραπεζικά στελέχη, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής που συνεχίζει να υφίσταται, και η οποία περιορίζει τις απολαβές των στελεχών.
Ως γνωστόν, ακόμη ισχύει ο όρος οι ετήσιες απολαβές ενός βασικού διοικητικού στελέχους να μην υπερβαίνουν τις απολαβές του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Προφανώς και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα αν οι τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν νέα ικανά στελέχη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης