Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αντί της εκκαθάρισης της Attica bank επιλέγουν …λύση μετά τις εκλογές – Οι δύο διαβεβαιώσεις που δεν πήρε η Thrinvest

Αντί της εκκαθάρισης της Attica bank επιλέγουν …λύση μετά τις εκλογές – Οι δύο διαβεβαιώσεις που δεν πήρε η Thrinvest
Να σημειωθεί ότι σήμερα κανείς δεν θέλει να αγοράσει την Attica bank γιατί κρύβει ζημιές 800 εκατ.
Σχετικά Άρθρα
Το σήριαλ της Attica bank συνεχίζεται…και μάλιστα κάτω από συνθήκες χειρότερες…αφού η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και ο τρόμος μιας νέας τραπεζικής κρίσης… σκιάζει τις αγορές…
Το bankingnews έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό ότι η πραγματική λύση για την Attica bank είναι η εκκαθάριση δηλαδή η διάσπαση της σε καλή και κακή τράπεζα.
Οι διοικήσεις της Attica bank και ο σχεδόν ανύπαρκτος ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτική αρχή αφού συνειδητά έκανε τα στραβά μάτια… στις λογιστικές απάτες που σημειώνονταν… μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Δυστυχώς τα λάθη συνεχίζονται.

Γνωρίζαμε όλοι ότι Ellington ήταν ανύπαρκτη, δεν επένδυσε ποτέ 22 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ και το ΤΜΕΔΕ στην προσπάθεια του να παραμείνει μέτοχος και να ελέγχει την Attica bank προέβη σε επικίνδυνες ακροβασίες… για να διασώσει την Attica bank… μια χρεοκοπημένη τράπεζα.
Ενώ η λύση της εκκαθάρισης της Attica bank είναι η πιο υγιής λύση… εντούτοις η συγκυρία είναι ακατάλληλη.
Μια χρεοκοπία της Attica bank παρ΄ ότι δεν είναι συστημική τράπεζα θα προκαλούσε εσωστρέφεια στην οικονομία, ο διεθνής τύπος θα ασχολείτο ξανά με την Ελλάδα με προφανώς αρνητικό τρόπο και η κυβέρνηση της ΝΔ… που μετά τα τρένα… δέχεται ισχυρές πιέσεις… θα κατέρρεε δημοσκοπικά γιατί το αφήγημα της οικονομικής ανάταξης της χώρας… θα πήγαινε περίπατο.

Για τις ελληνικές τράπεζες η χρεοκοπία της Attica bank θα ήταν ένα σοκ αφού θα προκαλούσε εσωστρέφεια.
Βέβαια το ΤΕΚΕ θα υποχρεωνόταν να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε 2,2 δισεκ. δηλαδή οι μεγάλες τράπεζες θα κάλυπταν την αποτυχία της Attica bank.
Ο κίνδυνος μετάδοσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μηδενικός αφού οι μεγάλες τράπεζες είναι όντως υγιείς…
Η πολιτική ζημιά όμως στην ΝΔ θα ήταν μεγάλη θα έχανε την αξιοπιστία της ειδικά σε ένα τομέα τον ευρύτερο οικονομικό που υποτίθεται έχει συγκριτικό πλεονέκτημα…

Για τους λόγους αυτούς δεν αποφασίζεται να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα που είναι η πιο υγιής λύση αφού κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί το τοξικό πρόβλημα της Attica bank….

Λύση μετά τις εκλογές

Η πλευρά της Thrinvest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου όταν αποχώρησε η Ellington εμφανίστηκε ως ιδιώτης επενδυτής για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ που σημειωτέον τόσο η ΤτΕ όσο και η Attica bank έχουν διαβεβαιώσει τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη ότι θα ολοκληρωθεί έως τέλη Μαρτίου 2023.
Η αύξηση κεφαλαίου άπαξ και πάγωσε το ενδιαφέρον της Thrinvest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… με 69% ποσοστό στην Attica bank ήδη συμμετέχει με λανθάνουσα μορφή κρατικής βοήθειας.
Χρειάζεται ένας ιδιώτης επενδυτής που θα διασφαλίσει μια βιωσιμότητα ώστε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δικαιολογήσει την συμμετοχή του στην αύξηση των 473,3 εκατ ευρώ.

Τι δεν έκανε η Attica bank;

Ενώ εμφανίστηκε η Thrinvest και αντί να στηρίξουν ένα ιδιώτη επενδυτή που έχει στρατηγική συμμετοχή σε μια άλλη τράπεζα την Παγκρήτια… ξεκίνησαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην μετοχή της Attica bank.
To 1,99% των μετοχών της Attica bank είναι σε ελεύθερη διασπορά και αυτό το 1,99% έκανε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια…
Όμως ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank η Ελένη Βρεττού διεξήγαγε συζητήσεις για να πουλήσει τα 2,2 δισεκ. NPEs – σημειωτέον η Attica bank ήταν ανίκανη να μπει στον Ηρακλή γιατί έπρεπε να εγγράψει ζημιές πάνω από 635 εκατ ή κατά το ορθότερο 800 εκατ ευρώ – οι επαφές με την Bain και Fortress κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank φέρεται να έχει ζητήσει από τα δύο funds να υποβάλλουν προσφορές «μειώνοντας το ύψος των ζημιών… και θα τα βρούμε αργότερα»…

Η Attica bank θα πρέπει

1)Να πάρει δεσμευτικές προσφορές για τα 2,2 δισεκ. ευρώ NPEs της Attica bank… δεσμευτικές προσφορές σημαίνει η Bain ή η Fortress να αποτιμήσουν ρεαλιστικά το χαρτοφυλάκιο των 2,2 δισεκ. NPEs και να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.

2)Επειδή τα 2,2 δισεκ. NPEs δεν ανήκουν στην Attica bank αλλά έχουν διαχειριστές την Pimco και την Ellington θα πρέπει να λάβει η Attica bank δεσμευτικές προσφορές και από αυτές τις δύο διαχειρίστριες εταιρίες με πόσα… δηλαδή αποχωρούν.
Οι εταιρίες αυτές Pimco και Ellington θα ζητήσουν από 50 εκατ η κάθε μια.
Το επιχείρημα ότι έχουν κερδίσει από τα χαρτοφυλάκια NPEs αλλά δεν έχουν προσφέρει αποδώσεις – όπως υποχρεούνται – ενώ έχει βάση έχει πολλά νομικά κενά…

3)Ακόμη η Attica bank δεν έχει ανακοινώσει το πραγματικό ύψος ζημιών της…
Το bankingnews υποστηρίζει ότι αγγίζει τα 800 εκατ…
Το επιχείρημα ότι η Attica bank δεν μπορεί να ανακοινώσει τις ζημιές γιατί θα αποδειχθεί ότι η Attica bank… έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Δεν υπάρχει ακόμη διαφάνεια στην Attica bank…

4)H Thrinvest ζητούσε καθαρές λύσεις τόσο στα NPEs να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει και καθαρό δρόμο στην διαδικασία συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια.
Και οι δύο όροι… βρίσκονται σε σκοτάδι…

Μετά τις εκλογές…

Η πλευρά της Thrinvest θέλει να έχει καθαρή εικόνα και για το πώς θα εξελιχθούν οι πολιτικές εξελίξεις…
Να σημειωθεί ότι το bankingnews είχε αναφέρει ότι η υπόθεση Attica bank θα επιλυθεί μετά τις εκλογές και… η τράπεζα το είχε διαψεύσει αλλά τελικά… μετά τις εκλογές θα παρθούν οι αποφάσεις.
Η Thrinvest προφανώς και έχει πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις και από την κυβέρνηση αλλά με τέτοιο πολιτικό ρίσκο… άπαξ και η ΝΔ μειώνει τα ποσοστά της και λόγω Τεμπών… οι διαβεβαιώσεις μπορεί να αποδειχθούν αέρας κοπανιστός.

Η Thrinvest φοβούμαστε ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και την ΤτΕ για να λύση το πρόβλημα της Attica bank αλλά όταν τίθενται ορισμένοι όροι – εύλογοι από την πλευρά των επενδυτών – και αυτοί δεν ικανοποιούνται… τότε το πάγωμα των διαπραγματεύσεων είναι μονόδρομος.
Η Thrinvest δεν πρέπει να πετάξει τα χρήματα που διαθέτει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο όπως η Attica bank.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι επενδύει σε μια βιώσιμη τράπεζα… η Attica bank μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι είναι βιώσιμη.
Το ΤΜΕΔΕ πρέπει να κατανοήσει ότι η Attica bank ήταν μια διαχρονικά λάθος επένδυση από όπου έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος που φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάντια της Attica bank ή θα παρέμβει και θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Thrinvest ή θα οδηγηθεί μοιραία η Attica bank σε resolution – εκκαθάριση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κανείς δεν θέλει να αγοράσει την Attica bank γιατί κρύβει ζημιές 800 εκατ.
Όποια συστημική τράπεζα αγόραζε σήμερα την Attica bank θα κλείδωνε στο limit down η μετοχή στο -30% γιατί η Attica bank είναι μια τοξικά προβληματική τράπεζα.

Το bankingnews τάσσεται καθαρά υπέρ των καθαρών λύσεων και καθαρή λύση είναι η εκκαθάριση της Attica bank.
Δυστυχώς οι καθαρές λύσεις δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα… την δήθεν κανονικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης