Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικές Τράπεζες: Προβλέψεις για νέα αυξημένα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις το 2023

Ελληνικές Τράπεζες: Προβλέψεις για νέα αυξημένα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις το 2023
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ωστόσο ένα νέο κύμα αύξησης κεφαλαίων θα οδηγήσει πολλές από τις επιχειρήσεις σε νέες αναχρηματοδοτήσεις με περαιτέρω επιβαρύνσεις στο κόστος δανεισμού και ισολογισμούς
Σχετικά Άρθρα

Σε προληπτικές ενέργειες προχωρούν οι τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια νέα αυξημένη ζήτηση σε κεφάλαια κίνησης είτε από τις παραγωγικές επιχειρήσεις, είτε από εταιρείες οι αντιμετωπίζουν υψηλά ενεργειακά κόστη, ανατιμήσεις πρώτων υλών, υλικών.
Τα διογκωμένα κεφάλαια κίνησης τα οποία άντλησαν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες το 2022 αποτυπώθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις – αφού παρουσιάστηκαν αρνητικές ταμειακές ροές ακόμα και σε μεγάλους ομίλους καθώς αντιμετώπισαν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών στην παραγωγή τους,
υψηλά αποθέματα κα.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ωστόσο ένα νέο κύμα αύξησης κεφαλαίων θα οδηγήσει πολλές από τις επιχειρήσεις σε νέες αναχρηματοδοτήσεις με περαιτέρω επιβαρύνσεις στο κόστος δανεισμού και ισολογισμούς – σε μια περίοδο όπου οι αγορές ομολόγων είναι
κλειστές λόγω υψηλού κόστους. Και είναι ξεκάθαρο πλέον στις επιχειρήσεις πλέον ότι, οποιαδήποτε προσφυγή επιχειρήσεων στις αγορές θα πραγματοποιηθεί με αυξημένο κόστος, και όχι με αυτό που θεωρούσαν ότι “δικαιούνται”.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, στους προϋπολογισμούς που καταρτίζουν για τη νέα χρονιά, περιέλαβαν και προβλέψεις για τα βασικά προϊόντα Commodities (Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, χαλκός, χάλυβας κ.α).
Για παράδειγμα, στο πετρέλαιο υφίστανται δυο βασικά σενάρια για τιμές 90 δολαρίων ή και εκτόξευσης στα 140 δολάρια εφόσον μειωθεί η παραγωγή, όπως συνέβη μετά την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ.
Άγνωστος Χ φυσικά είναι η τιμή του φυσικού αερίου η οποία αν και έχει υποχωρήσει στα 115 δολάρια/ΜwΗ, αρκεί μια απόφαση ή δήλωση της ρωσικής εταιρείας προμήθειας προκειμένου να εκτοξευθεί σε επίπεδα τα οποία θα είναι απαγορευτικά για το κόστος παραγωγής.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία, η πάγια έκκληση του ΣΕΒ για διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αναβολή επενδυτικών πλάνων

Τα ίδια σενάρια “τρέχουν” και για άλλους κλάδους της οικονομίας (εταιρείες τροφίμων, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία), όπου οι ανατιμήσεις υλικών ανατρέπουν ακόμα τα επενδυτικά σχέδια.
Τα τελευταία αποτελούν το δεύτερο σκέλος των προληπτικών ενεργειών των τραπεζών, καθώς τα τμήματα εταιρικής τραπεζικής στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια εξετάζουν τι έχουν πράξει οι επιχειρήσεις με τα επενδυτικά τους πλάνα.
Η δεδηλωμένη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μεταξύ 3-3,5% έως το τέλος του 2022, και τα υψηλά κόστη έχουν οδηγήσει και σε αναβολή επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων εφόσον αυτά λ.χ δεν λάβουν και κρατική επιχορήγηση εκτός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αναβολή επενδυτικών σχεδίων οδηγούνται και οι μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως στα ακίνητα, εξαιτίας της συνεχούς ανατίμησης των υλικών.
Προς το παρόν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη πίεση, ωστόσο τα τραπεζικά επιτελεία παρακολουθούν προκειμένου να μην εμφανιστούν νέες εστίες προβληματικών δανείων.


Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης