Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2022 της Alpha bank: Επιστροφή στην κανονικότητα, σχεδόν εξάλειψε την ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2022 της Alpha bank: Επιστροφή στην κανονικότητα, σχεδόν εξάλειψε την ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες
....Ο ισολογισμός και η γενική εικόνα της Alpha bank βελτιώνεται....

Τι μας έδειξε η Alpha bank στο 9μηνο του 2022;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Alpha bank επέστρεψε στην κανονικότητα μετά από πολλά χρόνια ζημιών, υψηλών NPEs και σωρευμένων προβλημάτων.
Επίσης σχεδόν εξάλειψε τις διαφορές με τις άλλες τράπεζες και αυτό λογικά θα αντικατοπτριστεί και στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις καθώς το χάσμα 1,2 με 1,6 δισεκ. από την Εθνική και Eurobank αντίστοιχα πρέπει να μειωθεί…

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα;

1)Η Alpha bank πέτυχε κέρδη στο 9μηνο του 2022 στα 324 εκατ προσαρμοσμένα κέρδη εκ των οποίων 92,7 εκατ στο γ΄ τρίμηνο 2022 και 117,3 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2022.
Από το εξωτερικό τα 37,1 εκατ προ φόρων κέρδη προήλθαν 36,7 εκατ από την Ρουμανία και 0,4 εκατ από την Κύπρο, πλέον η τράπεζα στην Κύπρο δεν καταγράφει ζημιές που έφθασαν σωρευτικά τα 1,4 δισεκ. ευρώ.

2)Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανακάμπτουν εύλογα λόγω και της αύξησης των επιτοκίων ωστόσο στις προμήθειες παρατηρείται μια μικρή επιβράδυνση εύλογη αφού με όρους προμηθειών οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους…

3)Τα έκτακτα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 178 εκατ τα οποία συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, ωστόσο τα έκτακτα κέρδη σε σχέση με το παρελθόν έχουν μειωθεί, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί και τα δώρα της κυβέρνησης προς τις τράπεζες επίσης έχουν εξαντληθεί.

4)Με όρους καθαρών προ προβλέψεων εσόδων core PPI ανήλθε στα 586 εκατ καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο στα 249 εκατ από 173 εκατ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Τα συνολικά προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώθηκαν στα 769 εκατ.

5)Οι προβλέψεις που διενήργησε η Alpha bank για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 198 εκατ με μόλις 58 εκατ στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

6)Ως προς την δομή των κερδών σε προ φόρων βάση το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και το retail που κατέγραφε παραδοσιακά πολύ υψηλές ζημιές πέρασε σε κέρδη.
Επιτεύχθηκαν 13,1 εκατ κέρδη στο 9μηνο του 2022 στο retail, στα επιχειρηματικά δάνεια 159,6 εκατ. στο investment banking 307 εκατ προ φόρων κέρδη και συνολικά 535 εκατ.
Η συμμετοχή του investment banking είναι καθοριστικής σημασίας.

7)Οι βασικοί στόχοι της Alpha bank το 2023 είναι να διανείμει μέρισμα με βάση τις επιδόσεις του 2023 και να εμφανίσει συνολικά κεφάλαια 6,7 δισεκ.
Για το 2022 οι στόχοι είναι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα να ανέλθουν στα 1,3 δισεκ. το core PPI στα 800 εκατ και τα καθαρά κέρδη στα 400 εκατ ενώ τα κεφάλαια να ανέλθουν στα 5,8 δισεκ.

8)Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν στο 8% του συνόλου των δανείων ή 3,2 δισεκ. από 21,9 δισεκ. το 2019.
Πάντως ενώ έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση και ουσιαστικά η Alpha bank έφθασε τις άλλες τράπεζες στα δάνεια προς μικρομεσαίες τα NPEs είναι 28,8%, και στα καταναλωτικά 21,3%.

9)Τα κεφάλαια της Alpha bank τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 5,71 δισεκ. σημειώνοντας σαφή βελτίωση, η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι κυρίαρχη τάση στις ελληνικές τράπεζες στα τελευταία τρίμηνα.
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ανέρχεται στα 2,8 δισεκ. και είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών.

10)Η Alpha bank με 77,4 δισεκ. ενεργητικό και 5,72 δισεκ. κεφάλαια και σταθερή βελτίωση κερδοφορίας όντως μπορεί να προσβλέπει ότι θα επιτύχει τους στόχους του επιχειρηματικού της πλάνου και για την χρήση 2023 να διανείμει μέρισμα.

Συμπέρασμα

Στο bankingnews αναλύουμε κάθε φορά τις επιδόσεις των τραπεζών και η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε πολλά για να επικρίνουμε.
Ο ισολογισμός και η γενική εικόνα της Alpha bank βελτιώνεται.
Απομένουν ακόμη λίγα βήματα ώστε η Alpha bank να κλείσει τελείως την ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες ωστόσο θεωρούμε ότι το μεγάλο χρηματιστηριακό χάσμα που έχει σε σχέση με την Eurobank και Εθνική θα πρέπει έστω και σταδιακά να κλείσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης