Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μ. Ηλιόπουλος (Sea Jets): Προς απόκτηση του 7% της Aegean Βaltic Bank - Έχει υπογράψει προσύμφωνο

Μ. Ηλιόπουλος (Sea Jets): Προς απόκτηση του 7% της Aegean Βaltic Bank - Έχει υπογράψει προσύμφωνο
Για την προσφορά Ηλιόπουλου υφίσταται μια αίρεση όμως
Σχετικά Άρθρα
Όταν την περασμένη Παρασκευή ο ιδιοκτήτης της Sea Jets κ. Μ. Ηλιόπουλος, πριν αποχωρήσει από την Γενική Συνέλευση της ΜIG, δήλωνε ότι, εάν παρθεί απόφαση (ανταλλαγής των δανείων με το 79,38% της Attica ) θα είναι παράνομη πρόσθεσε πως ασχολείται με θέματα ουσίας. Πράγματι. Λίγες ώρες πριν την συνέλευση είχε υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς του 7% των μετοχών της ναυτιλιακής τράπεζας Aegean baltic Bank, από τα fund Orasis, Serengeti, Chenavari.
Όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει το bankingnews την 1η Μαρτίου, εξελίσσεται ο διαγωνισμός πώλησης του 55% των μετοχών από τους υφιστάμενους μετόχους και στην διαδικασία προηγείτο επενδυτικό σχήμα του επιχειρηματία Α. Μυστακίδη και δυο άλλα funds με εφοπλιστές. Οι εν λόγω προσφορές είχαν πραγματοποιηθεί με ένα τίμημα 1,1 φορές την λογιστική αξία της τράπεζας.
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μ. Ηλιόπουλος προσέγγισε τον εκπρόσωπο των funds – που βρίσκονται εκτός της διαδικασίας πώλησης - και υπέβαλλε συγκεκριμένη προσφορά. Τα τρία funds τα οποία είχαν αποκτήσει το 2018 τις μετοχές και επιχείρησαν την εξαγορά της τράπεζας, σήμερα εμφανίζουν αποδόσεις μεταξύ 90- 100% στην επένδυση τους και επιδιώκουν μια φιλική έξοδο. Άλλωστε, το επιχειρηματικό πλάνο τους για την τράπεζα ήταν διαφορετικό από τους διεκδικητές ενώ ήδη έχει βρεθεί νέο deal για την τοποθέτηση των χρημάτων.
Για την προσφορά Ηλιόπουλου υφίσταται μια αίρεση όμως : η πλευρά των εφοπλιστών Ν. Τσάκου. Γ. Κούστα και του ιδρυτή της Τράπεζας Θ. Αφθονίδη διατηρούν δικαίωματα προτίμησης. Εφόσον τις επόμενες 30 ημέρες δεν φέρει αντιπροσφορά τότε θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών πρό τον κ. Ηλιόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι, με την απόκτηση του 7% δεν απαιτείται η διαδικασία fit &proper, αλλά μόνο η γνωστοποίηση πρός την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ενω λοιπόν ο κ. Ηλιόπουλος παραμένει μέτοχος στην MIG και αναμένεται νέα δικαστική προσφυγή για την ανταλλαγή των δανείων, κινήθηκε πρός μια υγιή ναυτιλιακή τράπεζα, αφού προηγουμένως άφησε αιχμές κατά της Τράπεζας Πειραιώς για την συμπεριφορά της προς την Sea jets σε σχέση με τα δάνεια, αλλά και διότι Πειραιώς και Strix είναι συνδεδεμένες εταιρείες με την MIG άρα η ψήφος της τράπεζας ήταν παράνομη στην συνέλευση της MIG της 3ης Μαρτίου. ( σ.σ Η τράπεζα Πειραιώς ισχυρίζεται ότι σύμφωνα μ την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 100 ( Ν454/2018 )

Η πώληση του 55%

Στις 15 Μαρτίου αναμένεται να υποβληθούν πρός την Axia ventures οι δεσμευτικές προσφορές των τριών σχημάτων για το 55% των μετοχών. Σύμφωνα με πηγές, ο επιχειρηματίας κ. Α. Μυστακίδης διαθέτει προβάδισμα καθώς εδώ και καιρό σε συνεργασία με τον εφοπλιστή Άλεξ Τομάζο είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις προς τον ιδρυτή της τράπεζας, αλλά και σε επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα, τα άλλα δύο funds, εκ των οποίων το ένα με επικεφαλής τον κ. Ν. Μουνδρέα επιχειρούν να συνενώσουν εφοπλιστικά κεφάλαια. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, μετά την πώληση οι κ. κ. Τσάκος, Αφθονίδης θα κατέχουν λιγότερο από 20% ( ο κ. Κούστας πωλεί όλη την συμμετοχή του 24%), ενώ ο νέος αγοραστής – εκτός απροόπτου ο κ. Μυστακίδης – θα φθάσει το 67% των μετοχών μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης