Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτική βαθμίδα και μερίσματα τραπεζών δύο υπερεκτιμημένοι στόχοι που δεν θα πάρουμε ούτε το 2023 – Οι λόγοι

Επενδυτική βαθμίδα και μερίσματα τραπεζών δύο υπερεκτιμημένοι στόχοι που δεν θα πάρουμε ούτε το 2023 – Οι λόγοι
Η επενδυτική βαθμίδα είναι παρωχημένη... αφού η Κύπρος με δυο κλίμακες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 3,80% και η Ελλάδα με μια βαθμίδα κάτω από το investment grade (στα αγγλικά η ορολογία της επενδυτικής βαθμίδας) έχει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 3,98%.
Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στην επενδυτική βαθμίδα, μιλάει για εθνικό στόχο και με τέτοιες υπερφίαλες προσεγγίσεις… επιχειρεί να μετατρέψει ένα τεχνικό θέμα… σε εθνικό στόχο…
Εάν οι εθνικοί στόχοι περιορίζονταν στην επενδυτική βαθμίδα τότε η Ελλάδα έχει χάσει… την αξία της ως χώρα.
Εν πάσει περιπτώσει η επενδυτική βαθμίδα εν μέσω καταιγίδας στο τραπεζικό σύστημα και αποτυχίας των κεντρικών τραπεζών να την αντιμετωπίσουν, ούτως ή άλλως την δημιούργησαν μέσω της τοξικής ποσοτικής χαλάρωσης… αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας αφού είναι ασαφές ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός ακόμη και με την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και με το χρέος προς ΑΕΠ να μειώνεται λογιστικά και λόγω πληθωρισμού αλλά το απόλυτο χρέος να έχει φθάσει στα 400 δισεκ μαζί με τα repos… δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Παρ΄ όλα αυτά είναι παρωχημένη η επενδυτική βαθμίδα... αφού η Κύπρος με δυο κλίμακες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο στο 3,80% και η Ελλάδα με μια βαθμίδα κάτω από το investment grade (στα αγγλικά η ορολογία της επενδυτικής βαθμίδας) έχει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 3,98%.
Η επενδυτική βαθμίδα θα αυξήσει το εύρος των δυνητικών επενδυτών αφού εκ του καταστατικού τους πολλά funds και επενδυτές όπως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορούν να επενδύσουν σε junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια που χαρακτηρίζονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι αναφορές περί εθνικού στόχου η επενδυτική βαθμίδα είναι πολιτικός ανεπαρκής στόχος που δείχνει ότι η χώρα δεν έχει όραμα και φιλοδοξίες.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα εργαλείο και τίποτε άλλο οπότε ο θόρυβός που δημιουργείται είναι στο πλαίσιο πολιτικών εντυπώσεων και όχι ουσίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πόνταρε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS ή στις 20 Οκτωβρίου 2023 από την Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα αλλά αυτή η επιδίωξη… είναι πολύ επισφαλής

Τι συμβαίνει με τα μερίσματα των τραπεζών;

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν κέρδη 7,2 με 7,4 δισεκ. το διάστημα 2022 με 2023 και μόνο το 2022 περί τα 3,76 δισεκ. ευρώ ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος για την χρήση 2022 και επίσης δεν επιτρέπει τις επαναγορές ιδίων μετοχών.
Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στα NPEs και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ο SSM δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος.

Οι λόγοι

1)Όσο οι τράπεζες διαθέτουν κρατικές εγγυήσεις 18 δισεκ. η διανομή μερισμάτων δεν θα είναι εφικτή.
2)Η τραπεζική κρίση και το πλήγμα στις εκδόσεις ομολόγων tier 1 επίσης λειτουργεί αποθαρρυντικά
3)Οι τράπεζες ακόμη διαθέτουν μέτοχο το ΤΧΣ που συμμετείχε στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ναι μεν η παρουσία του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο δεν αποτελεί λόγο μη διανομής κερδών αλλά υπενθυμίζει το πρόσφατο παρελθόν.
4)Πολλά από τα κέρδη που επιτυγχάνουν οι τράπεζες είναι είτε έντοκα έσοδα λόγω της αύξησης των επιτοκίων – δηλαδή συγκυριακά κέρδη μερικώς αφού τα επιτόκια μπορεί στο μέλλον να μειωθούν – και πολλά εξ αυτών έκτακτα…
5)Υπενθυμίζεται ότι από τα 24,4 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια τα 13,8 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… δηλαδή κεφάλαια χαμηλής ποιοτικής στάθμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης