Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Enria (SSM): Ναι στην διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες εάν… περάσουν τα δυσμενή σενάρια – Θα αξιολογηθούν οι νέοι μέτοχοι

Enria (SSM): Ναι στην διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες εάν… περάσουν τα δυσμενή σενάρια – Θα αξιολογηθούν οι νέοι μέτοχοι
Οι αποεπενδύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας... και η αξιολόγηση των νέων μετόχων 
Εάν στα δυσμενή σενάρια οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια θα επιτραπεί να διανείμουν μερίσματα ανέφερε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο A. Enria επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της Ευρώπης…
Επίσης τόνισε ότι ενόψει των πωλήσεων μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αξιολογήσει τους νέους μετόχους…

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ότι ήταν στο παρελθόν.
Έτσι, παρά την πανδημία, και παρά τον πόλεμο, το ενεργειακό σοκ, αλλά και κάποια αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι πολύ ισχυρή.
Η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίστηκε, επομένως ο δείκτης συνέχισε να μειώνεται και η κερδοφορία έχει ανακάμψει.
Το 2022 ήταν μια εκπληκτικά θετική χρονιά
Αυτά τα γενικά μηνύματα ισχύουν και για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επαινεθούν για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενα δάνεια , στον καθαρισμό των ισολογισμών τους, στη μείωση του κόστους, στο να γίνουν πιο αποτελεσματικές, πιο εστιασμένες.

Φυσικά, ας πούμε, καταρχάς, ότι υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις σε διαφορετικές τράπεζες, αλλά και πάλι, γενικά, ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.
Βρίσκεται ακόμη στο δρόμο της ομαλοποίησης, επομένως υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι προσπάθειες που έγιναν ήταν τεράστιες και η πρόοδος ήταν πολύ θετική.

Τι θα γίνει με την διανομή μερισμάτων;

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης, οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν όπως κάνουμε για κάθε τράπεζα υπό την εποπτεία μας.
Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την διανομή κερδών, το ανακοινώνουμε –είναι μια πολιτική που είναι καλά γνωστή σε όλες τις τράπεζες– είναι ένα είδος μελλοντικής προσέγγισης.
Ζητάμε από τις τράπεζες να μας δώσουν πληροφορίες για τις κεφαλαιακές προβολές τους σύμφωνα με το βασικό σενάριο, όσον αφορά τα επιτόκια, την ανάπτυξη και κάτω από ένα δυσμενές σενάριο, για τρία χρόνια.
Εάν, ακόμη και κάτω από το δυσμενές σενάριο, ένα αρκετά συντηρητικό δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από όλα τα εποπτικά μας όρια, ας πούμε, απαιτήσεις και buffers, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ορισμένων μερισμάτων, δεν θα είχαμε, γενικά, αντίρρηση σε αυτό.
Φυσικά, καθήκον των εποπτικών μας ομάδων είναι επίσης να προκαλέσουν τις τράπεζες να βεβαιωθούν ότι έχουν αρκετά συντηρητικά σενάρια που θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους μαζί με τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από μια πιθανή ύφεση.
Αυτό είναι λιγότερο πιθανό, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατό στη ζώνη του ευρώ.
Μια πιθανώς ταχύτερη από την αναμενόμενη και υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι καλή για ορισμένες τράπεζες, ίσως, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ορισμένων πελατών.
Αν λοιπόν ληφθούν όλες αυτές οι πτυχές μαζί...

Είναι κεφαλαιακό ζήτημα

Για εμάς είναι θέμα κεφαλαίου.
Και πάλι, για εμάς, το θέμα είναι ότι οι διανομές κερδών είναι κεφάλαιο που εξέρχεται από τον τραπεζικό τομέα.
Οπότε δεν θέλουμε να το μετανιώσουμε.
Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όταν αυτό το κεφάλαιο εξέρχεται για να αμείψει τους μετόχους, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να παραμείνουν σε ασφαλή τροχιά.
Στη συνέχεια, αν μπορούν να το κάνουν αυτό, η ανταμοιβή των μετόχων είναι η κανονικότητα.

Σαν stress tests

Πρέπει να διαφοροποιηθούμε.
Έχουμε ένα τακτικό τεστ αντοχής κάθε δύο χρόνια, το οποίο γίνεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, το οποίο είναι πολύ περισσότερο ένα είδος τεστ ανθεκτικότητας ή ένα πολύ σκληρό σενάριο, με παραδοχή στατικού ισολογισμού
Άρα υπάρχει ένα σοκ και οι τράπεζες δεν μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του ισολογισμού τους και άρα είναι πολύ πιο αυστηρός ως προς τις απαιτήσεις.
Η άσκηση αυτή θα βασίζεται κυρίως στις προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών. Φυσικά, τους αμφισβητούμε από εποπτική σκοπιά, αλλά είναι λίγο πιο ελαφρύ, γιατί βασιζόμαστε στις υποθέσεις και τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλά έκτακτα κέρδη

Η προοπτική μας είναι πολύ προοδευτική.
Εάν είναι ένα εφάπαξ κέρδος αλλά δεν επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια, θα φανεί στην τροχιά του κεφαλαίου.
Δεν θα επιτυγχάνεται εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, επομένως η τράπεζα θα είναι πιο αδύναμη στο μέλλον.
Για εμάς, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι η τράπεζα είναι σε θέση να είναι αρκετά κερδοφόρα ώστε να δημιουργήσει επαρκή ποσότητα πόρων τα επόμενα χρόνια για να αμείβει τους μετόχους και να διατηρήσει την κεφαλαιακή τροχιά σε ασφαλή πορεία.

Οι αποεπενδύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας... και η αξιολόγηση των νέων μετόχων 

Εάν το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκινήσει την εκποίηση, όπως έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια, η κύρια προοπτική μας θα είναι ποιος θα αγοράσει αυτά τα μερίδια.
Για εμάς, αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρούς μετόχους.
Έτσι, εάν το διακύβευμα υπερβεί ορισμένα όρια, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την ποιότητα των μετόχων και, στη συνέχεια, για εμάς αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχετε επενδυτές που φέρνουν ένα ισχυρό όραμα στις τράπεζες και διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την ασφάλεια των τραπεζών.

Νομίζω ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί πρόσφατα αρχίζει να ανοίγει καλούς δρόμους για τους επενδυτές σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο για να εξετάσουν τέτοιου είδους επενδύσεις.
Φυσικά, δεν είναι στο χέρι μου να το πω.
Δεν είμαι επενδυτής ο ίδιος, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες έχουν γίνει ξανά ελκυστικές.
Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας κανονικοποίησης.
Με το να είναι ελκυστικές οι τράπεζες στην αγορά μετοχών, μπορούν επίσης να γίνουν πιο ελκυστικές σε άλλες αγορές χρηματοδότησης.
Μέρος της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν πολύ περισσότερο στην αγορά και θα πρέπει επίσης να επιτύχουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτούμενες επιλέξιμες υποχρεώσεις, την ικανότητα απορρόφησης ζημιών που ζητούν οι αρχές εξυγίανσης. Επομένως, το να γίνει κανείς ελκυστικός είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόσβαση σε αυτές τις αγορές και στη χρηματοδότηση με λογικούς όρους.

Περί συγχωνεύσεων

Οι συγχωνεύσεις είναι ένα καλό εργαλείο για να γίνει αυτή η ριζική επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου, και οι τράπεζες που επιδίωξαν αυτήν την οδό ήταν μερικές φορές επίσης πολύ αποτελεσματικές στην αναμόρφωση τους, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους και στο να είναι πιο κερδοφόρες. Υπάρχει επίσης κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, επομένως ορισμένες συγχωνεύσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της πλεονάζουσας ικανότητας.

Υπάρχει προοπτική συγχωνεύσεων στην Ελλάδα;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συγχωνεύσεων.
Υπάρχουν συγχωνεύσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε σχέση με το κόστος.
Για να επιτύχετε αυτά τα κέρδη, πρέπει να έχετε κάποια επικάλυψη του δικτύου διανομής, επειδή μπορείτε στη συνέχεια να μειώσετε το προσωπικό, να μειώσετε τα υποκαταστήματα και να κερδίσετε από άποψη αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, αλλά υπάρχουν και άλλες συγχωνεύσεις που είναι αντίθετα πιο θετικές όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.
Αυτό που, για μένα, είναι σημαντικό ως Ευρωπαίος επόπτης, είναι ότι εάν έχετε μια διασυνοριακή συγχώνευση και αύριο υπάρξει ένα σοκ που πλήττει μια χώρα, οι ζημίες σε μια χώρα μπορούν να αντισταθμιστούν από την τράπεζα από τα κέρδη που πραγματοποιεί σε άλλη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης