Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μάχη των χρηματιστηριακών αξιών Alpha bank και Πειραιώς θα είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι μεταξύ Eurobank και Εθνικής

Η μάχη των χρηματιστηριακών αξιών Alpha bank και Πειραιώς θα είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι μεταξύ Eurobank και Εθνικής
Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την χρηματιστηριακή πορεία της Alpha bank
Η Alpha bank, παρά την μεγάλη βελτίωση στα NPEs, υποχώρησαν στο 7,8% και σχεδόν 400 εκατ κέρδη το 2022 και εκτιμώμενα κέρδη 540 εκατ το 2023… έχει εμφανίσει την χαμηλότερη απόδοση στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 2,74 δισεκ. και με βάση τα 5,8 δισεκ. κεφάλαια που διαθέτει διαμορφώνει αποτίμηση με όρους P/BV 0,47.
Η Πειραιώς έφθασε στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 2,70 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο το bankingnews είχε προβλέψει ότι Alpha bank και Πειραιώς θα έχουν την ίδια αποτίμηση.
Η Πειραιώς με 5,64 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 2,70 δισεκ. αποτιμάται με όρους P/BV 0,48…

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την χρηματιστηριακή πορεία της Alpha bank

Η επίτευξη των στόχων για τα κέρδη 540 εκατ το 2023 θα είναι μια εξέλιξη που θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν τους επόμενους μήνες μετοχικές μεταβολές, όχι τόσο από το ΤΧΣ που αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του αλλά από την Reggeborgh ή τον Paulson
Η Reggeborgh κατέχει το 5,6% της Alpha bank ή 131,6 εκατ μετοχές με μέσο κόστος κτήσης περίπου 0,85 ευρώ και ο Paulson μαζί με τα mezzanine ομόλογα κατέχει το 5,5% της Alpha bank από αναφερόμενο 6,68% ή 7,32% χωρίς το ποσοστό του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 9%. H Alpha bank αποδείχθηκε ότι δεν είχε διενεργήσει όλα αυτά τα χρόνια τις επαρκείς προβλέψεις, εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio στο 41% όταν η Eurobank είναι στο 74% και η Εθνική στο 88%.
Παρ΄ ότι οι επιδόσεις της Alpha bank π.χ. core PPI δηλαδή τα καθαρά οργανικά έσοδα δεν διαφέρουν από τις άλλες τράπεζες, οι όχι και τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις στο χρηματιστήριο συνδέονται με το παρελθόν.
Ωστόσο οι προσδοκίες της διοίκησης ότι κάθε χρονιά θα είναι και καλύτερη με όρους κερδοφορίας και κεφαλαίων φαίνεται να έχει βάση… ωστόσο η Πειραιώς αποδείχθηκε ότι έκανε πολλές συντονισμένες ενέργειες σε πολλά μέτωπα για να βελτιώσει τον ισολογισμό που αντιμετωπίστηκε θετικότερα από την χρηματιστηριακή αγορά.
Η Πειραιώς ήταν ο μεγάλος ασθενής με όρους NPEs και κεφαλαίων.
Ο ισολογισμός της Πειραιώς αποδεικνύει ότι έχει αναρρώσει από τις παλαιές ασθένειες…

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην μάχη των κεφαλαιοποιήσεων

Η Alpha bank έχει λίγο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από την Πειραιώς αν και η ταχύτητα με την οποία βρέθηκε στα 2,7 δισεκ. δείχνει ότι έχει πείσει τους επενδυτές.
Εάν η Alpha bank αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους επενδυτές, μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα.
Ως προς την μάχη κεφαλαιοποιήσεων Eurobank και Εθνικής, οι ισορροπίες δεν θα αλλάξουν αφού η δομή του ισολογισμού και η ύπαρξη ισχυρού μετόχου Fairfax διασφαλίζει ότι η Eurobank θα κρατήσει την πρωτιά.
Ωστόσο μετοχικά η Εθνική θα βρεθεί στο επίκεντρο αφού θα πωληθεί το 20% από το 40,34% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… σε ένα επενδυτή ή σε πλήθος επενδυτών και σίγουρα αυτή η παράμετρος θα πρέπει να υπολογιστεί στις αποτιμήσεις.
Εάν δοθεί το 20% σε ένα επενδυτή – περίπου στρατηγικός επενδυτής – είναι διαφορετικό από το να δοθεί σε 5 ή 6 επενδυτές δηλαδή ποσοστά κάτω του 5% στον καθένα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης