Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Βασικό σενάριο 800-820 μον. δυσμενές 750 μον. και ο ρόλος Watsa (Fairfax) με δημόσιες σχέσεις 3 δισ

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Βασικό σενάριο 800-820 μον. δυσμενές 750 μον. και ο ρόλος Watsa (Fairfax) με δημόσιες σχέσεις 3 δισ
Ο ρόλος Watsa (Fairfax) και οι επαφές με Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα

Η βασική εκτίμηση του bankingnews ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις εδώ και εβδομάδες δικαιώθηκε 100%.
Η βασική μας εκτίμηση ήταν όταν όλοι προέβλεπαν διάσπαση των 950 μονάδων ότι το χρηματιστήριο θα διορθώσει προς την ζώνη των 800 με 820 μονάδων.
Ήδη έχει υποχωρήσει στις 860 μονάδες.
Το βασικό σενάριο παραμένει ολοκλήρωση της διόρθωσης στις 800 με 820 μονάδες ενώ το δυσμενές σενάριο θέλει διόρθωση προς τις 750 μονάδες.
Και όλα αυτά όπως έχουμε αναλύσει, παρ΄ ότι η ανάκαμψη – λογιστικού τύπου – για το 2021 στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 7,2% με 7,4% και παρά την εξυγίανση των τραπεζών.
Το δυσμενές σενάριο τελεί υπό την αίρεση ότι εντός του Οκτωβρίου θα δούμε αξιόλογη διόρθωση στην Wall Street και στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Από τα επίπεδα των σχεδόν 930 μονάδων η διόρθωση θα μπορούσε να είναι 12% στο θετικό σενάριο ή 20%.
Οι 750 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη δεν είναι υπερβολικός στόχος, προϋποθέτει διόρθωση μεγάλης κλίμακας στις διεθνείς αγορές εντός του Οκτωβρίου 2021.
Ο Νοέμβριος λογικά θα είναι καλύτερος μήνας χρηματιστηριακά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International που θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο ρόλος Watsa (Fairfax) και οι επαφές με Μητσοτάκη

Ο βασικός μέτοχος της Eurobank το Fairfax από τον Καναδά όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει αλλάξει στρατηγική και δεν σχεδιάζει για το ορατό μέλλον να αποχωρήσει.
Μάλιστα με αφορμή ένα συνέδριο για τις ασφαλιστικές εταιρίες ο P. Watsa ο επικεφαλής του Fairfax θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Ο Watsa είναι σχετικά προβλέψιμος του τι θα πει με τον Μητσοτάκη, η καλύτερη κυβέρνηση της Ευρώπης, η πιο φιλική για τις αγορές και επενδύσεις.
Το Fairfax ποντάρει σε αποδόσεις 3 δισεκ. από τις συνολικές επενδύσεις του στην Ελλάδα, ελέγχει το 33% της Eurobank, έχει συμμετοχές στην Eurolife με στρατηγικό ποσοστό, στον Μυτιληναίο με ποσοστό μειοψηφίας και άλλα.
Το Fairfax διαχρονικά διατηρεί καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών που επενδύει και οι αβροφροσύνες και τα ωραία λόγια είναι στο παιχνίδι της οικονομικής… διπλωματίας.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το Fairfax δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Eurobank – το αρχικό σχέδιο ήταν πάνω από τα 1,05 ευρώ να πουλήσει το 13% - αλλά αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει.
Το Fairfax βλέπει την ανάκαμψη της Eurobank, της ελληνικής οικονομίας, βλέπει κέρδη 500-650 εκατ ετησίως μόνο στην Eurobank, οπότε από το 2023 θα λάβει και μερίσματα… οπότε έχει επανασχεδιάσει την στρατηγική του… και θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης