Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Attica Bank: Κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση

Attica Bank: Κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση
Ωστόσο η υλοποίηση της θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές αφού… δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση…
Στις 30 Δεκεμβρίου 2022… η Γενική Συνέλευση της Attica bank αποφάσισε… για την αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ ευρώ με στόχο, όπως αναφέρει, την εξυγίανση του ισολογισμού,  την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της Τράπεζας.
Ωστόσο η υλοποίηση της θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές αφού… δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση… όπως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, όπως περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Ελένη Βρεττού, έχει τρεις στόχους:
Πρώτος στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου είχαν διαμορφωθεί σε CET1 6,3% και CAD 10,1%.
Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρώτος στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου είχαν διαμορφωθεί σε CET1 6,3% και CAD 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεύτερος στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), με τον δείκτη NPEs σήμερα στο 66% με στοιχεία 9μηνου. «Με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, έχουμε αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και έπονται αποφάσεις στο άμεσο μέλλον». Χάρη στις νέες εκταμιεύσεις ύψους €241 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022 ήδη οι δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας βελτιώνονται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση γενικά των ΜΕΑ. «Η διαχείριση των ΜΕΑ αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της Τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ, να διοχετευθεί προκειμένου να μειώσουμε οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω ότι για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι η βιώσιμη σταθερή κερδοφορία εντός της επόμενης 3ετίας. Εκεί θα έχουμε κερδίσει, όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο», τόνισε η ίδια.
Τρίτος στόχος είναι η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. «Από την σκοπούμενη ΑΜΚ, συνολικό ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ έχει οριοθετηθεί για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη της Τράπεζας. Έχουμε καταρτίσει ένα προσδιορισμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα αναμόρφωσης και ανάπτυξης της Attica Bank με στόχο:
• τη μείωση του λειτουργικού κόστους,
• την αύξηση των εσόδων
• με νέα προϊόντα και υπηρεσίες και
• καλύπτοντας το «κενό» στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
• με ψηφιακό μετασχηματισμό και
• με πιο στοχευμένο και πελατοκεντρικό δίκτυο με καλύτερη εικόνα και στελέχωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης