Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγίδα και ευκαιρία για πωλήσεις… το ράλι στην Wall λόγω κάλυψης short – Βραχυπρόθεσμα πάνω και λόγω ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI

Παγίδα και ευκαιρία για πωλήσεις… το ράλι στην Wall λόγω κάλυψης short – Βραχυπρόθεσμα πάνω και λόγω ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI
Τέτοια ράλι όπως στην Wall στις 10/11/2022 αποτελούν καμουφλαρισμένες παγίδες για τους επενδυτές… ενώ στα κρυπτονομίσματα εκτυλίσσεται αιματοχυσία.

Το ισχυρό ράλι στην Wall Street με τον δείκτη Standard and Poor 500 στο +5,54% και τον Nasdaq στο +7,35% προκάλεσε ντελίριο….
Τέτοιο ράλι είχε να σημειωθεί πολύ καιρό… ωστόσο ήταν αποτέλεσμα επιθετικού κλεισίματος short θέσεων, πολλοί short επενδυτές για να μετριάσουν τις ζημιές αγόραζαν από την spot αγορά μετοχές και έτσι ώθησαν πολύ υψηλότερα τις αποτιμήσεις.
Ο δείκτης S&P 500 έφθασε στις 3.956 μονάδες με πρόβλεψη από J P Morgan και άλλους οίκους ότι θα κλείσει στις 4.200 μονάδες στο τέλος του 2022.
Προφανώς βοήθησαν και οι ανακοινώσεις για την μείωση του πληθωρισμού στο 7,7% που αυτό μεταφράζεται σε προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.
Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Στην Ελλάδα όπως αναμενόταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εντάχθηκε στον δείκτη MSCI standard με ημερομηνία εισαγωγής την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Οι εκτιμώμενες εισροές υπολογίζονται σε 60 με 70 εκατ ευρώ.
Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, στο ελληνικό 10ετές ομόλογο οι αποδόσεις από 5% έχουν υποχωρήσει στο 4,39% και αυτό επίσης είναι ένα θετικό στοιχείο... τηρουμένων των αναλογιών....

Τελικά αλλάζει η τάση ή ευκαιρία για πωλήσεις;

Οι αγορές αναζητούσαν ευκαιρία για άνοδο.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και το κλείσιμο short θέσεων ήταν καλές αφορμές για το μεγάλο ράλι στην Wall Street… αλλά στην πράξη… δεν αλλάζουν την γενική εικόνα.
Ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι και τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, στην Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι έλαβαν 49 έδρες με όριο νίκης τις 51 έδρες και οι δημοκρατικοί 48.
Οι καταμετρήσεις συνεχίζονται σε ορισμένες πολιτείες και στην Τζόρτζια προετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο.
Στην Βουλή των Αντιπροσώπων οι δημοκρατικοί κατέλαβαν 194 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 210 με όριο νίκης τις 218 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο Ουκρανικό μέτωπο, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Kherson μπορεί να υπαγορεύτηκε από στρατιωτικούς λόγους αλλά και πολιτικούς.
Οι ρώσοι ξεκάθαρα θέλουν να αποδεσμευτούν από το Ουκρανικό και πιέζουν για διαπραγματεύσεις.
Φαίνεται όμως ότι και οι αμερικανοί… πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση, εάν και οι αμερικανοί θέλουν διάλογο τότε η μαριονέτα Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα διαπραγματευτεί.
Η Ρωσία παρέδωσε την Kherson στην Νότια Ουκρανία ως ένδειξη καλής θελήσεως αλλά εάν αυτό δεν μεταφραστεί σε συνθήκη ειρήνης θα είναι αποτυχία και ήττα της Ρωσίας που παρέδωσε μια από τις 4 περιοχές που ψήφισαν υπέρ της ένταξης τους στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Τι θα συμβεί στις αγορές;

Η βασική εκτίμηση είναι ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις…
Αυτό δεν έχει αλλάξει ωστόσο το βάθος της εκτιμώμενης πτώσης έχει μετριαστεί.
Π.χ. στην Ελλάδα υπήρχε δυσμενές σενάριο για πτώση στις 680 με 700 μονάδες αυτό έχει αναιρεθεί.
Το νέο σενάριο οριοθετεί την πτώση στις 800 με 780 μονάδες και στο πάνω εύρος οι 920-930 μονάδες θα αποτελέσουν το σημείο επιθετικών πωλήσεων

Το ράλι της Wall Street δεν μας ενθουσίασε αντιθέτως μας προβλημάτισε…
Τέτοια ράλι αποτελούν καμουφλαρισμένες παγίδες για τους επενδυτές… ενώ στα κρυπτονομίσματα εκτυλίσσεται αιματοχυσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης