Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Πάγωσε το ενδιαφέρον» της Thrinvest για Attica Bank λόγω διαφωνιών για Παγκρήτια και ΝPEs - Λύση μετά τις εκλογές

«Πάγωσε το ενδιαφέρον» της Thrinvest για Attica Bank λόγω διαφωνιών για Παγκρήτια και ΝPEs - Λύση μετά τις εκλογές
H πλευρά της Thrinvest δεν είναι διατεθειμένη να πετάξει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο εκατομμύρια στην Attica Bank... χωρίς να έχει συμφωνηθεί πλήρως ένα ξεκάθαρο πλαίσιο
«Πάγωσε» το ενδιαφέρον της Thrinvest (Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου) για την Attica Bank, αφού από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη... προέκυψαν ουσιώδεις διαφωνίες ως προς τον όρο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, αλλά και των πραγματικών ζημιών της Attica bank.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ της Thrinvest και της Attica Bank προσέκρουαν σε πολλά εμπόδια.

Η Thrinvest, για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, είχε θέσει τους εξής όρους:

1)Να καθοριστεί η τιμή και να αποσυνδεθεί από τα σκόπιμα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
2)Να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές ζημίες της Attica bank, οι οποίες, όπως έχουν αναλυθεί διεξοδικά από το BN, ξεπερνούν όχι τα 635 εκατ., που ανέφερε η DBRS, όταν εξεταζόταν το σενάριο τιτλοποιήσεων NPEs, αλλά πάνω από 800 εκατ.
3)Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εισόδου της Thrinvest στην αύξηση, μέσω παραίτησης του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ, που κατέχουν το 20,1% και το 8,40% της Attica Bank, αντίστοιχα.
4)Πέρα από το ζήτημα των ζημιών από τα NPEs... μεγάλες διαφωνίες είχαν προκύψει και στο ζήτημα της συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια.
Η πλευρά της Thrinvest ζητούσε εκ των προτέρων να οριστεί η διαδικασία και να οριστεί ένα πλαίσιο σχέσης ανταλλαγής μετοχών... αφού, μέσω της Παγκρήτιας, η Thrinvest θα αποκτούσε τον έλεγχο του νέου σχήματος Attica bank με Παγκρήτια...

Επειδή οι δύο βασικοί όροι οι ζημιές από τα NPEs που είναι δραματικές, αλλά και για το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια δεν μπορούσαν να συμφωνηθούν, η Thrinvest αποφάσισε να παγώσει το ενδιαφέρον της...
Να σημειωθεί ότι εσχάτως μαίνεται στις ΗΠΑ τραπεζική κρίση, οπότε... δεν είναι καιρός για ρίσκα... στο banking.

H πλευρά της Thrinvest δεν είναι διατεθειμένη να πετάξει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο εκατομμύρια στην Attica Bank... χωρίς να έχει συμφωνηθεί πλήρως ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Από την άλλη πλευρά... η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των 473,3 εκατ. της Attica bank... δεν είναι ξεκάθαρο πως θα πραγματοποιηθεί, αφού μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 69,5% της τράπεζας, δύσκολα θα πάρει έγκριση από τον ESM, τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι, για να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank, μιας μη συστημικής τράπεζας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επένδυσης... και προφανώς, όταν αποχωρούν... οι ιδιώτες, αρχικά η Ellington και τώρα η Thrinvest... μόνο βιώσιμη δεν είναι η επένδυση.
Φαίνεται πως η λύση για την Attica Bank θα δοθεί μετά τις εκλογές, οπότε θα υπάρχει σαφής ορατότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τι έγραφε νωρίτερα το Bankingnews σε ένα προφητικό... άρθρο για την Silicon Valley Bank της Ελλάδος την Attica bank

H Silicon Valley Bank της Ελλάδος…η Attica bank – Συμφωνία για τιμή, ποσοστά στην Thrinvest αλλά διαφωνίες για την Παγκρήτια

Η Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ… είναι μια μικρή σχετικά τράπεζα που κατέρρευσε και χρειάστηκε μιας μορφής... διάσωση
 για να αποτραπεί η μετάδοση αφού το bank run η φυγή καταθέσεων…προκάλεσε σοκ…
Όμως για να κατανοήσουμε τι σημαίνει μικρή τράπεζα… το συνολικό ενεργητικό της Silicon Valley Bank ανέρχεται σε 210 δισεκ. δολάρια… δηλαδή πάνω από δύο φορές την Εθνική τράπεζα ή την Eurobank.
Η Ελλάδα διαθέτει Silicon Valley Bank δηλαδή μια καταρρέουσα τράπεζα;
Η απάντηση είναι ναι την Attica bank… με την διαφορά ωστόσο ότι το ελληνικό κράτος για μια τράπεζα με ενεργητικό 3,3 δισεκ. αποφάσισε να την διασώσει χρησιμοποιώντας τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πολίτη δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…

Έως 20 Μαρτίου συμφωνία μετόχων για την Attica Bank… αλλά σοβαρές διαφωνίες για την συγχώνευση με την Παγκρήτια

Έως τις 20 Μαρτίου 2023 αναμένεται συμφωνία μετόχων για την Attica bank δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 69,5% της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 20,1% περίπου, τον ΕΦΚΑ με ποσοστό 8,40% και την Thrinvest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου.
Φαίνεται ότι έχουν σχεδόν συμφωνήσει την τιμή.
Περίπου υπάρχει συμφωνία για την παραίτηση μερική ή ολική συμμετοχής στην αύξηση των 473,3 εκατ ευρώ του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ ώστε να συμμετάσχει Thrinvest…
Ακόμη ωστόσο δεν έχει υπάρξει συμφωνία - αντιθέτως υπάρχουν διαφωνίες - για την διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια αφού… μέσω της Παγκρήτιας η Thrinvest θα αποκτήσει τον έλεγχο του νέου σχήματος Attica bank και Παγκρήτιας.
Πως αποτιμάται η Παγκρήτια που χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια;
Πως αποτιμάται η Attica bank που με τα 473,3 εκατ αύξησης κεφαλαίου… δεν επαρκούν και θα χρειαστεί και νέα αύξηση 400 με 500 εκατ ευρώ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης