Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα δώσει μέρισμα ούτε στην χρήση 2023 – Οι ενέργειες που απαιτούνται για να πειστούν ΕΚΤ – SSM

Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα δώσει μέρισμα ούτε στην χρήση 2023 – Οι ενέργειες που απαιτούνται για να πειστούν ΕΚΤ – SSM
Γιατί δεν έχει εγκρίνει η ΕΚΤ και η αρμόδια εποπτική αρχή ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, την διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες;
Καμία ελληνική τράπεζα, δεν θα δώσει μέρισμα ούτε στην χρήση 2023.
Το 2022 η προσπάθεια εξελίχθηκε σε φιάσκο αφού τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική είχαν προϊδεάσει τους μετόχους τους ότι θα διανείμουν μέρισμα.
Όμως ούτε για την χρήση 2023 θα διανεμηθεί μέρισμα, στα αποτελέσματα χρήσης 2023 που θα δημοσιευθούν έως τον Μάρτιο 2024 δεν θα περιλαμβάνεται διανομή μερίσματος.
Οι μέτοχοι μπορεί να ποντάρουν στα μερίσματα μόνο για την χρήση 2024, δηλαδή τα κέρδη θα διανεμηθούν στους μετόχους στα μέσα του 2025…
Ίσως η Eurobank καταφέρει να πετύχει τον στόχο της να εγκριθεί η διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετοχών και έτσι να επαναγοράσει το 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημερινής αξίας 70 εκατ ευρώ αλλά μέρισμα θα αφορά την χρήση 2024.
Και λέμε ίσως εάν αποφασίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφασίσει να αποχωρήσει από την Eurobank έως το τέλος του 2023.

Οι ενέργειες που απαιτούνται για να πειστούν ΕΚΤ – SSM

Γιατί δεν έχει εγκρίνει η ΕΚΤ και η αρμόδια εποπτική αρχή ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, την διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες;

Οι λόγοι είναι οι εξής

1)Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται ακόμη στον μέσο όρο των NPEs των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Κινούνται μεταξύ 5% με 7% όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στο 3,1%.
Οι διαφορές μπορεί να φαίνονται ασήμαντες αλλά οι ελληνικές τράπεζες προέρχονται από NPEs στο 45% με 50%... πέρασαν μια 10ετή περιπέτεια καταστροφής.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να φθάσουν στο 3% με 4% και αντί να περιμένουν το 2024 θα πρέπει όλες να φθάσουν στο 3% με 4% εάν θέλουν να διευκολύνουν τα σχέδια τους για διανομή κερδών.

2)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει υπέρογκη οικονομική βοήθεια από το κράτος.
Για να θυμηθούμε γιατί μάλλον ξεχάσαμε την πραγματικότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει 54 δισεκ. κρατική βοήθεια σε κεφάλαια 38 δισεκ. και 16 δισεκ. σε funding gap κάλυψη χρηματοδοτικών κενών άθροισμα 54 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα – senior bond – που φέρουν κρατική εγγύηση 18 δισεκ. ευρώ…
Οπότε 54 δισεκ. πραγματικά κρατικά κεφάλαια και 18 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις – που δεν είναι πραγματικά κεφάλαια – άθροισμα 72 δισεκ.
Επίσης από τα 24,4 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια – tangible book – που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες – τα 13,8 με 14 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… δηλαδή χαμηλής στάθμης ίδια κεφάλαια.
Πρέπει τουλάχιστον οι κρατικές εγγυήσεις να μειωθούν κατά 50% όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο SSM.
Βέβαια στην Ιταλία ο SSM επέτρεψε στην Unicredit να προβεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών έως 2,34 δισεκ. ευρώ και ενώ έχει λάβει κρατικές εγγυήσεις αλλά… η Unicredit δεν κινδύνευσε όπως οι ελληνικές τράπεζες.
Η μείωση των κρατικών εγγυήσεων είναι μονόδρομος.

3)Θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες ή ΤΧΣ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει την άποψη ότι το ΤΧΣ πρέπει να κρατήσει ένα ελάχιστο ποσοστό στις τράπεζες ας υποθέσουμε 5% ή 5% με 8% ως κοινός μέτοχος χωρίς πρόσθετα δικαιώματα όπως veto σε αυξήσεις κεφαλαίου, bonus στελεχών κ.α.
Η παρουσία του κράτους δεν έβλαψε τις τράπεζες να φθάσουν έως εδώ, ούτε απέτρεψε την Eurobank π.χ. να πετύχει κέρδη 1,33 δισεκ. το 2022, ούτε μπήκε εμπόδιο…
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να πουλήσει μετοχές ειδικά σε Εθνική και Πειραιώς για να συμβάλλει στην αύξηση του free float της διασποράς μετοχών, προσελκύοντας νέες μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης