Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ύστατη στιγμή εμφανίστηκε η Ellington δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 473 εκατ. της Attica Bank

Την ύστατη στιγμή εμφανίστηκε η Ellington δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 473 εκατ. της Attica Bank
Τα ερωτηματικά για την Ellington παραμένουν
Σχετικά Άρθρα
Εμφανίστηκε τελικά, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή η Ellington μέσω της κυπριακής εταιρείας RΙΝΟΑ, δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank,  ύψους 473 εκατ. ευρώ.
Χθες, 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε οριστεί από την Attica Bank η καταληκτική ημερομηνία προς τους βασικούς της μετόχους για το αν θα συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Ellington - RINOA εμφανίστηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιμή, εικόνα που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που θέλει να δείχνει ο επενδυτής.
Ετσι λοιπόν το ΤΧΣ με 69,51% θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, το ΤΜΕΔΕ με περίπου 12% επίσης θα συμμετάσχει, όπως και η Ellington - RINOA, αν και υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί αν τελικώς το αμερικανικό fund τελικά θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ανεξαρτήτως αν δηλώνει ότι θα συμμετάσχει.
Τα ερωτηματικά για την Ellington παραμένουν.

Attica Bank: Κατά τον σχεδιασμό η ανακεφαλαιοποίηση – Σε επόμενο ΔΣ η απόφαση για τα NPEs

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (η «Τράπεζα») γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:
Α. Η Τράπεζα υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος (“TτE) το εγκριθέν από το Διοικητικό Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου 2022 επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο των ετών 2022 – 2025 (BusinessPlan 2022 – 2025 με ενσωματωμένο το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Plan).
Περαιτέρω, σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζαςθα τεθεί προς έγκριση το Σχέδιο Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων («NPE Strategy»), το οποίο επίσης θα υποβληθεί στην ΤτΕ.
Β. Στις 16-12-2022 κοινοποιήθηκε στην Τράπεζα η από 15-12-2022 επιστολή των Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ, EllingtonSolutions A.Ε. και RinoaLtd (ως επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η EllingtonSollutions Α.Ε.) (οι «Βασικοί Μέτοχοι») απευθυνόμενη στην ΤτΕ προς ενημέρωση και αξιολόγηση, ληφθείσα σε συνέχεια της από 21-11-2022 επιστολής της ΤτΕ, αναφορικά με την συμμετοχή των Βασικών Μετόχων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Γ. Η υλοποίηση των πράξεων και διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας εξελίσσεται κατά το σχεδιασμό και κατά τα προβλεπόμενα στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων στις 30-12-2022.
Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη καθώς και για τυχόν παρατηρήσεις της Εποπτικής Αρχής.

Αποσύρει το ενδιαφέρον της η Thrivest

Παράλληλα, αποσύρει το ενδιαφέρον της για την Attica Bank η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding, συμφερόντων των εφοπλιστών κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.
Ειδικότερα, όπως δηλώνουν πηγές της Thrivest Holding, «Είναι αληθές ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαμε στα Μέσα Ενημέρωσης το θέμα της ΑΜΚ της Attica Bank, εξετάζοντας αν άξιζε να ασχοληθούμε επενδυτικά σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας δεν συμμετείχε στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Διαβάζοντας όμως σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι βασικοί μέτοχοι δήλωσαν τη δεσμευτική τους πρόθεση να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ και, συνεπώς, τη σύμφωνα με τον νόμο ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Attica Bank για τη δέσμευση των βασικών μετόχων, η Thrivest Holding δηλώνει ότι δεν ασχοληθούμε με περαιτέρω με πιθανή επενδυτική συμμετοχή…».

Τι μετέδιδε τις προηγούμενες μέρες τo bankingnews.gr

Πρωτοφανής εξέλιξη αποτυχίας: Ακόμη και αν έσπαγε σε good και bad bank η Attica Bank οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν θα ενθουσιάζονταν

Η Attica Bank είναι ένα αποτυχημένο πείραμα.

Ένα επικίνδυνο πείραμα το οποίο συντήρησαν οι κοινωνίες των τελευταίων ετών αλλά και ένα ΤΜΕΔΕ, Ταμείο των Μηχανικών, που ενώ έχει χάσει 1 δισ. ευρώ συντηρεί μια φαύλη και αιμορραγούσα κατάσταση.
Το Ellington, το αμερικανικό fund, που εμφανίστηκε δήθεν ως στρατηγικός επενδυτής και δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ, έχει κατανοήσει ότι έμπλεξε σε μια υπόθεση καταστροφής, που ονομάζεται Attica Bank.
Η Optima Bank, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να είναι ένας υποψήφιος επενδυτής δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο Project.
Θα είχε αξία εάν η Attica Bank έσπαγε σε good και bad bank.
Οι εφοπλιστές, Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, της Παγκρήτιας επίσης δεν έχουν κανένα λόγο να εμπλακούν σε ένα επικίνδυνο Project.
Θα είχε αξία εάν η Attica Bank έσπαγε σε good και bad bank.
Αλλά ακόμη και εάν έσπαγε η Attica Bank σε καλή και κακή τράπεζα, πάλι θα υπήρχαν ερωτηματικά για το αν αξίζει, αφού σε σύνολο 3,4 δις. ευρώ ενεργητικού, τα καθαρά δάνεια είναι μόλις 900 εκατ. , τα κεφάλαια δεν είναι προφανώς 300 εκατ. αλλά είναι αρνητικά, ενώ το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι τόσο παρωχημένο που και οι 700 εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν.

Η Attica Bank έχει μόνο συγκριτικά μειονεκτήματα

Παγίδευσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζοντας μάλιστα το νόμο ώστε να μπορεί να διασώζει και μη συστημικές τράπεζες, όπως η Attica Bank.
Στο τέλος ο μόνος που ενδιαφέρεται για την Attica Bank είναι το Ταμείο… εξ ανάγκης.
Το ΤΜΕΔΕ, που έχει χάσει περίπου 1 δις. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να επιμένει στην διάσωση της Attica Bank, μπας και καλύψει μέρος της ζημιάς του.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Έτσι όπως είναι δομημένος ο ισολογισμός, ακόμη και αν έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα, κάτι που προφανώς δεν θα ήθελε για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση, η Attica Bank θα είχε πολύ χαμηλή αξία.
Ακόμη και αν ενεργοποιούταν ο μηχανισμός resolution και bail in, η Attica Bank πάλι δεν θα είχε αξία, αφού το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει θα ήταν τα 2 δις. ρευστότητας από το funding gap (χρηματοδοτικό κενό) από το ΤΕΚΕ, από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Το απόλυτο σκουπίδι

Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε την τόλμη να πει ότι η τράπεζα αυτή είναι σκουπίδι.
Την κατάντησαν σκουπίδι οι ανεπαρκέστερες διοικήσεις και η εμπλοκή των κυβερνήσεων που τη χρησιμοποιούσαν για αλλότριους σκοπούς.
Η Attica Bank τα τελευταία 20 χρόνια εμφανίζει ζημίες κοντά στο 1,5 δις., ενώ μόνο σε δύο χρήσεις, και αυτές κατά λάθος, εμφάνισε κέρδη.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου, αλλά στην πόρτα της εξόδου όταν διαπιστώνουν την τραγική κατάσταση της τράπεζας.
Λόγω αυτής της τραγικής κατάστασης, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάντια της Attica Bank, κάνει τα στραβά μάτια στα όσα διαδραματίζονται με την Ellington.
Μια Ellington που πότε εμφανίζεται ως RINOA και πότε ως Ellington Solution.
Αυτή είναι η Attica Bank… ζημιές, απάτες, παραπλάνηση επενδυτικού κοινού.
Στην τράπεζα αυτή έπρεπε να είχαν μπει εισαγγελείς.
Αλλά για το ορατό μέλλον θα τη διασώσουν για να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στον Μητσοτάκη λόγω προεκλογικής περιόδου.

Η Ellington είναι απάτη, δεν έχει βάλει ούτε ευρώ στην Attica bank – Υπάρχουν νέοι υποψήφιοι, Optima και εφοπλιστές – Παγκρήτια

Σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2022 έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για να απαντήσουν οι μέτοχοι της Attica bank στην εποπτική αρχή δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος για την δέσμευση τους στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ.
Ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (69,51%) δεσμεύεται… υπό όρους, το ΤΜΕΔΕ (12,03%) δεσμεύεται υπό όρους η RINOA εταιρία συμφερόντων της Ellignton… που κατέχει το 8,08% της Attica bank δεν είναι βέβαιο ότι θα δεσμευτεί ή θα τηρήσει την δέσμευση της εάν…τελικώς δεσμευτεί να συμμετάσχει…
 
Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι η Ellignton είναι απάτη, δεν έχει βάλει ούτε ευρώ στην Attica bank
Η ακολουθούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank είναι προκλητικά απαράδεκτη.
Που αναφέρθηκε στον πλανήτη… μια απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση να σπάσει σε 3 χρονικές φάσεις…
Σημειώθηκε αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ, θα ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 473 εκατ και θα υπάρξει και τρίτο στάδιο με έκδοση Warrants που θα απαιτηθούν τουλάχιστον 150 με 200 εκατ δηλαδή άθροισμα πάνω από 900 εκατ ευρώ…

Επίσης κανείς δεν έχει απαντήσει στο εξής ερώτημα, είναι απαραίτητη η Attica bank, εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα και πωληθεί σε κάποια άλλη τράπεζα μήπως θα είναι καλύτερη επιλογή;
Τι είναι αυτό που διαθέτει η Attica bank και την καθιστά απαραίτητη;
Όχι η Attica bank είναι ένα παντελώς αποτυχημένο πείραμα και δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
Θα πρέπει να σταθμιστεί εάν η διάσωση της Attica bank ή το resolution δηλαδή διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα συμφέρει περισσότερο αφού το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα πρέπει να καλύψει funding gap δηλαδή χρηματοδοτικό κενό μεταξύ ενεργητικού και παθητικού 1,8 με 2 δισεκ. ευρώ.

Δεν έχει επενδύσει ευρώ το Ellignton

Από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει πως η Ellignton που απέκτησε τιτλοποίηση NPEs της Attica bank με όρους αποικιοκρατικούς… εμφανίζεται ως στρατηγικός επενδυτής της Attica bank δήθεν για να την διασώσει…
Το Ellington εν συνεχεία έκανε και άλλες κινήσεις… που προβλημάτισαν, δημιούργησε μια εταιρία χωρίς αντικείμενο την RINOA στην Κύπρο δήθεν για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ εισφέροντας δήθεν 22 εκατ ευρώ ή 9,87% της αύξησης…
Είχαμε θέσει το ερώτημα έβαλε πραγματικά κεφάλαια η RINOA ή απλά ήταν μια συναλλαγή – απάτη;
Επιμένουμε ότι η RINOA δεν έχει αναλάβει ούτε ένα ευρώ ρίσκο στην Attica bank και κανείς δεν βγήκε από την τράπεζα να το διαψεύσει…
Επίσης δεν μας άρεσε πως το αμερικανικό fund Ellington… εμφανίστηκε ως RINOA και ακολούθως εμφανίστηκε μια εταιρία η Ellington Solutions που επίσης έχουμε αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική Ellington…
Έχουμε πολλές φορές προτρέψει να αποκαλυφθεί η σχέση Ellington με την Ellington Solutions… δεν υπάρχει καμία νομική σχέση…
Κατασκευάστηκε μια πυραμίδα γύρο από το όνομα Ellington ίσως και εν αγνοία της Ellington και παίζεται το παιχνίδι… ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την Attica bank…

Υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι

Ναι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Attica bank, η Optima Bank και οι εφοπλιστές που απέκτησαν την Παγκρήτια τράπεζα…αλλά υπό πολλούς όρους... 
Ωστόσο κάθε ενδιαφερόμενος ενδιαφέρεται για την Attica bank με διαφορετικό τρόπο, διαφορετικούς όρους και διαφορετικές παραδοχές....
Η Attica bank σήμερα είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αποκτηθεί ως έχει αφού οι σωρευμένες ζημιές δεν είναι μόνο 630 εκατ αλλά περισσότερες θα ξεπεράσουν τα 840 εκατ ευρώ…
Τα 240 εκατ της πρώτης αύξησης χάθηκαν, όπως θα εξαϋλωθούν και τα 473 εκατ της νέας αύξησης…
Επίσης δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να καλύψει την ζημιά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κοινώς να φορτωθεί το πρόβλημα και να παραδώσει την Attica bank σε ιδιώτη επενδυτή μέσω Warrants….
Η όλη προσέγγιση είναι λάθος…
Αυτή είναι η άθλια εικόνα της Attica Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης