Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ορισμένες τράπεζες και πλήθος μετοχών του FTSE 25 είναι επικίνδυνα υπερτιμημένες

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ορισμένες τράπεζες και πλήθος μετοχών του FTSE 25 είναι επικίνδυνα υπερτιμημένες
Επίσης παρατηρούμε ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα παράλογα και μη δικαιολογήσιμα
Με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International και την εκτίναξη του τζίρου στα 377 εκατ εκ των οποίων τα 158 εκατ στην Motor Oil λόγω της αναβάθμισης της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard…το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 1.129 μονάδες…
Πλέον η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 5,4 δισεκ. διαμορφώνοντας τον δείκτη αποτίμησης P/BV στο 0,91 πλησίον του 1 δηλαδή… όσο είναι τα κεφάλαια tangible book είναι και η χρηματιστηριακή αξία.
Η Εθνική έχει δείκτη αποτίμησης P/BV περίπου 0,81…ύπάρχει υπερβολή...
Το κλείσιμο του χάσματος από Πειραιώς και Alpha bank σε σχέση με την Eurobank ήταν αναμενόμενο και δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό... αλλά και πάλι και εδώ παρατηρούνται υπερβολές... αλλά το P/BV της Alpha bank στο 0,61 είναι πιο ρεαλιστικό από το 0,91 της λογιστικής αξίας της Eurobank.
Επίσης παρατηρούμε ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα παράλογα και μη δικαιολογήσιμα, π.χ. ο Ελλάκτωρ έχει αξία 780 εκατ… και θα μείνει μόνο με την Reds την εταιρία διαχείρισης ακινήτων.
Υπάρχουν μετοχές που θα τις κατονομάσουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ προσεχώς που έχουν τετραπλασιάσει την χρηματιστηριακή τους αξία σε σχέση με λίγα χρόνια πριν… έχουν δημιουργήσει ένα χρηματιστηριακό μύθο που είναι φούσκα και δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

Ορισμένα βασικά συμπεράσματα

1)Θεωρούμε ότι πολλές μετοχές, κάποιες τράπεζες και περισσότερες μετοχές του FTSE 25 βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη

2)Μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θεωρούμε ότι θα καθίσει η σκόνη, αυτή η υπεραισιοδοξία δεν δικαιολογείται

3)Υπήρχαν πολλοί πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικά στις 28 Φεβρουαρίου βρήκαν αφορμή να πουλήσουν…

4)Η ΝΔ στο καλύτερο σενάριο να έχει οριακή από πλευράς εδρών αυτοδυναμία, θα είναι πιο αδύναμη από ότι είναι σήμερα… και αυτός ο παράγοντας – εάν δεν υπάρξει συγκυβέρνηση – θα την καθιστά εύθραυστη.

5)Θεωρούμε ότι οι κάποιες μετοχές είναι για επιθετικές πωλήσεις, οι μετοχές για αγορά είναι μόνο αυτές που έχουν διαχρονικά σταθερή μερισματική απόδοση…

6)To ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να δει και υψηλότερα υψηλά ειδικά μετά τις εκλογές και εφόσον η αγορά προεξοφλήσει πολιτική σταθερότητα που θα φέρει και την επενδυτική βαθμίδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αξίζει αυτές τις τιμές... η ελληνική αγορά... που έχει ξεκάθαρα στοιχεία φούσκας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης