Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος του 2023 οι νέες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ επιτοκίων τραπεζών και κρατικών ομολόγων

Τέλος του 2023 οι νέες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ επιτοκίων τραπεζών και κρατικών ομολόγων
Γιατί δεν ακολουθούν την πτώση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων τα τραπεζικά - εταιρικά
Σχετικά Άρθρα
Προς τα τέλη του χρόνου, και αφού θα έχει κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και πραγματοποιηθούν οι νέες τραπεζικές εκδόσεις ομολόγων ΜREL, τότε θα σημειωθεί η πτώση των αποδόσεων και το κλείσιμο του spread έναντι των ομολόγων του Δημοσίου, καθώς σήμερα διαπραγματεύονται έως και 300 μονάδες βάσης πάνω από τα κρατικά ομόλογα. Με άλλα λόγια, η πτώση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις
θα έλθει με μια χρονοκαθυστέρηση.
Στην συνέχεια, μετά τις τράπεζες να ακολουθήσει η πτώση των αποδόσεων και για διεθνή ελληνικά εταιρικά ομόλογα – τα οποία, όπως και τα τραπεζικά και λόγω της περιορισμένης ρευστότητας ακολουθούν το σημερινό rating της Ελλάδας.
Αυτό αναμένουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, τα οποία αποδίδουν αυτή την χρονοκαθυστέρηση τόσο στην έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας για τις τράπεζες – επιχειρήσεις, αλλά και στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά βίας πραγματοποιούνται συναλλαγές έως 5 εκατ. ευρώ τόσο σε τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα. Σήμερα λοιπόν αν και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ( 10ετία- 5ετία ) είναι ήδη χαμηλότερη των ιταλικών, δηλαδή διαπραγματεύονται ωσαν να υπάρχει επενδυτική βαθμίδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα και τα διεθνή εταιρικά κυρίως, λόγω, της περιορισμένης ρευστότητας, όπως προαναφέρθηκε. Αν και το δεκαετές της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε απόδοση χθες 4,259% και το αντίστοιχο ιταλικό 4,383%, τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα λόγω της περιορισμένης ρευστότητας εμφανίζουν υψηλότερα περιθώρια ( spreads ). Το ομόλογο της ΔΕΗ, με κουπόνι 4,375% λήξεως 2026 εμφάνιζε απόδοση 6,055% με τιμή 95,02%.
Το ομόλογο της Μότορ Οιλ με κουπόνι 2,125% λήξεως 2026 εμφάνιζε απόδοση 3,924% με τιμή 93,64% Το ομόλογο της Μυτιληναίος με κουπόνι 2,25% λήξεως 2026 εμφάνιζε χθες απόδοση 4,44% με τιμή 93%. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα τραπεζικά ομόλογα.

Τέλη του χρόνους οι νέες εκδόσεις τραπεζών

Εφόσον η επενδυτική βαθμίδα έλθει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τότε αναμένεται οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επόπτη ανάλογα πάντα και με την κατάστραση των αγορών.
Η ειδοποιός διαφορά βεβαίως, είναι ότι, μετά την επενδυτική βαθμίδα οι “δεξαμενές” κεφαλαίων στις οποίες θα ζητήσουν χρήματα θα είναι πολλαπλάσιες, όπως πιθανότατα και το μέγεθος των εκδόσεων το οποίο σήμερα κινείται συνήθως στα 500 εκατ. ευρώ, ανά κατηγορία ομολόγων.
Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις μοναδικές που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι, επίσης, την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών και την εκλογή νέας κυβέρνησης καμία τράπεζα δεν ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο το κόστος του δανεισμού, ιδιαίτερα όταν το σημερινό περιβάλλον στις αγορές είναι επιβαρυμένο και απαγορευτικό λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης