Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Επιτόκιο 11,875% για το perpetual ομόλογο, άντλησε 400 εκατ. - Προσφορές άνω του 1,75 δισ.

Alpha Bank: Επιτόκιο 11,875% για το perpetual ομόλογο, άντλησε 400 εκατ. - Προσφορές άνω του 1,75 δισ.
Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Τier I επεκτάθηκε στα 400 εκατ. ευρώ

Η ισχυρή ζήτηση για το perpetual ομόλογο της Alpha bank – υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,75 δισ. ευρώ – συνέτεινε στη μείωση του επιτοκίου σε 11,875%, έναντι 12,25-12,5% αρχικώς.
Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Τier επεκτάθηκε στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Alpha Βank.
O τίτλος προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ η Τράπεζα έχει το δικαίωμα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια.
Την έκδοση διοργάνωσαν  η Citi (ως Sole Structuring Advisor) και οι Barclays, BofA Securities, Citi, JP Morgan και Nomura (ως Joint Bookrunners) οι οποίες τη Δευτέρα διοργάνωσαν σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η Τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους Ευρώ 1 δισ. με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1).    

Η ανακοίνωση

Έπειτα από σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων την τελευταία τριετία συνολικού ύψους Ευρώ 2,8 δισ., η Alpha Bank άντλησε σήμερα από τις αγορές Ευρώ 400 εκατ., μέσω της έκδοσης ομολόγου Additional Tier 1, που συγκέντρωσε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.
Όπως επισημαίνει η Alpha Bank σε ανακοίνωση της, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει την ισχυρή πρόσβαση της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές, τα γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά και την αποφασιστικότητα της Διοικητικής ομάδας της Τράπεζας ως προς την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς. Η έκδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα ηγέτιδων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αξιοποιώντας το θετικό momentum των αγορών και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε B+, η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη σημαντικά τον αρχικό στόχο των Ευρώ 300 εκατ. κατά 5,7 φορές, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα Ευρώ 1,80 δισ. προερχόμενες από περισσότερους από 190 επενδυτές. Σε συνέχεια του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η Τράπεζα αποφάσισε τη μεγέθυνση της έκδοσης, αντλώντας τελικά Ευρώ 400 εκατ.
Το νέο ομόλογο, αορίστου διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 11,875%, ποσοστό χαμηλότερο από τις αρχικές
εκτιμήσεις της αγοράς.
H συναλλαγή συγκέντρωσε αποκλειστικά διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κάλυψη πρωταρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο (40% ), την Ε.Ε και την Ελβετία (35%). Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ηγήθηκαν της κατανομής, με τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% της κατανομής.
O CFO του Ομίλου της Alpha Bank κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την υψηλή υπερκάλυψη που σημείωσε η πρώτη μας συναλλαγή Additional Tier 1. Πρόκειται για ένα βήμα προς τη βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ήδη σταθερής κεφαλαιακής μας θέσης, σύμφωνα με το Στρατηγικό μας Σχέδιο, που παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών κεφαλαίου μας. Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποιημένη διεθνή βάση επενδυτών οδήγησε σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές, τόσο της Alpha Bank όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει».
Όπως ακόμα επισημαίνει η Τράπεζα, η έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 αποτελεί έναν ακόμα σταθμό προς την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Alpha Bank και είναι μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από υψηλότερη πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, βελτιστοποιεί και ενισχύει το διαφοροποιημένο προφίλ της κεφαλαιακής δομής της Alpha Bank, αυξάνοντας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τα συνολικά και εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας (Total Capital and MREL Ratios).
Οι BofA, Citigroup, J.P. Morgan, Nomura and Barclays ενήργησαν από κοινού ως Συντονιστές της Έκδοσης (Joint Bookrunners) και η Citigroup ως Sole Structuring Advisor. Οι δικηγορικές εταιρείες Κουταλίδη και Allen & Overy LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης